• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za reprezentaciju uvijek, čak i poslije majčine smrti: Evo zašto se iznenada povukao!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Riki Rubio odlučio je da se povuče iz košarke, bar na neko vrijeme, a poznato je i zašto...

 Ko je Riki Rubio i zašto se povukao iz košarke Izvor: MN PRESS

Riki Rubio (32) šokirao je košarkaški svijet. Nekoliko sedmica pred početak Svjetskog prvenstva odlučio je da se povuče iz košarke zbog problema sa mentalnim zdravljem. Oglasio se saopštenjem i poručio da je "razlog svega mentalno zdravlje" i da će "više informacija o svemu dati kada za to dođe vrijeme". Prošao je Španac kroz mnogo toga u svojoj karijeri, prije sedam godina mu je preminula majka i očigledno je da je sve ostavilo trag.

Najmlađi je debitant u istoriji ACB lige, sa samo 14 godina i 11 mjeseci zaigrao je za Huventud 2005. godine. Prije 15. rođendana odigrao je svoj prvi meč u seniorskoj karijeri i bio je to znak za sve o kakvom talentu se radi. Već u narednoj sezoni imao je najviše ukradenih lopti u ligi i dobio je nagradu za "Zvijezdu u usponu". Iste sezone imao je i evroligaški debi protiv Panatinaikosa i tada je postao peti najmlađi igrač u istoriji elitnog takmičenja.

O njegovoj karijeri brigu su vodili roditelji, uz ljude iz Huventuda naravno. Nije dao nijedan intervju dok nije napunio 18 godina. Za reprezentaciju Španije zaigrao je već 2008. godine i to na Olimpijskim igrama u Pekingu gdje je osvojio srebro. Prejaki su bili Amerikanci sa Kobijem Brajantom, Lebronom Džejmsom, Kristom Polom, Karmelom Entonijem, Dvejnom Vejdom... Nedugo poslije tog takmičenja kao petog pika na draftu odabrala ga je Minesota, a onda je uslijedio transfer u Barselonu sa kojom je osvojio Evroligu i ACB ligu, dobio je i nagradu Evrolige za "Zvijezdu u usponu".

NIKAD NIJE ODBIO REPREZENTACIJU

Poslije toga otišao je u NBA, proveo je šest sezona u "vukovima" (od 2011. do 2017. godine), pa dvije godine u Juti, sezonu u Finiksu, pa je u sklopu trejdova završio u Oklahomi, pa je u avgustu 2021. godine potpisao za Klivlend. U julu 2022. stavio je paraf na trogodišnji produžetak saradnje sa Kavsima vrijedan 18 miliona dolara.

U Americi je 12 godina i ono što ga krasi jeste činjenica da nikada nije odbio da igra za reprezentaciju, kada god je bio zdrav, odazivao se pozivu. Poslije Igara u Pekingu igrao je na Evropskim prvenstvima u Poljskoj (2009. godine), Litvaniji (2011), Sloveniji (2013) i Turskoj (2017) i Olimpijskim igrama u Riju (2016.). Na Svjetskom prvenstvu 2019. u Kini vodio je "furiju" do titule, bio je glavni igrač i MVP šampionata. Našao se u idealnoj petorci sa Bogdanom Bogdanovićem, Evanom Furnijeom, Markom Gasolom i Luisom Skolom. Inače, MVP nagradu dodijelio mu je legendarni Kobi Brajant.

SMRT MAJKE I POVREDE

Najveći udarac za njega bio je u maju 2016. godine, tada je preminula njegova majka Tona. Bio je to veoma težak udarac za njega, nije dugo mogao da se oporavi, ali je uprkos svemu tome zaigrao na Olimpjadi u Rio de Žaneiru u avgustu. Priznao je i sam tokom Mundobasketa u Kini da mu nije bilo lako. "Postoji neko ko me uvijek prati, prije tri godine sam izgubio majku. Znam da je ona tu, uvijek me je gurala, svaki dan, trudila se da izvuče najbolje iz mene. Niko na svijetu me ne voli koliko ona. Još uvijek me pokreće svakog dana, iako nije tu, osjećam je. Ponosan sam što sam imao takvu mamu", rekao je Rubio 2019. godine.

Imao je Rubio dvije veoma teške povrede, uz nekoliko manjih. Čak dva puta su mu stradali prednji ukršteni ligamenti lijevog koljena. Prvi put 2012. godine kada je pokušao da sačuva Kobija, a drugi put u decembru 2021. kada je krenuo na prodor, okliznuo se, pao i odmah tražio pomoć sa klupe, odmah je bilo jasno da je nešto ozbiljno. Iako je propustio cijelu tu sezonu i početak naredne, Kavsi su ga nagradili novim, trogodišnjim ugovorom prošle godine.

Kada je u pitanju privatni život, ima sestru Laju, a u januaru 2020. godine njegova supruga Sara na svijet je donijela dječaka.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC