• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatski mediji: Srbija ponovo ima košarkaško čudo!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Hrvatski mediji raspisali su se o Nikoli Topiću, mladom košarkašu Crvene zvezde koji ove sezone blista na pozajmici u Megi.

 Hrvatski mediji o Nikoli Topicu Izvor: Ivica Veselinov/© MN press, all rights reserved

Mladi srpski košarkaš Nikola Topić oduševio je ovog ljeta sa juniorskom reprezentacijom Srbije, kojoj je kao MVP donio zlato na Evropskom prvenstvu u Nišu, potom je bio na širem spisku selektora Svetislava Pešića za Mundobasket, dok je u međuvremenu Crvena zvezda donijela odluku da je za njega najbolje da tekuću sezonu provede na pozajmici u Megi.

Za sada, to se pokazalo kao pun pogodak za Megu i Topića, pošto je mladi plejmejker oduševio u prva tri kola ABA lige. U prvom kolu je ubacio 25 poena Cedeviti Olimpiji, potom je bio još bolji protiv Borca sa 28 poena, da bi protiv FMP upisao i prvi dabl-dabl u regionalnom takmičenju: 21 poen i 10 asistencija. To je bilo dovoljno da o njemu počnu da pričaju i u Hrvatskoj, tako da je "Indeks" objavio tekst interesantnog naslova: "Ovaj klinac je novo srpsko košarkaško čudo".

Autor teksta Toni Horvat napisao je da je za srpsku košarku bila "fenomenalna godina" podsjećajući da je Nikola Jokić kao najkorisniji igrač NBA finala osvojio šampionski prsten, da je reprezentacija Srbije na Filipinima bez njega i Micića osvojila srebro, dok je i U18 selekcija došla do zlata uz maestralne igre Nikole Topića.

Izvor: MN Press/Vid Ponikvar/Sportida

"Taj Novosađanin, koji je u avgustu tek napunio 18 godina, novi je srpski košarkaški hit, što dokazuje u ABA ligi u kojoj je kao igrač Mege nakon tri kola drugi u poretku za MVP priznanje, daleko iza Zadrovog asa Luke Božića, ali i značajno ispred svih ostalih. I prije početka sezone dobro je kotirao među američkim skautima, a sad ga neki već vide i kao top 15 izbor NBA drafta sljedeće godine. Momak za kojeg je do ove godine malo ko izvan Srbije uopšte čuo, ove je godine popisu novih iskustava dodao pripreme sa seniorskom reprezentacijom Srbije, ali i suspenziju zbog koje u drugoj polovini prošle sezone nije smio da igra u ABA ligi. Još donedavno srpski su mediji 195 cm visokog beka poredili sa Stefanom Jovićem, vrhunskim defenzivcem i kvalitetnim razigravačem, ali nipošto strijelcem. Nakon nekoliko nedjelja nove sezone takva poređenja više nikome ne padaju na pamet. Mali Top pokazao je da može biti puno više od toga", navodi se u tekstu.

Hrvatski portal prenosi da ga američki mediji vide među 15-20, kod nekih među 30 izbora na predstojećem draftu, pa poručuju da iako je potpisao četvorogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom - njegova budućnost više leži u NBA ligi. "Njegov superbrzi prvi korak već je sad neuhvatljiv za čuvare u ABA ligi, a ta mu eksplozivnost, uz kontrolu tijela i sposobnost promjene ritma kretanja, omogućuju elitnu učinkovitost u prodorima već u ovako ranom dobu", dodaje se.

Izvor: MARKO METLAS/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

"Na širim NBA parketima biće mu još lakše da napada ionako slabije čuvane obruče. Još nije vrhunski dodavač, ali prodorima toliko navlači obranu da uvijek ima širok izbor otvorenih saigrača. Jedina zamjerka koja mu se može pronaći je šut spolja, ali kritike dolaze ponajviše zbog groznog učinka 2/21 za tri poena na U-18 EP-u ovog ljeta, koji ga nije spriječio da odvede Srbiju do zlata i sebi obezbijedi MVP titulu. Mehanika i izbačaj mu nisu problematični, s linije slobodnih bacanja vrlo je precizan, pa iako nipošto nije vrhunski šuter, ima predispozicije da s vremenom postane", opisuje dalje autor teksta sina Milenka Topića, legendarnog košarkaša Crvene zvezde.

Iako je kao "dijete" debitovao za Crvenu zvezdu, Hrvati ne prognoziraju da će imati isti karijerni put poput oca, pošto vjeruju da je stilom igre više za NBA ligu nego za evropsku košarku koja "ne trpi" mlade igrače.

Izvor: Ivica Veselinov/© MN press, all rights reserved

"Uzorak je još mali, ali ako ovako nastavi kroz cijelu sezonu ili postane još bolji, nastaviće se penjati u američkim "mock draftovima". Ako se uz to iskaže na probama i mjerenjima u Americi nakon sezone, ne gine mu izbor u prestižnoj lutriji, među najboljih 14. Pa iako se nikad nije vodio NBA snovima i cijeli mu je ovaj uspon možda došao prenaglo, lako bi mu se moglo dogoditi da mu se više isplati s 19 godina otići u najjaču ligu svijeta, koja mu po stilu igre možda i više odgovara, zarađivati milione i nadmetati se s najboljima nego čekati da mu njegova Zvezda da pravu priliku", zaključuje se.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:36
Nikola Topić izjava
Izvor: MONDO/Nemanja Stanojčić
Izvor: MONDO/Nemanja Stanojčić

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC