• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otac Stiva Kera ubijen u Libanu! On je došao na Milojevićevu sahranu, a ovu tragičnu priču mnogi ne znaju

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Otac Stiva Kera ubijen je 1984. godine od strane islamskih džihadista.

 Stivu Keru otac ubijen u Bejrutu Izvor: Mondo/Stefan Stojanović/Printscreen/YouTube/AATVarchives

Stiv Ker ostavio je sve, sjeo u avion i došao iz Amerike u Srbiju kako bi ispratio Dejana Milojevića na vječni počinak. Iznenadio je mnoge, pošto je malo ko očekivao da će se baš on pojaviti u Beogradu, ali je to uradio zbog proslavljenog srpskog košarkaša i trenera koji mu je bio pomoćnik u Golden Stejtu. Voriorse je u njegovom odsustvu vodio Keni Etkinson. Njegova priča nij ni malo laka.

Svi koji prate košarku znaju da je u karijeri osvojio pet titula, četiri sa Čikago Bulsima i Majklom Džordanom i jednu u San Antoniju sa Gregom Popovićem kao igrač i četiri sa Voriosima kao trener. Međutim, ono što možda neki ne znaju jeste da je njegov otac ubijen 1984. godine kada je on imao samo 18 godina.

Njegov otac Malkolm Ker bio je profesor i jedan od najcjenjenijih ljudi u tom poslu. Radio je te godine kao predsjednik američkog univerziteta u Bejrutu i u tom periodu je u Libanu bio građanski rat. Nažalost, 1984. godine je jedna militantska grupa pod imenom "Islamski džihad" izvršila atentat. Ušli su na univerzitet gdje je radio i ubili ga tako što su ispalili dva metka u glavu u hodniku koji je vodio do njegove kancelarije.

Stiv Ker je rođen upravo u Bejrutu 27. septembra 1965. godine, ali se školovao u Americi i tamo je završio školu, koledž i izabran je na NBA draftu 1988. godine kao 50. pik. Njegov otac Malkolm je takođe rođen u Bejrutu, ali se školovao u Americi. Predavao je dugo na univerzitetu "UCLA" u Los Anđelesu, pa se vratio u Bejrut i postao predsjednik američkog univerziteta (AUB) gdje se nažalost zadržao manje od dvije godine pošto je ubijen. Prije njega na tom mjestu bio je David Dodž koji je kidnapovan 1982. godine i zbog toga su Malkolma mnogi savjetovali da se ne vraća u Bejrut, ali nisu uspjeli da ga ubijede...

Priznao je i Stiv da mu je bilo mnogo teško da se izbori sa svim poslije smrti oca.

"Igranje košarke mi je pomoglo da skrenem misli od svega. Pomoglo mi je mnogo. Dalo mi je oslonac, na neki način dalo mi je vrijeme da se opustim i da ne mislim o tome konstantno. Kada je moj otac ubijen imao sam samo 18 godina, bio sam još dijete u procesu sazrijevanja. Sve to uticalo je da na stvari gledam na neki drugi način, da ne gajim iluzije o nekim stvarima, nego da gledam širu sliku i drugačiju perspektivu", ispričao je Stiv u jednom od ranijih intervjua.

Kada je Amerika prolazila kroz težak period prije dvije godine zbog masovnih ubistava Ker je na konferenciji za medije povisio ton. Nije htio da ćuti.

"Bili smo na treningu i onda smo čuli da je 14 djece ubijeno na oko 500 kilometara odavde i njihov učitelj. U posljednjih 10 dana je jedan tamnoput čovjek ubijen u supermarketu u Bafalu, nekoliko Azijata je ubijeno u Južnoj Kaliforniji i sada imamo djecu ubijenu u školi. Kada ćemo da uradimo nešto pobogu!? Dosta mi je svega. Dojadilo mi je da sedim ovdje i da upućujem poruke saučešća porodicama koje su zavijene u crno. Kada će konačno političari da donesu zakon o nošenju oružja, da glasaju? Znam da 50 senatora u Vašingtonu to neće uraditi, jer žele da zadrže svoje pozicije, ali je meni dojadilo, dosta mi je. dokle ćemo da budemo nijemi na sve što se dešava", vikao je Ker tada.

Malkolm Ker
Izvor: YouTube/AATVarchive

(MONDO - N.S.)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC