• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dubai nije prvi, imali smo i šampione iz Azije! Prljave igre velikana i bugarski fenjeraši, evo ko je sve gostovao u ABA

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Čeka se da se ozvaniči ulazak Dubaija u ABA ligu, a evo i svih timova koji su bili gosti u ABA ligi.

 Strani klubovi u ABA ligi Izvor: MN PRESS

Izgleda da ćemo ipak gledati Dubai u ABA ligi! Poslije mnogo cjenkanja, raznih priča i glasina, izgleda da ćemo opet imati tim koji je izvan jugoslovenskih prostora. a koji nastupa u regionalnom takmičenju. Saznali smo da i Đorđe Đoković ima veze sa ovim projektom, a Partizan se posebno oglasio povodom ulaska Dubaija u regionalno takmičenje. 

Neće ovo biti ni prvi put da neko van Evrope igra regionalno takmičenje, a tokom godina bilo je raznih gostiju u ABA. Neki su uzimali titule, neki bili zakucani za dno, neki su popunjavali broj... Vidjećemo kakav će status imati Dubai s obzirom na to da se obećava da će se u projekat uložiti mnogo novca. Ipak, ne bi bio ni prvi ni posljednji put da se obećanja ne ispune.

Vidjećemo Dubai i u Evrokupu naredne sezone, makar se tako za sada najavljuje. Sličnim putem je krenuo London pa su sada pod trenerskom palicom Petra Božića u polufinalu tog takmičenja. A da se mi prisjetimo ko nam je sve "gostovao" u ABA.

MAKABI TEL AVIV

Izvor: MN PRESS

Prvi gost van jugoslovenskog regiona u ABA ligi bio je Makabi iz Tel Aviva. Tada "vječni" šampion Izraela je htio veća iskušenja, što je bilo moguće u vrijeme kada je broj mečeva u Evroligi bio višestruko manji. Završili su tu sezonu na diobi prvog mjesta sa Crvenom zvezdom i Union Olimpijom, a na kraju je sve šokirao Zadar! Predvođeni sjajnim Markom Popovićem prvo su za pola koša dobili Zvezdu, a onda su bili bolji od Makabija i uzeli titulu.

Ipak ima Makabi jednu ttiulu i to onu iz sezone 2011/12. Tada su opet zaigrali ABA ligu, a na 26 mečeva upisali su samo dva poraza. Na F4 su prvo dobili Budućnost, a onda i Cedevitu u finalu za titulu.

SOLNOK

Izvor: MN PRESS

Ovo je strani klub koji je najduže ostao u ABA ligi, čak tri sezone su bili dio regionalnog takmičenja. Ušli su u ligu 2012. godine, i u sezoni 2012/13 su bili pretposljednji, uspjeli su da pobjegnu Splitu koji je zauzeo 14. mjesto. Naredne godine se se takođe borili za opstanak, ali su završili kao 12. ispred Zadra i Širokog. U svojoj posljednjoj sezoni 14/15 su bili odlični, nanizali su 12 pobjeda i završili na sredini tabele kao sedmi između Metalca iz Valjeva i Zadra.

NIMBURK

Izvor: MN PRESS

Česi su bili još jedan tim koji je dominirao na svom terenu, pa su htjeli da kroz ABA ligu dođu do višeg nivoa. Igrali su ABA u sezoni 10/11 i bili sasvim solidni. Upisali su 12 pobjeda i 14 poraza, završili su na osmom mjestu, a sa klupe ih je vodio Ronen Ginzburg.

LEVSKI SOFIJA

Izvor: MN PRESS

E, ovo je prošlo dosta neslavno. Ušli su Bugari da pojačaju konkurenciju u sezoni 14/15, kada je u ligi bio i Solnok i sve se to pokazalo kao veliki promašaj. Upisali su samo dvije pobjede u cijeloj sezoni - jednu nad Megom i drugu nad MZT-om. Srećom, od njih se nadalje odustalo...

KO JE JOŠ HTIO?

Izvor: Profimedia

Imali smo tokom godinna razne prijedloge kako bi ABA liga mogla da se pojača, mada se to nije dešavalo. U prethodnim godinama rumunski Kluž je htio poput Nimburka i Solnoka da ABA iskoristi kao poligon da se digne na viši nivou, ali se to nije desilo. Slušali smo godinama takođe i prepucavanja iz Grčke u kojima je glavnu poziciju zauzimala ABA liga. Naizmjenično su se Olimpijakos i Panatinaikos. kako kome zasmetaju tamošnje sudije i savez, nudili ABA ligi. Tu se, naravno, prijetilo iz prazne puške, ali po svemu sudeći ova arapska puška iz Dubaija je napunjena. Samo još da vidimo tačno čime, tj. pod kojim uslovima je Dubai ušao u ABA.

(MONDO, Nikola Lalović) 

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC