• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pešić: Ništa bez jake srpske lige!

"Puno je važnih faktora upleteno u razvoj talenata, ali je takmičenje ključno. Moram da kažem da je naš sistem takmičenja katastrofalan".

 Pešić: Ništa bez jake srpske lige! Izvor: MONDO

Nastup trojice naših igrača na evropskom U-18 Ol star meču, kao i osmo mjesto seniorske reprezentacije na tek završenom Evrobasketu, bili su povod za razgovor sa trofejnim srpskim trenerom Svetislavom Pešićem.

Šef stručnog štaba Crvene zvezde Beograd boravio je u Kaunasu kao prvi čovjek FIBA Evrope za razvoj mladih talenata. On je selektirao 24 momka, koja su u Žalgiris arenu privukla 10.000 gledalaca i to u terminu subotnjeg porodičnog ručka!

Među njima su bila trojica nadarenih plejmejkera beogradskih klubova - Nenad Miljenović (Partizan mt:s), Aleksandar Cvetković (Crvena zvezda Beograd) i Vasilije Micić (Mega Vizura).

"Mislim da je riječ o izuzetnim talentima, koji dolaze u pravo vrijeme. Momci su inteligentni, iz dobrih porodica i imaju izvanredan mentalni kvalitet, tako da čak ni mi nećemo moći da ih rasturimo! Kažem 'čak ni mi', jer smo poznati kao majstori da uništimo najbolje što imamo", rekao je Pešić.

"Zajedno sa još nekim igračima, potrebno ih je samo podržati i vaspitavati, prije svega u klubovima, da bi u reprezentaciji imali rezultate u skladu sa svojim potencijalom".

Dobro poznati, sada već dugogodišnji problem srpske košarke, jeste pretvaranje potencijala u kvalitet na seniorskom nivou.

Pešić je svjestan da se košarka promijenila, da je porastao pritisak rezultata, što u sljedećem koraku diktira ponašanje trenera, finansijera i sponzora klubova.

Rješenje postoji i krije se u formiranju jakog nacionalnog prvenstva, smatra Svetislav Pešić.

"Puno je važnih faktora upleteno u razvoj talentovanih igrača, ali je takmičenje ključno. Izvinjavam se, ali moram da kažem da je naš sistem takmičenja katastrofalan i da je jedan od glavnih razloga što nam igrači odlaze mladi u inostranstvo! Podržavam i Jadransku ligu, mislim da je dobra za naše klubove, ali ne smije srpska liga da se igra dve-tri nedelje na kraju sezone, kao kad sam 2008/09 prvi put bio trener Zvezde".

Prema Pešićevim riječima, trebalo bi stvoriti sve uslove da trijumf u domaćem prvenstvu bude glavni motiv mladima.

"Moramo da napravimo srpsku ligu, koja će imati svoj imidž i identitet. Da igrači iz provincije, ili svejedno odakle, kažu 'ja idem u taj i taj klub da bih postao prvak Srbije!' Ovako se borimo za 45 bodova tamo, 25 ovamo..."

"Naredne dve godine, koliko sam u Zvezdi, zalagaću se za formiranje jake domaće lige i mislim da je to moguće čak i u ovakvim ekonomskim uslovima. Bili smo prvaci Evrope i svijeta, toliko smo igrača dali, a jedini u okruženju nemamo svoju ligu!? Jedini nismo članovi ULEB-a. Nije to zato što nas neko neće, nego mi sami sebe nećemo".

Pešić ističe da osmo mjesto na EP u Litvaniji i neodlazak na Olimpijske igre iduće godine ne bi trebalo shvatiti tragično.

"Nije se pobijedilo, nego izgubilo, ali treba dići glavu gore, jer nemamo čega da se stidimo. U sportu se događaju i porazi, a šampioni upravo iz poraza nauče najviše".

"Moramo malo da se spustimo na zemlju, da vidimo gdje se nalazimo i da pred momke ne postavljamo tako visoke ciljeve. Očigledno je da oni još nisu u stanju da drže kontinuitet dobrih rezultata".

Popularni Kari poslužio se primjerom tenisera Novaka Đokovića.

"Ni Đoković nije oduvijek bio prvi na svijetu. Često smo se nervirali i gasili televizor za vrijeme njegovih mečeva, ali sada je on najbolji i sada smo svi uz njega. Tako je i u košarci - imamo izuzetno talentovane igrače, ali ne može da svane prije zore".

(I. B. - MONDO, foto: MN Press - arhiva)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC