• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Srbija će najkasnije do kraja mjeseca imati selektora": Nebojša Čović otkrio sa kim pregovara

Nebojša Čović pričao je o ulozi predsjednika KSS, selektoru, odlasku iz Crvene zvezde...

 Nebojša Čović o selektorskoj poziciji i Pešiću Izvor: NEBOJSA PARAUSIC/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Nebojša Čović postao je i zvanično predsjednik košarkaškog saveza Srbije 1. oktobra. Dobio je podršku delegata i preuzeo mjesto prvog čovjeka krovne organizacije srpske košarke. Postavio je nove planove i ciljeve za naredni period.

To je ujedno značilo i da mora da napusti mjesto prvog čovjeka Crvene zvezde.

"Dosta je 13 godina u Zvezdi. Smatram da smo napravili dobre rezultate, postala je stabilan evroligaš sa 25 trofeja u tom periodu. Možda ste zaboravili da sam ja iz košarkaškog saveza otišao po političkoj odluci 1997. godine jer kao gradonačelnik Beograda nisam htio da prihvatim izbornu krađu. Tada smo kao savez Jugoslavije bili prvi koji smo imali svoju kuću, probili smo sankcije, to je motiv, taj nedovršen posao", rekao je Čović za "N1".

Stavio je odmah tačku na spekulacije o tome da je "bio dogovor da neko drugi preuzme Zvezdu, a da on ode u KSS". "Nije bilo nikakvih dogovora niti iza toga stoji nešto zakulisno. Odluka je bila moja. Neko drugi će voditi Zvezdu, ne može i jedno i drugo. Ne treba da se upuštamo u te nerealne kalkulacije i da iza svega tražimo neko zlo, ovo je čista forma."

Osvrnuo se na stanje u KSS.

"Postoje određeni rezultati, ali ne smije da se zaboravi da je preskočen jedan olimpijski ciklus. U organizacionom smislu ima mnogo stvari koje su zapuštene i koje su pokirvane medaljama. Rekao sam 4+1, četiri su muške, ali je i ženska reprezentacija tu. U omladinskim selekcijama se pojavimo s vremena na vrijeme. Tu su i finansijski problemi. Potrebno nam je više trenera, struku ćemo stavljati u prvi plan. Od 1. oktobra prošlo je manje od dvije nedjelje i trudićemo se da organizacija bude efikasna. Ambicije su velike, prvo da se kvalifikujemo na Svjetsko prvenstvo, u obje konkurencije."

Šta je sa selektorom?

Jedna od glavnih tema svakako je pozicija selektora muške seniorske reprezentacije. Svetislav Pešić je javno rekao da ima 75 godina i da ima neke druge prioritete.

"Do kraja ove nedelje, a najkasnije do kraja mjeseca imaćemo selektora. Da li će to biti stari? Naše ideje su da Kari ostane. Imali smo nekoliko sastanaka i nastavićemo da razgovaramo. Mislim da on to može. Moramo organizaciono da postavimo stvari drugačije, da uz njega budu mlađi treneri, da uče uz njega i da mu pomažu. Ja da sam mogao pregovarao bih sa Karijem tri mjeseca pred Olimpijske igre, ali nisam mogao."

Nastavio je da hvali Pešića.

"Jeste rekao - novi predsjednik, novi selektor. Međutim, ako on bude selektor, biće novi selektor. Završio je uspješan period. Dugo se znamo, sarađivali smo dugo, čak i u ovom mandatu. Možda nismo uvijek mogli da im damo sve igrače, ali smo sarađivali konstruktivno. Moram da imam i neko drugo rješenje za ne daj Bože. Uvijek imam drugo rješenje, ali sada ne mogu i neću da ga kažem. Moj prvi prioritet je Pešić. Ako na kraju kaže da neće, riješićemo. Sve ćemo da stignemo na vrijeme i rezultat neće da trpi. Nama je potrebna jedna ili dvije pobjede za plasman na Evropsko prvenstvo."

Uslijedilo je pitanje i da li bi promjena selektora uticala na tim.

"To je sport, sve je moguće u sportu. Rizikom i promjenama mora da se vodi računa da se ne ugrozi hemija, drugi je problem tim u kvalifikacijama. Nema NBA igrača, retko su tu svi evroligaški igrači. Vidjećemo ko će moći da se odazove. Dan pred okupljanje je evroligaški derbi Partizana i Zvezde. Ići ću na taj meč, išao bih i da Zvezda nije domaćin, ako me pozovu. Jeste da je neprijatno da vas vređaju dok gledate derbi, dok sjedite pored nekoga ko je to vrijeđanje naručio", zaključio je Čović.

(N1/MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC