• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spremni za Evroligu: Nova ubedljiva pobeda Zvezde!

Autor mondo.rs

Četiri od četiri imaju crveno-beli pred meč sa Darušafakom, koja će imati zbog čega da strepi. Mega "preslišana" u prvom poluvremenu. Sjajni Mitrović, Dangubić, Jović...

 Spremni za Evroligu: Nova ubedljiva pobeda Zvezde! Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda 4-0, Mega Leks 1-3.

Ovako su finalisti ABA lige iz prošle, "otvorili" ovu regionalnu sezonu.

Košarkaši Crvene zvezde deklasirali su i Mega Leks u poslednjoj utakmici pred start Evrolige, potvrdili da su izvanrednoj formi dočekali prve zvanične mečeve u maratonskoj 2016/17 i pozvali navijače da u četvrtak ispune manju od dve beogradske dvorane, "Pionir", za meč prvi evroligaški događaj ove jeseni.

Imaće zbog čega da strepi Darušafaka: Crvena zvezda – Mega 96:76 (
32:14, 24:17, 21:24, 21:21).

Nakon utakmica sa MZT Skopljem, Cedevitom, Zadrom i Megom, još nekompletiran tim Dejana Radonjića ima koš-razliku "plus 103", koja samo doprinosi utisku o neočekivano dobroj i sigurnoj igri, s obzirom na period sezone, košarci baziranoj na odbrani iz koje su se i ove večeri, pred oko 4.000 navijača u Dvorani "Aleksandar Nikolić" razvijali brzi napadi sa malo driblinga i pasom više.

ABA Liga 2016/17 highlights, Round 4: Crvena zvezda mts - Mega Leks (9.10.2016)
Izvor: YouTube



Izvor: MONDO

Zvezdaši su neuigranoj i letos prilično oslabljenoj ekipi Dejana Milojevića ubacili 50 poena već u 17. minutu, u prvom poluvremenu domaćin je imao 20 asistencija i samo deset promašaja iz igre, na četiri dana do susreta sa bogatim turskim evroligašem Radonjić je "držao tempo" do kraja treće četvrtine, kada je Mega kasnila i 31 poen razlike, da bi tek tada utakmica bila proglašena "završenom", pa je gost dobio priliku u finišu da zabeleži koliko-toliko pristojan poraz.

Treći u nizu ove sezone, posle startnog uspeha u meču sa Olimpijom, a potom vezanih poraza u duelima sa FMP Železnikom i Budućnošću, a – verovali ili ne – bio je ovo 17. uzastopni neuspeh Mege u okršajima sa Crvenom zvezdom.

Teško je naći nekoga ko nije pružio dobru partiju u Radonjićevom sastavu, u kojem ove večeri nije bilo sveže registrovanog Petra Rakićevića (koji je dobio aplauz kada se pojavio na "pomoćnoj" klupi), ali bolji od ostalih bili su kapiten Luka Mitrović (19 poena, 6/7 za dva, 8 skokova, 5 asistencija), raspoloženi i precizni Nemanja Dangubić (16 poena, 3/6 za tri, 4 asistencije), kao i ne toliko primetni, ali uvek prisutni Marko Simonović (11 poena, 3/7 za tri), koji je od večeras prvi strelac ekipe sa 45 poena.

I bez dugo očekivanih pojačanja na pozicijama "jedan" i "pet", šampion Srbije odigrao je dopadljivu, efikasnu utakmicu sa sjajnim statističkim parametrima(24/35 za dva – 69%, 12/31 za tri – 39%, 8/13 za tri u prvom poluvremenu, 30 asistencija, 10 izgubljenih lopti...), a sve to dovelo je do novog ubedljivog izdanja u napadu: 91, 88, 103 i 96 poena po utakmici.

Videćemo hoće li Zvezda biti u prilici da ponovi ovakvo izdanje i u istom ambijentu, manjoj i bučnijoj od dvedvorane u kojima će igrati Evroligu, na dobro "razrađenim" obručima, ali i protiv tima koji je prošle sezone odneo pobedu iz Beograda i koji se ovog leta "bogato" pojačao i sve začinio angažovanjem Davida Blata za trenera. No, nakon svega što smo videli u 160 minuta takmičarske košarke u sezoni 2016/17, nisu crveno-beli ti koji bi trebalo da strepe od toga šta će se dogoditi u četvrtak.

Nisu svi Milojevićevi igrači podbacili večeras u popularnom "Pioniru", a najviše se istakao bivši košarkaš Crvene zvezde, Marko Tejić, koji je spustio 19 poena u obruč svog tima, a kad je u trećoj četvrtini vezao dve trojke i dvojku, publika ga je častila aplauzima. Završio je susret, u kom je pobednik najveću razliku imao u 27. minutu (31 poen), sa 19 poena, skokom i dve asistencije.


Prethodnih sezona mečevi ova dva tima odlučivali su, neretko, i o trofejima, međutim ukupan skor u duelima dva tima, od ulaska Mege u elitni rang takmičenja 2011. godine, sada iznosi 28-3 u korist Zvezde..

Poslednju pobedu nad Crvenom zvezdom, Mega je zabeležila 27. maja 2014. u Superligi kada je bilo 79:91.

Šampioni ABA lige i Srbije prilično su promenili postavu prošlog leta, očekivana pojačanja iz inostranstva još nisu stigla, ali jesu petorica novajlija (Čarls Dženkins, Ognjen Kuzmić, Milko Bjelica, Ognjen Dobrić i Petar Rakićević) koje je Radonjić brže nego što se očekivalo uklopio u sistem koji u Crvenoj zvezdi strpljivo gradi od aprila 2013.

Konkretno, Rakićević nije debitovao ovog popodneva, jer je trener procenio da je rano za utakmice, zbog propuštenih skoro četiri meseca pravog treninga.

Izvor: MONDO


S druge strane, trener Dejan Milojević ostao je bez šest jako važnih i manje važnih igrača iz prošle sezone (Nikola Ivanović, Timote Luvavu, Danilo Nikolić, Aleksandar Aranitović, Novak Musić i Nikola Janković), što se uprkos standardno velikom broju dobro skautiranih novajlija ispostavilo kao veliki problem na startu sezone, u kojem je Mega redom upisivala poraze uz veliki broj primljenih poena: 98, 85, 96.




Ni raspored ne ide ekipi iz Sremske Mitrovice na ruku, utoliko što se posle Crvene zvezde još neuigrani Milojevićevi aduti sastaju sa Cedevitom.

Rezultati 4. kola:

U subotu:

Cedevita - Zadar 120:62

U nedelju:

Crvena zvezda - Mega Leks 96:76
Olimpija - Mornar 81:72
MZT Skoplje - Cibona 21.00
Budućnost - Krka 21.00

U ponedeljak:

Karpoš Sokoli - Partizan 18.00
FMP Železnik - Igokea 21.00

Tabela: Crvena zvezda 4-0, Partizan 3-0, Budućnost 3-0, FMP 2-1, Cibona 2-1, Igokea 2-1, Cedevita 2-2, Krka 1-1, Olimpija 1-2, Mornar 1-3, Mega 1-3, Zadar 1-3, Karpoš Sokoli 0-3, MZT 0-3.

Rezultati 3. kola: Igokea - Olimpija 73:72, Partizan - Cibona 87:81, Mornar - Karpoš Sokoli 83:59, Cedevita - MZT Skoplje 82:61, Krka - FMP Železnik 61:70, Zadar - Crvena zvezda 66:103, Mega Leks - Budućnost 81:85.

IZ MINUTA U MINUT:



Četvrta četvrtina (21:21) - Mega je odigrala "egal" i poslednju četvrtinu, koja je ruku na srce bila samo odbrojavanje do poslednje sirene i otaljavanje posla na obe strane, s tim da jeste bilo lepih poteza i brzih akcija. No, krajnji ishod mogao je da se nasluti već na kraju prve četvrtine.

88:63 (37. minut) - Ležernu atmosferu i "čekanje kraja utakmice" iskoristio je Kaba za ofanzivan skok i poene uz faul nad Dangubićem, tako da su igrači šetajući pošli na drugu stranu terena gde je bivši igrač Mege pogodio oba penala.

79:59 (34. minut) - Prošla su puna tri, načet i četvrti minut poslednje četvrtine, a Crvena zvezda nije imala ubačenu loptu kroz obruč sve do poena Jovića sa distance.

77:57 (32. minut) - Oslobodila se Mega kada je poraz postao neminovan, uprostili su igru u napadu gosti, pa je Milisavljević lepo položio za 20 razlike. Bilo je 31 u korist Zvezde u 27. minutu.

Treća četvrtina (21:24) - Ubedljivo vođstvo i brza, dopadljiva igra Zvezde mogu da skrenu pažnju sa činjenice da je Mega dobila treću četvrtinu pomalo neprimetno, s tri poena razlike. Igralo se još nešto brže u odnosu na prvo poluvreme, što je Mega iskoristila da neke promašaje crveno-belih pretvori u lake poene kakvih nije bilo u prve dve četvrtine.

77:55 (30. minut) - I Lazić pogađa trojku, posle čega se Novak digao za dvojku sa penala i pogodio.

74:50 (30. minut) - TEJIĆ! Aplauzi bivšem zvezdašu od zvezdaša, nakon što je za kratko vreme pogodio dve trojke i polaganje. Osam od poslednjih deset poena za Megu postigao je levoruki krilni centar, koji već ima 19 poena.

74:45 (28. minut) - Simonović - Dangubić 3:3 u trojkama. Zaustavio je popularni "Simon" mini-seriju Mege od pet poena trojkom Tejića i polaganjem Spasojevića.

71:40 (27. minut) - Dangubić! Kada dobije otvoren šut - pogađa! Treća trojka Zvezdinog krila za 14. poen.

68:40 (26. minut) - Na dva isiljena šuta za tri, uz zvuk sirene, bio je primoran Dangubić usled loših akcija u kreaciji mladog Rebića, što su Jaramaz i Tejić kaznili na drugoj strani, ali odmah potom Dženkins se opet ušetao pod obruč i položio, uz faul i iskorišćeno slobodno bacanje.

65:36 (24. minut) - Posle dva-tri loša minuta, Zvezda se vratila u ritam. Poroznu odbranu Mege kaznili su polaganjima Dženkins i Mitrović, koji je treći put na meču poentirao uz faul.

60:36 (23. minut) - Igra se brzo i pomalo rastrzano na startu treće četvrtine. Crveno-beli su vezali nekoliko promašaja, a roze-žuti posle dugo vremena vezali dva napada poenima.

/statistika prvog poluvremena/

Izvor: MONDO

Druga četvrtina (24:17) - Gde su stali na kraju prve, košarkaši Crvene zvezde nastavili su sa rezervistima na početku druge četvrtine. Povukao je Simonović sa osam peona za kratko vreme, potom Jović dodatno ubrzao igru, lopta je išla brzo u napadu, bez mnogo driblinga i sve što je mogla Mega da uradi je da, s vremena na vreme, seče mini-serije crveno-belih poenima uglavnom šutem sa poludistance. Impresivan nastup Radonjićevog tima.

56:29 (20. minut) - Dvojka Jovića iz driblinga, pa ukradena lopta i lagano polaganje "motora" Zvezdine ekipe, za neverovatnih 27 poena razlike u poslednjem minutu prvog poluvremena.

52:29 (19. minut) - Aplauzi zvezdaša posle dve lepe akcije koje su završene promašajima Lazića i Gudurića za tri poena, iz otvorenih pozicija. Zvezda ima samo deset promašaja iz igre za sada i 20 asistencija.

50:28 (18. minut) - Zvezda gazi. Trojka Lazića, osma iz 12 pokušaja crveno-belih za 22 poena razlike i 50 ubačenih poena za manje od 16 i po minuta igre!?

47:26 (15. minut) - Asistencija Gudurića, poeni Mitrovića uz nerezonski faul Milisavljevića, kojeg je Milojević odmah izveo sa terena, a već u narednom napadu Mitrović se revanširao Guduriću asistencijom za novu trojku, sedmu iz 11 pokušaja! "Plus 21".

42:23 (15. minut) - Tajm-aut Milojevića nije ohladio Simovića - druga uzastopna trojka Zvezdinog veterana, koji je za pet minuta i 40 sekundi u igri postigao osam poena.

39:23 (14. minut) - Lep skok šut Novaka iz driblinga i pogodak za prve poene na meču.

39:21 (13. minut) - Dva puta u tri napada Simoviću je obezbeđen otvoren šut za tri poena, prva je "izašla", druga nije, tako da je Milojević opet morao da pozove tajm-aut.

36:21 (13. minut) - Šesti poen Tejića nakon što je "gradio" i "izgradio" protiv Bjelice.

34:19 (12. minut) - Poeni Jaramaza (uz faul i dodatno slobodno bacanje) i Čančara na startu druge četvrtine, ali i lepa akcija crveno-belih u međuvremenu za prve poene Simonovića na asistenciju Bjelice.

Izvor: MN PRESS



Prva četvrtina (32:14) - 12 asistencija Zvezde, šest izgubljenih lopti Mege, 11 poena Dangubića (2/2 za dva, 2/3 za tri), po tri asistencije Jovića, Mitrovića i Dangubića - verovatno imamo rešen meč već posle 10 minuta.

32:14 (10. minut) - DANGUBIĆ! Zvezdin krilni napadač je "u zoni". Nova trojka za 18 poena razlike već u prvoj četvrtini. Umalo da bude i 21 razlike, Bjelica je imao trojku iz ugla - promašio je!

29:14 (10. minut) - Umesto kontre Mege, ukradena lopta Jovića i re-kontra Crvene zvezde za poene, uz faul, Mitrovića.

26:14 (9. minut) - Mega nema ideju u napadu. Primera radi, centar Kaba primi loptu u visini linije 6,75, potom pokuša "licem" da igra 1 na 1 sa Bjelicom, pa uđe u roling, izgubi dribling i vrati loptu nazad na kapicu. Na drugoj strani, lagano napravljen višak za Dangubića koji je ponovo pogodio sa distance i stigao do osmog poena. Na ulasku u deseti minut, pogodio je i Bjelica.

20:8 (7. minut) - Na poene Jovića sa penala nadovezao se Spasojević koracima u napadu, za treću izgubljenu loptu Mege, a potom je Bjelica lagano poentirao pored Spasojevića na asistenciju Mitrovića. Crveno-beli već imaju 12 razlike.

15:8 (6. minut) - Lep ulaz Kabe posle akcije koja nije obećavala i odlične odbrane Crvene zvezde. Francuz je bukvalno "izmislio" poene u poslednjim sekundama napada.

13:4 (4. minut) - Posle koša uz faul, duge dvojke, sada i asistencija Dangubića za Dženkinsa, koji je trojkom iz prvog šuta na utakmici naterao Milojevića da zatraži minut odmora.

10:4 (4. minut) - Nije trojka Dangubića iz ugla samo zato što je vrhom stopala nagazio liniju. Njegov peti poen.

8:4 (3. minut) - Četiri poena bivšeg igrača Crvene zvezde, sada krilnog centra Mege, Tejića.

6:0 (2. minut) - Počela je utakmica izgubljenom loptom Jaramaza i odmah potom trojkom kapitena Crvene zvezde Mitrovića. I Dangubić je u narednom napadu ubacio tri poena, ali uz koš, faul i dodatno slobodno bacanje.

16:54 - Novajlija Rakićević neće debitovati za crveno-bele ovog popodneva.



16:53 - Publika se polako okuplja u "Pioniru", ali teško da ćemo danas imati pune tribine.



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC