• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi u Evroligi: Od vođe šampiona, do Barsine nade

Autor mondo.rs

Košarku naše zemlje u najjačem takmičenju ove sezone predstavljaće Crvena zvezda mts, ali i osam internacionalaca na parketu. Počev od kapitena reprezentacije, pa do debitanta u dresu "Blaugrane".

 Srbi u Evroligi: Od vođe šampiona, do Barsine nade Izvor: MN PRESS


Evroligaška sezona 2016/17 počinje u sredu, madridskim spektaklom Real - Olimpijakos, koji će označiti start prve godine značajno reformisanog takmičenja.

Pod novim, "kozmetički" promenjenim nazivom lige ("EuroLeague") , svi učesnici odigraće garantovanih 30 utakmica, počev od ove nedelje, a zaključno sa 7. aprilom, kada će osam najuspešnijih početi pripremu za plej-of i borbu za plasman na Fajnal-for u Istanbulu (19-21. maj).

I ove godine, Srbiju će predstavljati regionalni i nacionalni šampion Crvena zvezda mts, kao i niz sadašnjih, bivših i potencijalnih "orlova" koji će nositi dresove timova od Moskve do Barselone.

Izvor: MN PRESS



Beogradski crveno-beli u evroligašku 2016/17 ulaze sa sastavom od 12 domaćih košarkaša i Amerikancem Čarlsom Dženkinsom, koji takođe ima srpske "papire".

Od duela protiv Darušafake, zakazanog za četvrtak u hali "Aleksandar Nikolić", tim Dejana Radonjića počinje svoju četvrtu uzastopnu evroligašku sezonu, a trener Zvezde poručuje da je njegov tim spreman da posle dobrog starta sezone krene na viši, evroligaški nivo.

Na kraju prethodne sezone, koju će na Malom Kalemegdanu dugo pamtiti, pred crveno-belima se u četvrtfinalu isprečio novi šampion Evrope - CSKA, na čelu sa Milošem Teodosićem, koji će i ove godine predvoditi "armejce", kao i kolonu srpskih igrača - učesnika elitnog tamičenja.

Teo brani pehar i ulazi u "Top 10"

Izvor: MN PRESS



Posle konačnog osvajanja titule prvaka Evrope, a potom i nastupa u finalu Olimpijskih igara u Riju, Miloš Teodosić polazi u još jedan napad na najvredniji kontinentalni trofej, a ova sezona bi lako mogla da mu bude i oproštajna od Evrolige.

Dok bude predvodio odbranu titule "armejaca", biće zanimljivo i pratiti njegove brojke u trci za mesto u vrhu večnih lista, u nekoliko kategorija.

Kada su u pitanju asistencije, prema zvaničnom sajtu Evrolige, košarkaški čarobnjak iz Valjeva trenutno je četvrti u "generalnom plasmanu" (929), iza svojih bivših saigrača Vasilisa Spanulisa (951) i penzionisanog Tea Papalukasa (977) , koji zauzima drugo mesto iza apsolutnog lidera i takođe novog "penzionera" Dimitrisa Dijamantidisa (1.255).

Interesantno je i to da Teodosić dočekuje novu sezonu i na trećem mestu tabele strelaca najviše trojki (394), a ispred njega su nekadašnji italijanski šuter Đanluka Bazile (421) i apsolutni vladar ove kategorije - Huan Karlos Navaro, sa 579 pogodaka za tri poena.

...
Izvor: YouTube/Euroleague



Na kraju, ali možda i najznačajnije, značajan je podatak da Teu nedostaju samo četiri poena za ulazak među deset najboljih strelaca Evrolige u istoriji. Trenutno je 11, sa 2.340 poena, kojima je prošle sezone prestigao Igora Rakočevića (2.328), aktuelnog 12.

Ispred srpskog plejmejkera na tom spisku sada je slavni Litvanac Šarunas Jasikevičijus sa 2.343 poena, a "mete" će mu biti i Džej Ar Holden (2.388), Nikola Vujčić (2.444), i dalje aktivni Felipe Rejes (2.449), zatim Dijamantidis (2.495), Majk Batist (2.496), Jaka Lakovič (2.524)...



Ipak, lideri ove trke i dalje su na terenu, a to su Spanulis (2.984) i Navaro, koji će u sezoni pred nama prebaciti i cifru od 4.000 poena (trenutno 3.909).

Naravno, Teu će ove cifre sigurno biti u drugom planu iza borbe za trofej, u kojoj se unapred predviđa isto finale kao i prošle godine, kada je naspram njega na parketu stajao srpski dvojac, sa najtrofejnijim trenerom Evrope - Željkom Obradovićem.

Bogdan i Kalinić - novi pokušaj

Izvor: MN PRESS



Sa minimalnom izmenom u sastavu, šampion Turske Fenerbahče i ovu sezonu dočekuje sa opravdano najvećom ambicijom, a reprezentativci Srbije Bogdan Bogdanović i Nikola Kalinić ponovo će biti važni aduti u pohodu Željka Obradovića na devetu kontinentalnu titulu.

Uostalom, vođen željom da osvoji Evroligu, Bogdanović je krajem prošle sezone odložio i odlazak u NBA ligu.

"Mislim da sam već bio u svakom evroligaškom gradu, ali novi format pruža svima priliku da posete sve metropole, a govorimo o Barseloni, Madridu, Moskvi, Atini, Tel Avivu... Biće zanimljivo videti sve to u jednoj sezoni. Naravno, Beograd je grad koji zaista želim da posetim i čim sam video kalendar pogledao sam kada tamo gostujemo (12. januara). To je moj rodni grad i uvek je sjajno vratiti se u svoju zemlju. Veoma sam uzbuđen zbog činjenice da ću opet tamo igrati", poručio je jedan od najboljih bekova Evrope u izjavi za zvanični sajt Evrolige.

Sa druge strane, Nikola Kalinić dočekao je početak sezone sa povredom, pa se očekuje da stiče značajniju minutažu dok takmičenje bude odmicalo.

Mačvan i Raduljica, ponovo tandem



Milan Mačvan zajedno se se posle olimpijskog leta vratio u Milano sa Miroslavom Raduljicom, svojim novim-starim saigračem, koji je uoči Igara potpisao ugovor sa tradicionalno ambicioznim Armanijem.

Tandem "orlova" osvojio je krajem septembra i prvi trofej u Italiji - Superkup, a srpski centar je u trci za taj pehar doživeo i istegnuće zgloba leve noge, koje mu je poremetilo pripremu za start evroligaške 2016/17.

Navijači u Milanu dočekali su novajliju pod košem transparentom "Fear The Beard", a novi milanski duo prvi put će nositi dres istog kluba od juna 2012, kada je sa Partizanom osvojio titulu šampiona Srbije.

Četiri godine kasnije, Raduljica i Mačvan ponovo dele svlačionicu.

Milutinov na novom početku u Pireju



Od trojice preostalih srpskih internacionalaca u Evroligi, samo je jedan bio njen akter i prošle sezone - Nikola Milutinov.

Nekadašnji centar Partizana ulazi u drugu takmičarsku godinu kao igrač Olimpijakosa, iako je tokom leta Crvena zvezda mts otvoreno poručivala da ga želi u svojim redovima.

Pregovori ipak nisu završeni njegovim povratkom u Beograd, a Pirejci su nakon svega uvrstili rođenog Novosađanina među šest dozvoljenih stranaca za prvenstvo Grčke, zaustavivši pregovore sa krilnim centrom Kenijem Gabrijelom (u avgustu potpisao za Lokomotivu Kubanj).

Tim gestom, šampion Grčke konkretno je poručio da računa na Milutinova, a ostaje da se vidi da li će to poverenje biti pretvoreno i u njegove evroligaške minute i u značajniju šansu da pokaže šta zna nego prošle sezone.

Povratak Micova

Vladimir Micov u dresu Galatasaraja
Izvor: MN PRESS



Najiskusniji srpski internacionalac u Evroligi, Vladimir Micov (31) vratio se u najjače takmičenje posle godine pauze, tokom koje je u dresu Galatasaraja pružao odlične partije i osvojio Evrokup.

Bivši reprezentativac Srbije miran je proveo leto, svestan da će i u sezoni 2016/17 nositi dres kluba čiji je član od 2014. i u kojem kao jedan od lidera uzvraća poverenje Erginu Atamanu.

Ovog oktobra Micov ulazi u svoju šestu godinu u Evroligi, koju je igrao i noseći dresove Laboral Kuće, Kantua i CSKA Moskve. Prošle sezone proglašen je i članom idealnog tima Evrokupa, u kojem je prosečno postizao 13 poena, uz 3,6 skokova i 2,8 asistencija.

Nažalost, i njemu je početak sezone pokvarila povreda meniskusa desne noge, zbog koje je pauzirao skoro mesec dana, sve do prošle nedelje, kada se pridružio saigračima na treninzima.

Peno u Barsi, svaki minut dragocen


Tiho, u senci zvučnih transfer bombi Barselone, mladi plejmejker Stefan Peno (19) uvršten je ovog leta u prvi tim Barselone, u čijem je juniorskom pogonu od 2013.

Nekadašnji pionir OKK Beograda i član mladih selekcija Srbije izborio je na pripremama mesto u sastavu novog trenera "Blaugrane" Jorgosa Barcokasa. Grk je računao na njega i u Superkupu i u duelu protiv Oklahome i u ligaškom meču protiv Laboral Kuće u Barseloni (98:92), u kojem je Peno igrao skoro sedam minuta.

Uvrstivši njegovo ime i prezime na spisak licenciranih igrača za Evroligu, grčki stručnjak nagovestio je da bi Peno mogao da dobije šansu i u najjačem takmičenju.

Jasno je da će svaki evroligaški minut biti dragocen za rođenog Beograđanina, najmlađeg srpskog evroligaškog internacionalca u takmičarskoj 2016/17.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC