• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Mister trofej", srećan 50. rođendan!

Autor mondo.rs

Proslavljeni jugoslovenski košarkaški reprezentativac Zoran Savić danas puni 50 godina.

 Zoran Savić slavi 50. rođendan Izvor: MN Press/arhiva

Bio je košarkaš kakvog bi svaki trener poželeo u timu. Naizgled neprimetan na terenu, ali kad se završi utakmica i pogledate statistiku jasno vam je da je njegov učinak nemerljiv. Kad zapne, on se pojavi, počne da caruje pod obručima, pogađa u najtežim situacijama...

Zoran Savić, legendarni jugoslovenski košarkaš, danas puni 50 godina. Ovaj rođeni Zeničanin Igrao je na poziciji centra, a u klupskoj karijeri dva puta je bio šampion Evrope sa Jugoplastikom 1991, kada je u finalu protiv Barselone postigao 27 poena i Kinderom 1998. godine, kada je proglašen i za najboljeg igrača završnog turnira.

Igrao je još za Barselonu, Real Madrid, PAOK, turski Efes, potom opet za Barselonu, Fortitudo iz Bolonje.

Sa jugoslovenskom reprezentacijom je bio svetski prvak u Argentini 1990. godine, a čak tri puta prvak Evrope - u Italiji 1991. godine, onoj čuvenoj Atini 1995. godine, i u Španiji 1997. godine.

Sa reprezentacijom, u kojoj su bili Vlade Divac, Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Dejan Bodiroga, Žarko Paspalj, Željko Rebrača... osvojio je i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine posle poraza od selekcije SAD, odnosno takozvanog "Dream team.-a" u fenomenalnom finalu, u kojem se Jugoslavija "držala" tri četvrtine.  

Mnogi su tada komentarisali: "Eh, da je Savić mogao da igra..." (bio je povređen).

"Ma, ne bi se tu puno šta promenilo. I meni je bilo žao. Za mene je bilo najbitnije polufinale protiv Litvanije, koje smo dobili. Finale je bilo više revijalna utakmica nego takmičarska. Bilo je iluzorno očekivati da dobijemo Amerikance u finalu na njihovom terenu", rekao je Savić u intervjuu za MONDO pre godinu dana.

Zoran Savić Jugoplastika
Izvor: YouTube



Kada se "penzionisao", brojke su neumoljivo pokazivale da je Savić mogao da dobije epitet "Gospodin titula". Naime, od 21 finala koje je igrao, što u klupskoj, što u reprezentativnoj karijeri, pobedio je u 19 (90,5% uspešnosti).

Izvor: MN Press/arhiva

Igrao je sa top еvropskim igračima, a u navedenom intervjuu posebno je izdvojio dvojicu.

"Najtalentovaniji igrač sa kojim sam igrao je Toni Kukoč, a tu je i Divac, koji je bio jako talentovan za poziciju petice, bio je fantastičan saigrač iz razloga što se uvek podređivao kolektivu. Kukoč je bio igrač, koji je uvek igrao vrhunski najvažnije utakmice u sezoni. Njega nemoj da trošiš za male utakmice. Uvek je u velikim utaкmicama davao plus , koji je trebao ekipi i zato jeste bio vrhunski igrač", rekao je Savić.

Posle igračke karijere bio je tri godine u upravi Barselone, a potom je ušao u menadžerske vode.

U intervjuu za MONDO, rekao je i da mu je Crvena zvezda, čiji je bio navijač od malena, neostvarena želja.

Sa svojim kumom, Nikolom Lončarom, bivšim igračem Partizana, sa kojim se najviše družio u Španiji, često se "peckao" na navijačkoj osnovi.

"On je korektan, kad Partizan dobije ne šalje mi poruke. Ali, kad Zvezda dobije, ja njemu uvek pošaljem neku poruku", ispričao je Savić u jednom intervjuu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC