• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za "orlove" je usputna stanica, za domaće istorija

Autor mondo.rs

Košarkaši reprezentacije Srbije u kratkoj drugoj fazi Mundobasketa borave trenutno u Vuhanu, gradu značajnom po mnogo čemu za Kineze. Posjetili smo i "Paviljon žutog ždrala" o kome postoji zanimljiva legenda...

 Reportaža Vuhan Mundobasket 2019 Izvor: MONDO/Mladen Šolak

/Od izvještača MONDA sa Svjetskog prvenstva u Kini/

Na putu ka Pekingu i željenoj završnici Mundobasketa, reprezentacija Srbije ovih dana je zastala u Vuhanu, gdje će biti do ponedjeljka ujutru.

Druga grupna faza Svjetskog prvenstva smjestila je ekipu Aleksandra Saše Đorđevića u najveći i najznačajniji grad centralne Kine, formiran oko čuvene reke Jangce, naspram koje Dunav i Sava izgledaju zaista mali.

Zapravo, naša mjerila za veliko ne bi mogla da se primijene ni na ovdašnje ulice, mostove i zgrade. Pomisao na pješačenje vodi u grešku i ozbiljan fizički napor čak i kada se cilj nazire pogledom i kada pretpostavljate da je na desetak minuta hoda.

Sve veliko u ovom gradu od 11 miliona stanovnika postaje još veće.

Zato su tu taksiji, koji nisu skupi, metro,koji je čist i redovan i zato je tu i tunel ispod Jangcea, probijen 2008. godine.

Nedaleko od treće najveće rijeke na svijetu, koja u Vuhanu nailazi na svoju najveću pritoku, reku Han, smještena je i najveća turistička atrakcija i simbol koji često vidite na reklamama za Vuhan i Kinu uopšte.

To je toranj nazvan "Paviljon žutog ždrala".

Izvor: MONDO/Mladen Šolak

Bez poznavanja kineskog jezika i uz samo nekoliko tabli na engleskom teško možete da "upijete" to mjesto kao lokalni turisti kojih je mnogo. Ipak, svakako osjetite da ste na mjestu kojem Kinezi zaista žele da se pohvale turistima, kakvih nije mnogo u "amerikanizovanim" gradovima poput Fošana.

Od prvih koraka oko gostiju su postavljene priče i legende o tom mjestu. I priličan ih je broj, počev od one o čovjeku koji je sa tog mjesta poletio na ždralu i nikad se nije vratio. Doduše, svakom slučaju nije uzlijeteo sa mjesta na kojem je toranj danas, jer je od trećeg vijeka čak 12 puta uništavan.

Sredinom osamdesetih, Kinezi su ga ponovo i temeljno obnovili, smjestili uz reku i kilometar izmjestili od prethodne lokacije. Sada je na vidikovcu sa kojeg "puca" sjajan pogled na veliki dio grada. I to posebno sa nekih od viših spratova.

Ždral je i danas tu, ispod tornja i nije slučajno baš on odabran. Tu pticu Kinezi smatraju "kraljem svih ptica" i daju mu brojne vrline - dugovječnost, vječnu mladost, dobar i dug život...

U njenom paviljonu, turisti poziraju ispred bazena sa cvijetom lotosa, čitaju o istoriji ovog grada sa zidova i kupuju suvenire da ih sjećaju na Vuhan i prijatan osjećaj kraj Jangcea.

Neka osjećaj srpskih košarkaša bude još ljepši kada u ponedjeljak ujutru budu napuštali ovaj grad i kretali za Šangaj ili Donguan, ka sljedećoj stanici na putu ka završnici Mundobasketa u Pekingu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC