• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda - Žalgiris '99: Top na parketu, Divac u reklamama i - "Đurđevdan"!

Autor mondo.rs

Uoči večerašnjeg duela podsećanje na Božić 1999. i pobedu crveno-belih nad budućim prvakom Evrope.

 Vlade Divac Crvena zvezda Žalgiris 1999. Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda i Žalgiris odigrali su sedam evroligaških mečeva od 2015. godine (skor je 4:3) za Litvance, ali iz crveno-belog ugla najveća međusobna utakmica bila je viđena pre tačno 21 godine.

Na Božić 1999, Zvezda je u "Pioniru", u dramatičnom meču Evrolige, savladala tim koji je te godine postao šampion Evrope. Utakmicu je obeležila ogromna borbenost srpskog šampiona, ali i debi Vlada Divca pred Delijama.

Možda će vas zanimati

Dobro je poznato da je legenda srpske košarke tu epizodu kasnije nazivao svojom "velikom greškom", a da se kajala i Zvezda, jer je kasnije svaki nastup NBA centra plaćala po 250.000 dolara. 


Osim kajanja i velikog duga, ostala je i velika pobeda, u kojoj je učestvovao i kapiten crveno-belih Milenko Topić, koji je sada asistent Dragana Šakote.

Izvor: MN PRESS

Popularni "Top" prisetio se u razgovoru za klupski sajt te utakmice, energije na tribina i na terenu. 

"Bila je specifična atmosfera, jer smo igrali na naš najveći praznik protiv ekipe kakva je tada bio Žalgiris. Ono što je dodatno činilo utakmicu posebnom je i to što je baš na Božić i rođendan naših navijača i ceo ambijent je bio slavljenički. Naš najveći praznik, rođendan navijača i dolazak ekipe Žalgirisa – sve se poklopilo", prisetio se Topić, koji je te večeri igrao bez sekunde odmora!

Proveo je na terenu svih 40 minuta i za to vreme ubacio 17 poena, uz devet skokova. Bio je najefikasniji igrač utakmice.

"Ono što je, takođe, utakmicu činilo još posebnijom je NBA lokaut. Uveliko su kružile priče da će Vlade Divac igrati za nas, a to se na kraju i obistinilo, dok se isto tako pričalo da će za Žalgiris igrati Sabonis. Međutim, u slučaju Žalgirisa se nešto iskomplikovalo, da li je bilo nešto oko novca ili osiguranja, zaista ne znam i Sabonis nije zaigrao za Žalgiris iako je bio prisutan u timu. Ceo ambijent je bio specifičan, puna dvorana naših navijača i svi smo se trudili da to bude veče za pamćenje i pobedili smo utakmicu i to, ispostaviće se, da smo pobedili budućeg prvaka Evrope. Te utakmice se zaista često sećam, povremeno je i ponovo pogledam. Bilo je zaista fenomenalno".

Jedan od poteza koji su obeležili utakmicu bila je Topićeva blokada nad Maskoliunasom, ali nije i pored sjajne partije te večeri, nije želeo sebe da ističe u prvi plan.

"Naša snaga je bila što smo igrali kao tim, krasilo nas je veliko zajedništvo i tako smo došli do pobede. Nikada se u tom kolektivu niko nije isticao, stalno su individualno iskakali drugi igrači, a ostali bi pratili. Divac nam je zaista puno pomogao u toj utakmici. Pomenuli ste moju blokadu, ali je istina da je sve počelo od moje greške. Video sam plavu kosu, kao da sam pomislio: 'U redu, to je Pop (Oliver Popović)'. Kada sam video šta sam uradio, krenuo sam da trčim nazad, zakačio sam loptu, ona je otišla u aut, ja sam završio na parketu, okrenem se i vidim da je i Divac u reklamama. Kada vidite taj prizor, okrenete se oko sebe i vidite da su praktično svi navijači na nogama, onda možete samo da nastavite da se borite. Mi smo to uradili i na kraju pobedili", istakao je Topić.

Izvor: MN PRESS

Za kraj je ispričao i jednu anegdotu.

"Završila se utakmica, mene su drugari čekali da se presvučem tu u kafiću ispred, a pored njih je bilo još mnogo navijača. Izlazio sam iz dvorane, a tamo su bili trubači koji su imali svoj slavljenički performans posle utakmice. Dvojica se pakuju u kombi, a dvojica su i dalje tu. Meni prilazi jedan od njih i kaže: 'Kume, daj jednu pesmu za tebe'. Rekao sam: 'hajde Đurđevdan'! I tako, veliko slavlje iz dvorane se nastavilo i posle utakmice".

Večerašnji duel Zvezde i Žalgirisa počeće u 19 časova.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC