• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

 Počela era Igora Kokošova: Ja sam SRPSKI trener - glavni će biti igrači!
 Počela era Igora Kokošova: Ja sam SRPSKI trener - glavni će biti igrači!

Počela era Igora Kokošova: Ja sam SRPSKI trener - glavni će biti igrači!

Možda će vas zanimati

Možda će vas zanimati

Novi selektor reprezentacije Srbije prvi put je zadužio trenerku sa nacionalnim grbom svoje zemlje. Pročitajte njegove poruke na promociji.

 Počela era Igora Kokošova: Ja sam SRPSKI trener - glavni će biti igrači! Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Reprezentacija Srbije započela je ovog ponedeljka novi ciklus, u kojem će je voditi Igor Kokoškov!

Osvajač Eurobasketa 2017. sa Slovenijom zvanično je nasledio Aleksandra Sašu Đorđevića prošle jeseni, a danas se predstavio srpskoj javnosti na konferenciji za novinare u hotelu Kraun Plaza.

Možda će vas zanimati

Na početku je razjasnio da on NIJE američki ili NBA trener, već srpski, koji 20 godina radi u SAD. I to je rekao dva puta, da bi tako naglasio.

"20 godina sam u NBA, a 12 godina sam bio selektor u FIBA takmičenjima, pre toga sam dve godine bio saradnik Željku Obradoviću i nikad nisam otišao iz evropske košarke. Uvek sam sebe posmatrao kao srpskog trenera koji radi u Americi. Daleko od toga da bih sebe smatrao NBA trenerom i samo američkim trenerom", razjasnio je Kokoškov.

Novi selektor je prošle nedelje objavio spisak igrača na koje će računati u utakmicama protiv Finske u gostima i Gruzije kod kuće, a na papir je stavio imena starosedalaca Miloša Teodosića, Miroslava Raduljice, Marka Simonovića (koji se očigledno nije povukao), ali i Novice Veličkovića, koji je prvi put na spisku od leta 2014. godine.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Saša Danilović objasnio je da postoji problem s Teovim osiguranjem i da još nije poznato da li će nastupati. Kokoškov je govorio o ostalim veteranima koje je pozvao "da se mlađi igrači ne bi uplašili".

"To su igrači koji imaju definisane uloge, znamo šta Veličković donosi, kad ti nacionalna selekcija prozove ime, onda se odazoveš, Ne znam detalje oko perioda u kojem nije bio tu. Šta je bilo - bilo je, on je oberučke prihvatio poziv. Šta radi u klubu treba da radi i ovde, ništa više i manje", rekao je o kapitenu Partizana.

"Simonović je ostavio lep trag u nacionalnoj selekciji proteklih godina, to što je najavio da će se povući zaista ne menja njegov entuzijazam i želju da bude sa nama. Hvala mu što je ovde, sa nama, njegova uloga neće biti van okvira ono šta radi", rekao je Kokoškov o šuteru Cedevite Olimpije.

Poslušajte izjavu Marka Simonovića o promeni odluke o povlačenju.

Upitan za svoj princip rada, Kokoškov je rekao da će u njegovom timu biti glavni košarkaši, a ne treneri.

"Ovaj tim će pripadati igračima, a ne treneri", naglasio je Kokoškov na svom novom početku, na kojem je izrazio veliku zahvalnost Dušanu Dudi Ivkoviću na pomoći u pregovorima, kao i svom timu, Sakramento Kingsima, na dozvoli da radi sa "orlovima".  

 /Kompletnu konferenciju za novinare pročitajte u sekciji "Razvoj događaja"/

"Orlovi" će u Beogradu trenirati u ponedeljak, u utorak ih očekuje put na Baltik, a u četvrtak utakmica. Potom će se vratiti u Beograd i u glavnom gradu Srbije prvi put igrati pod vođstvom stručnjaka koji je 2017. doneo Sloveniji evropsko zlato - i to baš u finalu protiv naše "A" selekcije.

14:33

Konferencija je završena

14:33

Kokoškov o NBA igračima

"GOspodin Ivković je mnogo puta pomenuo koliko je bitna komunikacija, nije to samo dati im datum okupljanja i idemo u košarku. Treba ljudski kontakt, da se nadgradi... Nema komunikacije na dnevnoj osnovi, fokusirani su na sezone, kad se vidimo fokus je na nacionalnom timu, a sada je fokus na prozorima. Znali smo da oni dolaze pre kvalifikacionog turnira na leto"

14:32

Kokoškov o Melounu

"Drago mi je da možemo da podelimo tu informaciju. Sa naše strane kao Kss smo uradili sve da budemo profesionalni, transparenti... Kada se svela ta inicijativa da mu damo dobrodošlicu. Poziv je poslat, po imenovanju mi je čestitao, on je tražio određeno vreme, dozvolu svog kluba, na sve smo rekli OK, tražio je da se informacija zadrži za nas i to smo usvojili"

"Veoma je bitno da ne ispadnemo neprofesionalni i neodgovorni. Uradili smo apsolutno sve da mu poželimo dobrodošlicu i ta dobrodošlica i dalje postoji. On je eminentan trener, ako je voljan da bude tu - to je u redu, ali nećemo bazirati tim ni na Igoru, ni na Majku Melounu, nego na igračima. Bitno je da su igrači tu, to je mnogo važnije od svega ostalog".

14:30

Raduljica o Mundobasketu

"Ništa ne bih rekao, nisam davao izjavu o tome, tako će biti, trebalo bi da gledamo unapred, da se ne osvrćemo ka onome što je bilo, to što ste ocenili kao neuspeh, može i ne mora da bude tačno".

14:28

Kokoškov o Đorđeviću

"Kako bi bilo drugačije nego da pričamo? Posle tolikog perioda u kojem je napravio rezultate kako da ne budemo u kontaktu, da ne uzmem telefon i iz poštovanja da ga ne pozovem. Nravno da smo bili u kontaktu, bili smo i aktivno smo u komunikaciji".

14:27

Kokoškov o naturalizaciji igrača

"U SLoveniji smo naturalizvali Rendolfa, poslovali su u pravilu koje propisuje FIBA, ti propisi postoje, oni su to iskoristili. Naše pravo kao federacije je da postavimo svoje pravilo i nisu postojali ni diskusija u okviru Saveza i u okviru nas da bez obzira na mogućnost da Amerikanci imaju mogućnost da igraju za nacionalnu selekciju, jedini momci na spisku su momci rođeni u našoj zemlji".

14:26

Kokoškov o Simonoviću i Veličkoviću

"To su igrači koji imaju definisane uloge, znamo šta Veličković donosi, kad ti nacionalna selekcija pozove ime onda se odazoveš, Ne znam detalje, šta je bilo - bilo je, on je oberučke prihvatio poziv, šta radi u klubu treba da radi i ovde, ništa više i manje":

"SImonović je ostavio lep trag u nacionalnoj selekciji proteklih godina, to što je najavio zaista ne menja to da je njegov entuzijazam i želju da bude sa nama. Hvala mu što je ovde, sa nama, njegova uloga neće biti van okvira ono šta radi"

14:24

Kokoškov o Finskoj

"Večeras ćemo se prvi put videti na terenu, posle napornog vikenda. Ne bih da preskočim odgovor, već da prvo mi saznamo ko smo mi. Sa reprezentacijom Slovenije bio sam u grupi sa Finskom u Helsinkijum igrao sam sa njima, sa Gruzijom sa više godina igrao... Gospodin Ivković je u svom periodu vođenja selekcije igrao sa Finskom, tipičan tim koji igra zajedno,sa mnogo kretnji lopte, tela. svi šutiraju... Igraju timski, fanatično u toj atmosferi, imaju odličnu podršku publike. Imamo predstavu, znamo ko je Salin, ali pričaćemo naredna dva dana o nama".

14:22

Kokoškov o kratkom vremenu i asistentima

"Imamo limitirano vreme, letimo za Helsinki, tamo ćemo imati dva treninga, ukupno četiri-pet. Znamo da su igrači sinoć igrali i finale srpskog Kupa, čestitam Partizanu na osvojenoj tituli i na lepoj košarkaškoj utakmici, koja je pokazatelj da igramo dobru klupsku košarku u Srbiji".

"Dejan Milojević, Vladimir Jovanović, Joca Antonić i Bogdan Karajčić su u stručnom štabu, bave se strukom, svako od njih donosi kvalitet, nešto unikatno, nešto novo, verujem im, moje je da donosim odluike, a otvoren sam za njihove sugestije. Imali smo dug dan, ovaj dan je rano počeo. Priprema jednog treninga jako dugo traje i ako ostanemo u tom sastavu to posle vremena uđe u rutinu".

14:20

Kokoškov je ponovio...

"Ne bih potencirao sebe, ne bazira se tim na selektoru. Moj posao je da donosim odluku za ove igrače. Vrlo je bitno, zato smo se borili".

14:19

Kokoškov o FIBA prozorima

"Da ne gubimo vreme na komentarisanje, prozori će trajati. Problem je kontinuitet. I trener Finske je 15 godina selektor, trener Gruzije Zurios je šest-sedam godina... Ja nastavljam proces koji postoji, ali nemamo taj kontinuitet. U ovom trenutku ne znamo ko smo mi, a u narednih par dana i treninga ćemo seebe definisati, da znamo ko smo i ko su oni".

14:17

Kokoškov o svom spisku

"Bazirali smo se na igračima koji imaju dobre sezone, igraju jako dobro i u najvišoj su tački karijere. Imamo i par 'beba', čiji potencijal i talenat prepoznajemo. Možda sada nisu u najboljih 14, ali prepoznajemo da će jednog dana nositi reprezentaciju. To su radili i stariji treneri srpske nacionalne selekcije. Treći deo rostera je par veterana, koji će pomoći da iskustvom glasom i harizmom pomognu da se malo ne uplašimo u Helsinkiju. Da ne budemo super-mladi pa da to bude izgovor da se ne dobije, a da ne budemo ni super-stari, pa da ispadne da ne razmošljamo o sledećim takmičenjima"

14:16

Danilović o Teu

"Pojavio se problem oko osiguranja, da ne ulazimo u detalje, znaćemo sigurno za dva dana da li će Teo biti u sastavu za meč protiv Gruzije", rekao je Danilović.

14:15

"Ovaj tim će pripadati igračima"

"To je moj pristup", rekao je Kokoškov.

14:14

Kokoškov o svom pristupu

"Menja se košarka, poštuju se principi, a stojim iza toga da koristiš ono što imaš u timu. Možemo da govorimo o brzoj, moddernoj košarci, a ako nemaš takve igrače... Uvek su ključ pobede, to je tvoj posao kao trenera".

14:13

Kokokov o svom pogledu na košarku

"20 godina sam u NBA, a 12 godina sam bio selektor u FIBA takmičenjima, pre toga sam dve godine bio pomoćnik Željku Obradoviću i nikad nisam otišao iz evropske košarke. Uvek sam sebe posmatrao kao srpskog trenera koji radi u Americi. Daleko od toga da bih sebe smatrao NBA trenerom i samo američkim trenerom"

14:10

Raduljica ostaje kapiten

"Želim Igoru da ostane dugo, a mi igrači ćemo uraditi sve da ovo upoznavanje učinimo što lakšim i bržim. Očekuju nas ponovo kvalifikacije, čudan sistem, najčudniji i do sada, jer imamo tri treninga do prve utakmice, što neće biti lako, ali radili smo nešto slično i do sada. Zajedno sa Igorom i celim Savezom verujem da će to da bude jako dobro", rekao je centar reprezentacije.

14:09

Kokoškov najavio kako će raditi

"Neće biti kalkulacija. To vam obećavam. Dobre stvari se dese kada imaš takav pristup", rekao je novi selektor.

14:08

Kokoškov zahvalio Dudi Ivkoviću i Sakramento Kingsima

"Nisam više tako mlad, a ovo je izuzetno bitan trenutak za mene. Ne znam i ne mogu  da obećam stvari koje ne moemo da predvidimo. Kao tim kontorlišemo našu pripremu, hemiju, organizaciju. Lepota sporta je da se svi nadaju. I ostali timovi će se pripremati, želeće da pobede i nećemo pobediti samim tim što se pojavimo. Moramo da budemo bolji"

14:06

Danilović poželeo sreću

"Nadamo se da ćemo da završimo ceo olimpijski ciklus. Želim mu sreću i da radimo kao tim"

14:05

Ognjen Dobrić došao je povređen na okupljanje

14:04

Dušan Ivković došao da podrši Kokoškova i "Orlove"

Izvor: MONDO/M. Šolak

13:52

Konferencija počinje u 14 časova

Igrači su na ručku pre obraćanja novinarima.


UKRATKO

  • Kokoškov je zvanično nasledio Sašu Đorđevića 20. novembra
  • Njegov debi je zakazan za četvrtak u 18 časova
  • Pomoćnici će biti Dejan Milojević (Mega) i Vlada Jovanović (FMP)
učitaj još +

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije