• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Košarke nema skoro 2 mjeseca: Neko će morati da presiječe, svi gledaju NBA

Autor Mladen Šolak

ABA liga čeka i prati Evroligu, Evroliga čeka i prati NBA... A, tamo ovako stoje stvari.

 Korona-virus-pauza-kosarka-nastavak-sezone-NBA-Evroliga-ABA-liga Izvor: Guliver, Steve Dykes/Getty Images North America

Dok se fudbaleri vraćaju timskim treninzima (iako u kontrolisanim uslovima), i maj je počeo bez konkretnog prijedloga ili usvojenog rješenja za ABA ligu. Isto se odnosi i na takmičenja koja su iznad "Jadrana" u tom lancu odlučivanja.

Izuzev Majkla Odža i Rašona Tomasa, strani košarkaši "vječitih" rivala napustili su Beograd, a i neki domaći su otišli van glavnog grada.

Dok Amerikanac Bili Beron "kači" na Instagramu slike iz Floride kako igra golf i "ne može da vjeruje da to radi u aprilu", Stefan Birčević je u rodnom selu Šopić kod Lazarevca, a Branko Lazić lovi u blizini rodne Ljubovije. Do prije nekoliko dana oni u Srbiji nisu smjeli ni u teretanu, pa su održavali formu kod kuće, što je na Instagramu demonstrirao Ognjen Jaramaz.

I tako već 54 dana.

Možda će vas zanimati

U međuvremenu su nekoliko puta zasjedali čelnici Evrolige i poslije par krugova razgovora izašli sa planom da sve utakmice do kraja (54 u ligaškom dijelu, plus kompletan plej-of) budu odigrane u julu, u jednom gradu.

Konačnu odluku o tome, ipak, najjače evro-takmičenje odložilo je za 24. maj, što je krajnji datum, iako skoro tri mjeseca udaljen od posljednjih evroligaških mečeva.

Do tada, Evroliga će aktivno pratiti razvoj situacije u NBA ligi, što praktično radi od početka velike krize. A, ni tamo nema zvaničnih odluka, dok vrijeme prolazi.

Ugledni američki novinar Adrijan Vojnarovski objavio je prošle noći da komesar NBA lige Adam Silver još razmatra prijedlog da sezona bude završena u Las Vegasu ili "Diznivorldu" u Orlandu.

"Dok se protivi određivanju konačnih datuma, Adam Silver je odredio 1. maj kao dan prije kojeg ništa značajno neće biti odlučeno. U NBA ligi i van nje osjeća se nervoza dok se bliži taj dan, jer se bliži i donošenje odluke. Jedan generalni menadžer ekipe rekao je da će Silver morati da odluči, jer se u periodu krize odluke ne donose jednoglasno'", napisao je "Woj" za portal ESPN.

U Americi je situacija i dalje izuzetno teška, jer je zaražen 1,1 milion ljudi, a preminulo je 64.000 i to svakako otežava posao Silveru i saradnicima. Zbog nesigurnosti timova, NBA je pomjerio termin povratka igrača u trening centre na 8. maj.

Uz to, NBA komesar insistira da neće moći da obezbijedi svim timovima uslove za opšte testiranje (oko 15.000 testova) ako u državi nema dovoljno testova i zaštitne opreme. Zato je timovima zabranjeno da testiraju košarkaše i članove franšiza koji nemaju simptome.

Situacija je tako komplikovana da je nemoguće uprostiti, a posebno se komplikuje kada se povede razgovor o isplati zarada igračima i stručnim štabovima. Prosto, ne postoji način koji će u ovim uslovima staviti košarku i sport u prvi plan.

U NBA ligi već razmatraju ideju da sezonu 2020/21 počnu u decembru i da je završe u julu ili avgustu. Navodno, Silver već upoznaje tamošnje timove sa tim prijedlogom, a vidjećemo da li će sličan scenario biti viđen i u Evropi, gdje nemali broj zdravstvenih stručnjaka predviđa drugi talas pandemije virusa korona za jesen.

"Prošlo je skoro dva mjeseca od suspenzije košarke i postaje sve hitnije da NBA reaguje i da iznese plan. Stranica kalendara sada je na maju i slijede teške odluke", napisao je Vojnarovski.

To se može primijeniti i na NBA, ali i na Evroligu i ABA ligu, gdje je i dalje "status kvo", što nije promijenio ni sastanak čelnika ovdašnjih klubova video linkom, poslije kojeg je ostalo dosta buke, ali nijedan konkretan zaključak.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC