• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada je cvetala ''Ruža''...

Autori mondo.rs Autori Dušan Ninković

Veliku karijeru sprečile su česte povrede.

 Veliku karijeru sprečile su česte povrede Derik Rouz Izvor: Getty Images/Mike Ehrmann, Mike Ehrmann/Getty Images North America

Rođen u Čikagu, saveznoj državi Ilinois, odrastao u tom gradu, a zatim i draftovan od slavnih Bulsa. Lokalni momak trebalo je da povrati stari sjaj franšizi.

Do toga nije došlo, zbog čestih povreda koje su mu uništile kolena, ali je Derik Rouz uspeo da uradi neke sjajne stvari. Na današnji dan, pre devet godina, postao je najmlađi osvajač MVP priznanja u NBA ligi.

Možda će vas zanimati

Izlazeći sa koledža Memfis 2008. godine Rouz je bio projektovan kao prvi pik na draftu. Sa te pozicije ga je i uzeo ''njegov'' Čikago, a Rouz je uzvratio sa osam godina vernosti, tokom kojih je predvodio tim na parketu.

Nije to bio najslavniji period kluba, nije bilo sjajno ni za Roua, kog su mučile pomenute povrede, ali kada se sve sabere... Tri puta je igrao na Ol-staru, a 2011. godine proglašen je za najboljeg igrača regularnog dela sezone.

Kasnije u karijeri ''Ruža'' je nosio dres Niksa, Klivlenda, Minesote i Detroita, za koji ga i trenutno veže ugovor. Imao je nastupa za reprezentaciju SAD na dva Mundobasketa (2010. i 2014. godine), kada je stizao do zlata, ali mečeve iz Čikaga je tek retko ponavljao.

Tokom kariejre je šest puta igrao plej-of, od čega pet puta u dresu Bulsa. Najbolja sezona u karijeri (2010/11) završena je u finalu Istoka, kada je od Čikaga bio uspešniji Majami. Kasnije su momci sa Floride izgubili u finalu od Dalasa, ali je trofej za najboljeg igrača sezone već bio u rukama Derika Rouza.

Tokom regularnog dela lige odigrao je 81 meč, uz prosek od 25 poena, 7,7 asistencija, 4.1 skoka i jedne ukradene lopte po meču. U plej-of utakmicama je bio još dominantniji, pa je broj postignutih poena podigao na 27.1.

Sa 22 godine i šest meseci, Derik Rouz je postao najmlađi osvajač MVP nagrade u istoriji lige. Prethodni rekord, koji je bio na snazi preko 40 godina, oborio je za više od pola godine. Takođe, postao je tek drugi igrač Bulsa, nakon Majkla Džordana, sa ovim priznanjem u vitrinama.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC