• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da, ovo je najskuplja greška u istoriji sporta!

Autor mondo.rs

Samo u kompaniji "Nike" znaju tačno koliko se "adidas" sunovratio odlukom da podrži ugovore sa Medžikom i Birdom.

 Air-Jordan-Nike-i-adidas-Majkl-Dzordan-najskuplja-greska-u-istoriji-sporta Izvor: Jonathan Daniel /Allsport / Guliver / Getty Images

"Nadam se da će klinci izabrati njih", rekao je skromno "ruki" Čikago Bulsa u intervjuu za "New York Times" na jesen 1984. godine, malo nakon što je potpisao ugovor sa kompanijom "Nike".

Taj ugovor učinio ga je, uz golfera Tajgera Vudsa, prvim milijarderom u sportu.

Možda će vas zanimati

Izvor: Jonathan Daniel /Allsport / Guliver / Getty Images

U decembru prošle godine, izvršni direktor kompanije "Nike" Mark Parker otkrio je da je Džordanov brend zabilhežio svoj prvi godišnji kvartal sa prihodom od milijardu dolara. Za tri meseca.

Ujedno, taj ugovor ne bi se dogodio da nije bilo odluke ljudi iz "adidasa" da ne potpišu senzacionalnog Majkla Džordana. Danas, skoro 25 godina od kada je "Nike" procijenio da je brend "Air Jordan" preveliki da ne bi nastupao samostalno na tržištu, možemo reći da se radilo o najskupljem previdu u istoriji sporta.

"Da, izabrao sam 'adidas', jer su tada imali najbolje patike za košarku", ispričao je Džordan u posljednjoj epizodi dokumentarca "The Last Dance" i dodao da ga je majka natjerala da otputuje na pregovore sa kompanijom "Nike".

"Natjerala me je da se popnem u taj avion, nisam htio da idem", otkrio je punih 36 godina nakon što se "adidas" odlučio za veterane Larija Birda i Medžika Džonsona.

"Tada smo bili prilično nefunkcionalni. Željeli smo Džordana, ali nismo mogli da mu ponudimo personalizovanu patiku, jer smo imali ugovore sa Medžikom i Birdom", "obrazložio" je jedan od tadašnjih direktora marke "adidas".

Njegov kolega iz kompanije u Oregonu rekao je da je "Nike" planirao da u prve četiri sezone zaradi četiri miliona dolara od prodaje "Air Jordan" personalizovanih patika, a da je u prvoj godini zaradio 126 miliona dolara!

Već 1997. godine, "Nike" je formirao poseban brend posvećem najvećem košarkašu svih vremena i ta marka i danas postoji i potpisuje ugovore sa vodećim igračima današnjice, poput Rasela Vestbruka ili Luke Dončića.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC