• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO je pitao FIBA za Partizan: Ne ide to tako, nismo zvali nikoga!

Autor Mladen Šolak

Da li je crno-belima i grupi ABA timova poslata pozivnica i kakvi su dalji planovi FIBA? Naš portal je dobio zvaničan odgovor iz sedišta takmičenja.

 MONDO je pitao FIBA za Partizan: Ne ide to tako, nismo zvali nikoga! Izvor: MN PRESS

Utorak je bio dan kada je u centru pažnje bila FIBA, a ne Evroliga.

Krovna košarkaška organizacija potvrdila je da su se njenom takmičenju, FIBA Ligi šampiona, priključila tri kluba (litvanski Ritas, turska Darušafaka i španski Bilbao), a tokom večeri je odjeknula još zvučnija vest - da je u to društvo pozvan i Partizan.

Možda će vas zanimati

Specijalizovani košarkaški portali preneli su informaciju da su crno-beli uz Budućnost i Cedevita Olimpiju dobili pozivnice da se priključe FIBA takmičenju, na šta je predsednik Partizana Ostoja Mijailović kratko reagovao, porukom da je Evroliga i dalje u prioritetni cilj iz Humske.

Dan kasnije, MONDO je kontaktirao FIBA povodom sprovedenog i nagoveštenog jačanja svog takmičenja, a odgovor koji smo dobili glasi da pozivnice nisu poslate, jer Liga šampiona ne funkcioniše na taj način.

"Nažalost, ne želimo da odgovorimo na netačne glasine, jer Košarkaška liga šampiona nije kontaktirala sve ove klubove", piše u zvaničnom odgovoru dostavljenom MONDU.

Osnovna poruka FIBA je da je sportski kriterijum veoma bitan i da nema preskakanja stepenica, ni preuranjenih odluka. Zato je objašnjeno da se takmičenje popunjava najpre u dogovoru sa ligama i da je sportski plasman neizostavan faktor.

"Kao što već znate, mi ne razgovaramo sa klubovima, već prvo sa ligama ili federacijama (deoničarima Lige šampiona), pristupnice su im poslate 6. maja, sa 5. junom kao krajnjim rokom do kada bi trebalo da nas obaveste za koje klubove će odlučiti da učestvuju u Ligi šampiona, u skladu sa konačnim plasmanom. Tada ćemo znati koji klubovi bi hteli ili mogli da budu zainteresovani i pričaćemo isključivo sa njima. Mi smo realni i polako se izgrađujemo".

Važna napomena koju ističu u sedištu FIBA takmičenja je da ono ne funkcioniše na osnovu pozivnica.

"Morate da se kvalifikujete da biste igrali u Ligi šampiona. Ponekad sklapamo bilateralne dogovore sa nekim klubovima, uključujući dugoročne sporazume, ali oni idu uz striktne kauzule koje se tiču sportskih rezultata, a to mediji zaboravljaju".

Izvor: Basketball Champions League

"Klubovi mogu biti primljeni da igraju duže godina u Ligi šampiona, ali samo ako se za to sportski izbore u svojim nacionalnim ligama", rečeno je MONDU.

Kada je konkretno Partizan u pitanju, naravno da ne bi postojala sportska prepreka da učestvuje u LŠ ako se opredeli za to, jer je u ABA ligi bio prvi na kraju ligaškog dela.

Anketa

Pri kojoj organizaciji Partizan treba da ostane u sezoni 2020/21?

  • Treba dati šansu FIBA Ligi šampiona

    50% (17)

  • Treba ostati uz Evroligu, ali samo ako Partizan i igra Evroligu

    29.41% (10)

  • Treba ostati uz Evroligu bez obzira na sve

    20.59% (7)

Pri kojoj organizaciji Partizan treba da ostane u sezoni 2020/21?

Rezultati

Od osnivanja Lige šampiona u sezoni 2016/17 to takmičenje igralo je pet "jadranskih" klubova, Partizan, Mega, Cibona i Mornar, koji je igrao pod okriljem FIBA i ove sezone.

Kada su u pitanju klubovi sa kojima je dogovoren "transfer" iz Evroliginih takmičenja u Ligu šampiona, Ritas je završio sezonu kao vicešampion Litvanije, Bilbao je u trenutku prekida španskog prvenstva bio peti, a Darušafaka je bila šesta u Turskoj.

Uz to, tim iz Istanbula bio je eliminisan iz Evrokupa u utakmici protiv Virtusa koju je takmičenje preselilo iz Turske u praznu beogradsku Štark arenu. U Darušafaki su zato ostali veoma ljuti na rukovodstvo Evrolige i preorijentisali se ka FIBA, a ostaje da se vidi da li će ta selidba klubova u narednom periodu postati masovnija.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC