• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kolinda je zvanično član MOK-a: Sport je ključan u borbi protiv rasizma!

Autor mondo.ba/Fena

"Sport igra ključnu ulogu u borbi protiv rasizma i govora mržnje", kaže bivša predsjednica Hrvatske, koja je od petka zvanično članica Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

 Kolinda Grabar-Kitarović član MOK-a Izvor: Guliver/Getty Images/Matthias Hangst, Matthias Hangst/Getty Images Europe

Kolinda Grabar-Kitarović na današnjem je zasjedanju Skupštine Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) izabrana u članstvo organizacije koja je na čelu olimpijskog pokreta, a bivšu hrvatsku predsjednicu za tu je dužnost predložio predsjednik MOK-a Tomas Bah.

"Jako sam počašćena članstvom u Međunarodnom olimpijskom komitetu. To nije samo moj lični uspjeh, nego priznanje svim dosezima hrvatskoga sporta i odličnih rezultata hrvatskih sportista, koji našu domovinu predstavljaju u svijetu kao naciju sjajnih talenata i vrijednih ljudi, koji dosljedno promovišu načela i vrijednosti Olimpijskog pokreta", izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović koja je izabrana sa 86 glasova "za" i tri glasa "protiv".

Možda će vas zanimati

Bivša hrvatska predsjednica je u svom prvom obraćanju kao članica MOK-a istakla da je i na svim svojim prethodnim dužnostima, kako u Hrvatskoj, tako i na međunarodnoj sceni, podržavala i zagovarala vrijednosti pozitivnog sportskog duha i takmičenja, prijateljstva i olimpizma, prenijela je "Fena"

Grabar-Kitarović je naglasila i važnost sporta u borbi protiv izazova s kojima se svijet bori u ovom trenutku.

"Sport igra ključnu ulogu u borbi protiv rasizma i govora mržnje. Sport ujedinjuje naše zajedničke ciljeve, vrijednosti i nadanja. Sport širi optimizam i uvjerenje kako se trud, rad i ostale temeljne ljudske vrijednosti nagrađuju pravednim takmičenjem i uspjehom koji svijet priznaje. Iskreno vjerujem da je sport jedan od ključnih temelja zdravlja ne samo pojedinca, nego i cijele zajednice. Pri tome ne mislim samo na fizičku dobrobit bavljenja sportom - osnaživanje tijela, koje se tako može uspješnije boriti protiv zaraza i bolesti... Sport nas uči uključivosti, toleranciji i uvažavanju, kao i zajedništvu na širem društvenom nivou".

Bivša hrvatska predsjednica je naglasila važnost dostupnosti sporta za sve one koji se njime žele baviti.

"Lično nisam samo veliki sportski entuzijasta, koji će svim srcem navijati za hrvatske sportiste i reprezentacije, nego želim dostupnost i jednaku mogućnosti za svu djecu za bavljenje individualnim i kolektivnim sportovima, bez obzira bilo to iz takmičarskih pobuda ili iz čistog zadovoljstva", izjavila je Grabar-Kitarović te dodala:

"Uvijek sam zagovarala veća ulaganja u sportske aktivnosti za mlade i omogućavanje masovnog pristupa sportskim aktivnostima od najranijeg djetinjstva, jer jedino se tako mogu postizati veliki sportski uspjesi te stvarati i razvijati vrhunski sportisti, koji promovišu i svoju domovinu i opšte ljudske vrijednosti truda, humanosti, upornosti i prijateljstva".

Uz bivšu hrvatsku predsjednicu za nove članove MOK-a u petak su izabrani i svi ostali predloženi kandidati: Kubanka Marija de la Karidad Kolon Ruenjes, saudijska princeza Reme Bandar Al-Saud, Batušig Batbold iz Mongolije i proslavljeni britanski atletičar Sebastijan Kou.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC