• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stvarao NBA asove, pretio krimosima i izazvao Drim Tim: Amerika plače za velikim trenerom sa peškirom!

Autor Mladen Šolak

Preminuo je jedan od najznačajnijih košarkaških trenera. Veliki Džon Tompsno.

 Stvarao NBA asove, pretio krimosima i izazvao Drim Tim: Amerika plače za velikim trenerom sa peškiro Izvor: Tim DeFrisco/Getty Images North America/Guliver, Al Bello/Getty Images North America/Guliver, Scott Wachter/Getty Images North America/Guliver

Amerika i ceo svet košarke opraštaju se od legendarnog trenera, Džona Tompsona.

Jedan od najvećih koledž stručnjaka u istoriji, koji je kao igrač bio šampion sa Boston Seltiksima '65 i '66, a kao trener sa Džordžtaunom 1984, preminuo je u 79. godini.

Možda će vas zanimati

Njegova porodica obavestila je javnost o smrti košarkaškog velikana, koji je vodio Džordžtaun do tri Fajnal-fora i koji je "izbacio" nekoliko zaista velikih igrača, poput Patrika Juinga, Alonza Morninga, Dikembea Mutomba, Alena Ajversona, "Slipija" Flojda...

Pod njegovim vođstvom od 1972. do 1999. godine ukupno je 26 igrača Džordžtauna odabrano na NBA draftu, osam u prvoj rundi, a dva kao prvi "pikovi" – Juing 1985. i Ajverson 1996.

Tompsonov zaštitni znak bio je beli peškir na sakou, koji nije ostavljao ni tokom utakmica.

Za njegovo ime vežu se uspesi, kontroverzne epizode, ali i nastanak "Drim tima" 1992, čemu je na neki način indirektno i sam doprineo u Seulu 1988.

I danas mnogi tvrde da ni u Barseloni Džordan, Medžik, Bird i društvo ne bi došli u reprezentaciju u Barseloni da ekipa koju je Tompson odveo na Igre kao selektor nije kiksnula i osvojila samo bronzu.

Tim koji je imao centra Dejvida Robinsona, "prvog pika" Denija Meninga, šutere Miča Ričmonda i Hersija Hokinsa, kao i "svingmene" Dena Majerlija i Stejsija Ogmona izgubio je u polufinalu u Koreji od Sovjetskog saveza, a onda je osvojio bronzu.

Dok su gledali svoje igrače na postolju ispod Sovjeta i Jugoslovena, Amerikanci su "prelomili" – više nikad nećemo ovo dopustiti. I Tompson više neće biti selektor.

Taj kiks ipak nije uticao na njegovu reputaciju jednog od najvećih, ali i najžešćih trenera u Americi.

Džon Tompson
Izvor: Guliver, Doug Pensinger/Getty Images North America

Tokom osamdesetih godina, do Tompsona je došla glasina da se nekoliko njegovih igrača zbližilo sa narko-bosom iz Vašingtona, Rejfulom Edmondom. A njegova banda je bila povezana sa bar 40 ubistava.

Kada je Tompson čuo za to, organizovao je sastanak sa Edmondom i na njemu mu jasno rekao da se kloni njegovih košarkaša, a posebno Džona Tarnera i Alonza Morninga, sa kojima je već postao veoma blizak.

Narko-bos je pokušao da mu objasni da igrači ne učestvuju ni u čemu ilegalnom, a trener mu je prišao sa podignutim kažiprstom, smeštenim tačno između Edmondovih očiju.

"Neću ti dati da im uništiš živote", navodno mu je rekao, a dugo godina kasnije se pričalo da je čuveni trener bio i ostao jedini čovek koji je na taj način razgovarao sa Edmondom, koji trenutno služi doživotnu kaznu robije.

Tompson je bio takav čovek da nije bežao od problema.

Alonzo Mourning
Izvor: Tim DeFrisco/Getty Images North America

U zimu 1993. Alen Ajverson bio je srednjoškolac i učestvovao je sa drugovima u tuči u kojoj je navodno jednu ženu udario stolicom u glavu. Mnogi su smatrali da je taj incident i kasnija presuda po krivičnoj prijavi bili zasnivani na rasnoj netrpeljivosti. Ipak, on je potom osuđen na 15 godina zatvora, od čega 10 uslovno, pa je četiri meseca proveo u kazneno-popravnom domu.

Nakon toga je pomilovan, ali je užasan glas o njemu ostao i imao je problem da nađe koledž. U tom trenutku u ovu priču uvodimo velikog Džona Tompsona.

Alan Ajverson
Izvor: Guliver, Al Bello/Getty Images North America

"Ulazio sam u probleme, a zvali su me sa svih koledža u zemlji. Svakog dana su mi dolazila pisma. Nije bilo mesta na zidu, jer sam ređao ta pisma. Zvali su me da igram oba sporta, a kada sam ušao u problem niko me više nije zvao. Svi su prestali. Čak i škole iz druge i treće divizije. Moja mama je otišla u Džordžtaun da priča sa trenerom Tompsonom, molila ga je 'spasite život mog deteta, ili će ići u zatvor ili će umreti. Neko će ga ubiti'. Rizikovao je sa mnom jer je moja majka otišla kod njega, a znam da i moja igra sigurno ima veze s tim. Da budemo iskreni", nasmejao se Ajverson.

Na Džordžtaunu je proveo dve sezone, a od 1996. je počeo veliku karijeru, čiji dometi su odlično poznati. Kao i Tompsonov značaj za njegov razvoj.

Uostalom, danas se dirljivom porukom oprostio od njega. Napisao je: "Hvala što si mi spasio život".

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC