• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Košarka u BiH: Jedni u klin, drugi u ploču! Da li KS BiH može da spriječi učešće Igokee u ABA ligi?

Autor mondo.ba

Haotično stanje u bh. košarci...

 BH- košarka - reakcije na žrijeb za novu sezonu - Siniša Kovačević, Amer Čolan, KK Igokea  Izvor: KK Igokea/Nenad Vuruna

Članovi Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske su ogorčeni ponašanjem kancelarije krovnog saveza, koji je organizovao žrijeb bez njihovih predstavnika i imenovao komesara takmičenja.

Premijer liga BiH trebala bi navodno da počne 3. oktobra, održan je žrijeb parova u kojima se našla i Igokea, koja je kategorično protiv, ali je njihova molba odbijena uprkos činjenici da bi bilo neizvodljivo da igraju na tri fronta - ABA ligi, FIBA Ligi šampiona i domaćem prvenstvu.

Možda će vas zanimati

U saopštenju pred žrijeb KS RS, koji su potpisali predsjednik i generalni sekretar KS RS Boris Spasojević i Dragan Ćazić, istaknuto je da ekipe iz Srpske neće učestvovati ako se ne uvaže zahtjevi aleksandrovačkog kluba da se u bh. prvenstvo uključi naknadno u Ligi 6 ili Ligi 8, zavisno od formata.

Protiv su bili učesnici ABA 2 lige (Široki, OKK Spars i OKK Sloboda), koji su takođe tražili da ne igraju prvi dio sezone ako nema Igokee, a sve je na kraju rezultiralo odlukom - da se ne udovolji nikome.

Član UO KS BiH iz Republike Srpske Siniša Kovačević istakao je za "EuroBlic" da potezi KS BiH pokazuju samovolju kancelarije.

"Ne znam ko je kancelariji dozvolio da održi žrijeb, imenuje komesara (Nadir Koredžija) niti na koji način je određen sastav lige kao i sistem takmičenja ako mi članovi Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH nismo glasali. Sve to treba da potvrdi Upravni odbor po sistemu da po dva od tri člana iz svakog naroda glasaju za odluku. Ako kancelarija KS BiH može samoinicijativno sve to da odredi, onda im mi i ne trebamo. Ako se ne poštuje stav 11 klubova koji su jasno rekli šta žele, neka onda oni koji su donijeli odluku o početku Lige sami igraju u svom takmičenju, jer im mi ne trebamo. Ovakva liga i ponašanje nam ne treba", rekao je Kovačević.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Generalni sekretar KS BiH Amer Čolan izjavio je za portal "BH Basket" da je Savez poslao aplikaciju i potvrdu da će Igokea igrati u FIBA Ligi šampiona, ali tek nakon što su dobili saglasnost igrati u prvenstvu BiH.

Osim toga, prema njegovim riječima, KS BiH bi trebao da izda potvrdu ili saglasnost o učešću "igosa" u ABA ligi, iako je poznato da je regionalno takmičenje van ingerencija bh. saveza.

"KS BiH treba izdati potvrdu o učešću KK Igokee u Aba ligi. Hoće li oni tražiti ili ne za sada ne znamo. Recimo WABA liga je tražila odoborenje KS BiH. Mi smo potvrdili klubovima učešće. Sad od mnogo čega će zavisiti i ovo igranje ili neigranje u ABA ligi. KS BiH, odnosno Upravni odbor, može se dogoditi da ne odobrimo, odnosno da ne izdamo licence za igranje u ABA ligi, da ne potpišemo dokumentaciju. Ali to će se, naravno, sve vidjeti kasnije, kada vidimo šta će biti sa njihovim učešćem u prvenstvu BiH", izjavio je Čolan.

U svakom slučaju, očekuje nas buran početak sezone u bh. košarci...

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC