• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Havijer Kabanjas za MONDO: Nisam želio Borac, biće mnogo teže nego protiv Bosne!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

"Protiv Borca neće biti lako kao protiv Bosne Visoko, to ne može da se poredi", rekao je trener Bese Havijer Kabanjas u razgovoru za MONDO.

 Mondo na Kosovu EHF Evropski kup Besa - Borac intervju Havijer Kabanjas Biće teže nego protiv Bosne Izvor: Facebook/Besa Famgas

(Piše: Goran Arbutina)

Rukometaši Borca otputovali su prvi meč trećeg kola EHF Evropskog kupa protiv Bese iz Peći.

Nakon pauze u Višegradu, crveno-plavi su stigli u Berane gdje su odradili trening i dobili podršku od kolega iz RK Komovi Andrijevica koji su im poželjeli sreću i uspjeh u duelu sa kosovskim klubom.

Možda će vas zanimati

 Rukometaši Borca u večernjim satima produžiće ka Peći, gdje ih sutra očekuje duel sa ekipom Bese, koja pod vođstvom porodice Idrizi ulaže značajna sredstva u namjeri da osim dominacije u prvenstvu tzv. "Kosova" napravi i iskorak u evropskim takmičenjima.

S tim ciljem doveden je i iskusni španski trener Havijer Kabanjas, proslavljeni španski reprezentativac koji se sa 226 utakmica u dresu "crvene furije“ nalazi u TOP 10 igrača po broju nastupa, kao i među deset najboljih strijelaca u istoriji španske reprezentacije, sa 566 postignutih golova.

U svojoj karijeri, između ostalog vodio je i špansku Alteu te čuveni Portland San Antonio, a od ove godine vodi ekipu Bese Famgas.

Sada ga očekuje evropski duel sa banjalučkim Borcem, a Kabanjas u razgovoru za MONDO priznaje da nije bio baš previše raspoložen nakon žrijeba EHF Evropskog kupa.

"Nisam bio baš najsrećniji. Bilo je lakših protivnika od Borca, nismo imali sreće. Ali takav je žrijeb, tu smo gdje jesmo, igramo protiv Borca koji je dobar tim i mislim da su nam šanse 50:50", rekao je na početku španski stručnjak.

Besa je prije dvadesetak dana dana ubjedljivim pobjedama 36:18 i 32:20 eliminisala Bosnu iz Visokog, međutim, Kabanjas ističe da će njegova ekipa imati daleko teži posao protiv Borca.

"Mislim da će ovo biti potpuno drugačije. Kada smo igrali protiv Bosne, oni su imali dosta problema, dve sedmice prije tih mečeva imali su problem sa korona virusom. Nisu imali tolike šanse u tom meču protiv nas. Dvomeč sa Borcem je totalno drugačiji. Borac je mnogo bolja ekipa od Bosne, izgubio je samo jedan meč u prvenstvo od Gračanice i to u posljednjim trenucima. Mislim da to ne može da se poredi. Čak mislim da Borcu ovaj meč dolazi u dobrom trenutku".

Upoznat je sa istorijom oba kluba, pa i njihovim međusobnim duelom prije osam godina, kada je Borac bez mnogo problema eliminisao Besu.

"Biće drugačije nego prošli put. Rukomet u BIH je na nešto višem nivou od rukometa na Kosovu, i kada je u pitanju reprezentacija i kada je u pitanju prvenstvo i klubovi... Međutim, Besa je poseban klub u kosovskom rukometu. Menadžer želi da igramo u Evropi na dobrom nivou, želja je da igramo tri, četiri kola. Iako je kvalitet rukometa lošiji nego u BIH moram da kažem da je Besa kao jedno 'ostrvo' samo za sebe u kosovskom rukometu".

Dok je Borac proteklih godina vodio veliku borbu za titulu u domaćem prvenstvu Besa apsolutno dominira i praktično je nepobjediva u ligi "Kosova“. Međutim, uprkos silnim trofejima, Kabanjas ističe da je to određen "mač sa dvije oštrice".

"Da, moguće je da nam to što smo dominantni u svom prvenstvu, bude problem kada izađemo na evropsku scenu. To je slučaj i u mojoj Španiji, gdje Barselona dominira u Asobal ligi, a onda kad igraju Ligu šampiona imaju problem. Problem je taj nedostatak kompetitivnih utakmica. Tako je i za nas, u kosovskog ligi lako stižemo do pobjeda, Besa je prvak godinama, ne sjećam se tačno kada je posljednji put izgubila. Na drugoj strani Borac igra mnogo jače, neizvjesnije utakmice nego što Besa igra u svojoj ligi“, upozorava španski stručnjak.

Dok Besa godinama redovno igra kvalifikacije za evropska takmičenja, Borac je do prošle sezone imao i trogodišnju "pauzu" u evropskim takmičenjima. Kabanjas, međutim, ne smatra da njegova ekipa ima neku prednost u tom "evropskom iskustvu" u odnosu na Borac jer još uvijek nije napravila neki veći iskorak u Evropi.

"Besa jeste igrala stalno kvalifikacije, ali je gubila na startu u prvom kolu, tako je posljednje tri godine. Nemamo mnogo iskustva u Evropi kao ekipa. Imamo to individualno iskustvo, npr. Nikole Prce, Viktora Alonsa, nekoliko igrača ima to iskustvo, ali drugačije je kada imaš iskustvo kao klub. Zbog toga kažem da su šanse Borca i Bese podjednake“.

Izvor: Facebook/Besa Famgas

Ove godine Besa se, međutim, pojačala i uz Prcea koji je bio već tu došli su grčki reprezentativac Haralampos Maljos, koji je prošle godine sa Olimpijakosom izbacio Borac u EHF kupu, te Španac Viktor Alonso.

„Kada smo pravili ekipu za ovu sezonu imali smo problem jer nismo imali dovoljan kvalitet na poziciji desnog beka i srednjeg. Ja želim da igram rukomet kakav igra 'španska škola', sa jako dobrom odbranom mnogo trčanja i kontri. Uz Nikolu i ostale igrače koji su bili tu, sa ovim novi igračima posložili smo ekipu, dobili smo ono što smo željeli“.

Kabanjas je u klubovima koje je vodio često imao igrače sa balkanskih prostora. Dok je vodio Portland San Antonio u ekipi su igrali Ivano Balić, Ratko Nikolić, Davor Dominiković, Renato Vugrinec i Valter Matošević. Španski stručnjak ne krije da cijeni „jugoslovensku školu“ rukometa, ili kako ju on naziva "balkansku“.

"Po mom mišljenju u svijetu rukometa postoje dvije škole - skandinavska i balkanska. Prije 30-40 godina kada sam igrao za reprezentaciju, Španija je bila dobra ekipa jer smo radili dosta sa mladim igračima. Balkanska škola i dalje gaji taj rad sa mladima, to se posebno vidi u Hrvatskoj i Sloveniji, pa i Srbiji, u Makedoniji ima isto mladih igrača. Problem za BiH što najbolji igrači igraju vani, svi zbog novca morali morali su da idu, tako da domaći klubovi nemaju najbolje bh. igrače, mnogi su u Evropi. Ali škola je dalje jako dobra, mladi igrači imaju dobru individualnu tehniku i taktiku, proteklih godina bilo je to mnogo dobrih igrača sa prostora Balkana. To je i dalje jako dobra škola i dalje iz nje svake godine izlaze dobri igrači, koji kvalitetom mogu da igraju u mnogim ligama“.

Ivano i Ratko su nešto posebno

Havijer Kabanjas izuzetno cijeni igrače sa ex-Yu prostora, a u Portland San Antoniju radio je sa Ivanom Balićem, za kojeg ističe da je najbolji rukometaš kojeg je trenirao.

"Tu nema sumnje - Ivano Balić! Nikada više nisam imao takvog igrača, on je rukometni genije"!

Osim Balića posebno mjesto zauzima i nekadašnji kapiten reprezentacije Srbije Ratko Nikolić sa kojim je ostao dobar prijatelj.

"Ratko je izuzetan igrač, ali on je prije svega moj prijatelj. Prvo sam ga trenirao u Altei, a oonda tri, četiri godine smo zajedno bili u Portland San Antoniju. Dvaedeset godina smo dobri prijatelji, on je za mene sjajan čovjek, čujemo se stalno i dalje", rekao je Kabanjas.

Jedan od klubova koji se upravo oslanja na svoje mlade igrače je i Borac, dijelom planski dijelom zbog ograničenih finansijskih mogućnosti u odnosu na druge klubove u okruženju i Evropi.

"Problemi su slični u rukometu svuda. U Španiji prije sedam osam, deset godina bilo je izuzetan kvalitet lige, dok to sada više i nije slučaj. Ali postoji i dobra strana, to je dobro za mlade igrače , sada dobijaju šansu, tri, četri godine ranije nego što bi vjerovatno inače dobili šansu. Ranije je bilo teško igračima da se probiju u te jake lige među profesionalcima. Sada imaju priliku da igraju, a to je na kraju dobro i za zemlje jer će se razviti igrači za reprezetaciju mladi igrači koji će već imati iskustvo od par sezona".

Na kraju razgovora za MONDO Kabanjas, koji i sam dolazi iz države koja nije priznala nezavisnost „Kosova“, prokomentarisao je tu političku konotaciju ovog rukometnog duela.

"Osoba sam koja ne voli da se miješaju sport i politika. U ovom trenutku mislim da neće biti nikakvih problema, jer sada tokom pandemije neće biti publike ni u Peći ni u Banjaluci. To će biti samo sportsko takmičenje dva dobra kluba. Mislim da je nemoguće da dođe do bilo kakvih problema, nadam se da tako nečeg neće biti ni ovdje, ni u Banjaluci", zaključio je trener Bese.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC