• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje Svjetsko prvenstvo koje je Srbiji bilo zabranjeno: Nepravda koja još više boli godinu dana kasnije!

Autor Dragan Šutvić

Poslije spektakularnih mečeva protiv Francuske, dodatno boli nepravda zbog koje srpski tim nije mogao da se bori za plasman na Svetsko prvenstvo.

 svjetsko-prvenstvo-rukomet-srbija-zabrana-kvalifikacije-sistem-takmicenja Izvor: MN PRESS

Devedesetih godina, jugoslovenske reprezentacije bile su izbacivane sa velikih turnira zbog političkih odluka i stanja u bivšoj Jugoslaviji. Na primjer, fudbaleri su ponižavajuće vraćeni sa Evropskog prvenstva u Švedskoj 1992, a košarkaška reprezentacija je skandalozno izbačena sa Olimpijskih igara u Barseloni iste godine i to u toku priprema za najveću smotru.

Srećom, ratne godine i sankcije daleko su iza i nadamo se da se nikad neće ponoviti. Ali nepravda se ipak ponovila i ovog januara će srpske navijače posebno boljeti.

Možda će vas zanimati

Rukometna reprezentacija Srbije oduševila je početkom 2021. i naciju i čitavu Evropu, jer je u dvije utakmice nadigrala moćnu Francusku, nanijevši joj poraz u Zrenjaninu uz dramatičan remi u Kreteju, gdje su "orlovi" takođe bili bolji rival.

Te utakmice odigrane su u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022, a Francuzima su koristile i za provjeru pred Svjetsko prvenstvo u Egiptu, koje će početi u srijedu i trajaće do 31. januara, uz učešće čak 32 ekipe.

Nažalost, ne i Srbije. I to zbog razloga koji nemaju veze sa sportom.

Odlukom Evropske rukometne federacije (EHF), prošle zime je zbog pandemije korona virusa ukinut baraž za plasman na Svjetsko prvenstvo, u kojem je srpska reprezentacija trebalo da igra dvije utakmice protiv Slovenije.

EHF je odredio da 13 najboljih sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva direktno izbori plasman na Svjetsko prvenstvo, iako to nisu bila pravila igre od starta. Na taj način,srpska reprezentacija izgubila je "za stolom" šansu da nastavi kontinuitet učešća na velikim takmičenjima, pa makar ta učešća bila razočaravajuća poput nekoliko posljednjih.

Izvor: MN PRESS

Ova odluka donijeta je prošle zime bez konsultacije sa Savezima, a tadašnji potpredsjednik RSS Dragan Škrbić, legenda srpskog i svjetskog rukometa, pričao je minulog vikenda za MONDO o toj skandaloznoj odluci.

"Ostaje žal jer Srbiji nije dozvoljeno na terenu da pokaže da zaslužuje da bude na Svjetskom prvenstvu. U tom baražu protiv Slovenije imali bismo svoje šanse. Oni su po rejtingu iznad nas, ali ove dvije utakmice su jasno pokazale da ne bi to baš bilo lako za Slovence. I tad sam bio siguran da možemo da prođemo u dvije utakmice. Žao mi je jer je prekinut kontinuitet velikih takmičenja, a ona donose neko iskustvo, pogotovo za mlade igrače. Svako prvenstvo je bitno i zbog stvaranja tima i atmosfere", izjavio je Škrbić.

Na dan kada Svetsko prvenstvo bude počelo, srpski tim će u Zrenjaninu igrati 3. kolo kvalifikacija za EP protiv Grčke. Pod vođstvom Tonija Đerone "orlovi" su nagovijestili bolje dane i za srpsku reprezentaciju i za rukomet kao sport u Srbiji. Nadamo se da ćemo tek uživati u nastupima "orlova" i u njihovim pobjedama, kojih smo željni godinama.

A ovo propušteno Svjetsko prvenstvo bude samo dodatni motiv "orlovima" da na EP naredne zime odu kao prvoplasirani u grupi (ispred Francuske!) i da tamo zablistaju.

(MONDO) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC