• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rafa, nisi pobijedio Novaka, najboljeg na svijetu: Tekst Britanca zapušio usta svijetu!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Devetostruki šampion Australijan opena nije mogao da brani titule osvojene 2019, 2020. i 2021, a njemu je to i te kako zasmetalo.

 Novinar Telegrafa Oliver Brauno Nadalu i Đokoviću Izvor: Profimedia/YouTube/talkRADIO/Printscreen

Istorija je ispisana na ovogodišnjem Australijan openu - Rafael Nadal je osvojio 21. grend slem u karijeri i u tom aspektu postao apsolutni rekorder. Danil Medvedev je nakon meča održao šokantnu konferenciju za medije, dok je Novak Đoković odmah čestitao Špancu na istorijskom trofeju.

Ipak, ima i onih koji ne zaboravljaju da je Nadal uspeo da osvoji titulu na daleko lakši način, jer Đokoviću nije bilo dozvoljeno da se takmiči!

I to, ni manje ni više, radi se o Britancu. Novinar "Telegrafa" Oliver Braun u tekstu naslovljenom "Trijumf Rafaela Nadala je zadivljujuć, ali odsustvo Novaka Đokovića baca neizbježnu sjenku" piše o stvarima koje ne bi smjele da budu zaboravljene.

On je istakao da je primetno bilo da najbolji igrač na svetu nije prisutan i da je najveća opasnost po Nadala bilo to što je Đoković bio 15.000 kilometara daleko, u Beogradu.

"Zapanjujuće, nečuveno, bez premca: 21. velika titula Rafaela Nadala, proizvod njegove prve pobjede poslije 0:2 u setovima nakon skoro 15 godina, jeste sve ovo i više od toga. Pa ipak, bilo je mučno, pošto je prezentacija trofeja na terenu trajala nakon 1.30 po melburnskom vremenu, vidjeti direktora turnira Krega Tajlija kako pokušava da uživa u slavi Španca. Jer upravo je Tajlijeva umiješanost u debakl Novaka Đokovića, situacija u kojoj je devetostruki šampion deportovan iz Australije i ponižen na globalnoj sceni, bacila neizbježnu sjenku na jedan od najvećih teniskih podviga", počeo je Braun u svom tekstu.

On je istakao da treba razjasniti dve činjenice - da je Nadalova pobjeda sa 35 godina poslije brojnih povreda i pet i po sati igre u finalu nevjerovatna, kao i da je većina Australijanaca u "Rod Lejver" areni navijala za Španca.

"Ali Nadalovo napredovanje na neistraženu teritoriju za muški tenis zahtjeva da ovaj trenutak ispitamo ne kao čisto pozorište, već kao čisti sport. Na kraju krajeva, jedna je od nepromjenljivih istina sporta je da biste bili najbolji, morate pobijediti najbolje, što je uslov koji u Nadalovom slučaju ostavlja najmanju mrlju pored ovog finala. Iako je koristio prilično zapanjujuće rezerve otpornosti da bi pobijedio Danila Medvedeva, Rus nije bio najbolji igrač sa kojim je mogao da se suoči u ovom žrebu. On je jednostavno bio najbolji vakcinisani igrač. Najveća opasnost za Nadalove šanse ka ovom 21. grend slemu bila je, kao što je svima poznato, 15.000 kilometara daleko, u Beogradu."

Braun piše i da od 12 Australijan opena koji su odigrani od Nadalovog prethodnog trofeja u Melburnu, čak osam je osvojio Đoković.

"To je ono što Nadalovo dostignuće čini toliko drugačijim od njegovog trijumfa u sumraku Vimbldona 2008. Tom prilikom, on je svrgavao neprikosnovenog broja 1 – tada Rodžera Federera – aktuelnog petostrukog šampiona "Ol Ingland" kluba. Ovog puta, broj 1 nije bio prisutan. Nije da će većini biti važno: konsenzus u nekim dijelovima teniskog svijeta je da je Đoković opasan antivakser koji u potpunosti zaslužuje svoj status. Ali kada govorite o trci za najvećeg tenisera koji je ikada živio, takve su presude koliko glupe, toliko i banalne. Svaki istinski zaljubljenik u ovaj sport treba da želi da se Nadal, Đoković ili Federer još uvek bore za najveće nagrade, a ne za veličanstveno rivalstvo koje će sabotirati vlade koje žure da demonizuju nevakcinisane."

Britanski novinar je istakao i da bi direktor turnira Krejg Tajli trebalo da podnese ostavku zbog svoje uloge u Đokovićevom debaklu.

Izvor: Profimedia

"Naizgled ubijediti svog najodlikovanijeg muškog šampiona da je imao valjano medicinsko izuzeće, a zatim ga namamiti preko pola svijeta i potom se zavaliti u fotelju dok ga australijska vlada pretvara u politički fudbal, čini se da predstavlja neoprostivo napuštanje rukovodstva. Njegov posao su, po svoj prilici, spasile samo zavodljive priče o dva finala, gdje je Eš Barti postala prvi domaći pobjednik poslije 44 godine, a zatim je Nadal kanalisao svoju nepresušnu izdržljivost da pobijedi."

Oliver Braun na kraju sve sumira riječima koje je sam Nadal izgovorio pred početak turnira.

"U ovoj romantičnoj pozadini, primamljivo je da se Đoković stavi u posebnu fusnotu, naknadnu misao. Ali njegov propust je onaj koji šteti tenisu, čak i u tako slavnim noćima kao što je Nadalova pobjeda bila u Melburnu. Ako ne vjerujete u ovo, onda je vrijedno podsjetiti se komentara koji je dao sam šampion prije turnira. 'Ako Novak igra ovdje, bolje je za sve', rekao je on. 'Nema sumnje oko toga'", stoji u tekstu britanskog "Telegrafa".

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

8. Xy

Svaka čast.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC