• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opet problemi i sukobi u Rukometnom savezu BiH? Evo šta kažu Umičević, Rađa, Branković I Zadro!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

U Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine ponovo su aktuelne "trzavice", a za njihovo pojašnjenje, MONDO je kontaktirao ključne aktere.

 RS BiH - novi problemi - Marinko Umičević, Vojislav Rađa, Vladimir Branković, Slobodan Zadro Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Iako je Marinko Umičević podnio ostavku na mjestu predsjednika Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, još uvijek nije izvršena primopredaja dužnosti.

Naime, u ponedjeljak je održana sjednica Upravnog odbora RS BiH doduše u krnjem sastavu, s obzirom da se nisu pojavili hrvatski predstavnici niti Slobodan Zadro, koji je trebao preuzeti funkciju prvog čovjeka bh. rukometa i koji je ranije insistirao na primopredaji dužnosti.

Marinko Umičević je zbog toga ustvrdio da je to s Zadrine strane bio nekorektan potez i dodao da mu nije jasno zbog čega se na sjednici nisu pojavili Vojislav Rađa i Aleksandar Miljuš, članovi UO RS BiH iz Republike Srpske.

"Pored činjenice da imam zdravstvene probleme (izišao nedavno iz bolnice) otišao sam na sjednicu Upravnog odbora kako bi predao dužnost kolegi Slobodanu Zadru. On se nije pojavio i zaista ne znam iz kojih razloga je izostao sa današnjeg sastanka koji je bio od velike važnosti za rukomet BiH. Osim njega nije se pojavio niko od predstavnika Hrvata, a od naših članova iz nepoznatih razloga nisu se pojavili Vojislav Rađa i Aleksandar Miljuš", izjavio je Umičević.

Kontaktirali smo Slobodana Zadru da čujemo zbog čega se nije pojavio na sjednici UO RSBiH.

"Nije bilo sjednice, nisam trebao ni doći danas u Sarajevo. Osim toga sjednica nije zakazana po statutu i poslovniku niti sam ja insistirao na primopredaji dužnosti.  Ja sam institirao na dnevnom redu a to je zakazivanje Skupštine.  Ostale bitne stvari su već bile  usaglašene na elektronskoj sjednici", rekao je Zadro.

Od kada je Umičević podnio ostavku na funkciju ponovo su se pojavili ponovo problemi u funkcionisanju Saveza u Sarajevu, a pred nama su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2023. godine u Švedskoj i Poljskoj.

"Morali smo danas obaviti neke stvari prema EHF-u, s obzirom na kvalifikacije koje reprezentaciju očekuju protiv Grčke, i poznato je da će se revanš odigrati u dvorani u Bugojnu. Ima tu i nedovršnog posla po pitanju sponzorstva sa BH Telekomom kojeg moramo privesti kraju u suprotnom teško da će Savez moći da funkcioniše kao i sve drugo", dodao je Umičević.

Danas je odlučeno da se 19. februara odigra prvo kolo Kupa BiH za rukometaše i rukometašice. Takođe je dogovoreno da sedam dana kasnije startuje drugi dio prvenstvene sezone u Premijer ligi BiH, i to u obje konkurencije, što ranije bio slučaj.

"Sve ono što se danas dešavalo u Sarajevu samo je najbolja potvrda da se što prije mora formirati Udruženje premijerligaša koje u potpunosti podržavam. Klubovi ne smiju biti ničiji taoci, i ne treba da svaki put strahuju kada će početi takmičarska sezona, a imaju još i obavezu prema sponzorima dok dobar dio novca od njih ulazi u budžet Saveza", zaključio je Umičević.

Izvor: MONDO/Nebojša Šatara

Član UO RS Republike Srpske Vojislav Rađa objasnio je razloge zbog kojih nije došao na današnju sjednicu u Sarajevo.

"Mi (Miljuš i ja) nismo bojktovali sjednicu već nismo dobili potvrdu da će ona biti održana. Poslali smo nekoliko mejlova, na koje nismo dobili odgovor", naglasio je Rađa za naš portal.

S druge strane, direktor Borca m:tel Vladimir Branković ogorčen je zbog stanja u bh. rukometu i načina na koji se pojedini članovi Upravnog odbora ponašaju.

"Rukometni klub Borac m:tel definitivno će tražiti vanrednu izbornu skupštinu Saveza, jer se lični interesi stavljaju iznad klubova i RS BiH, u kojem pojedinci nemaju nikakav kontakt sa rukometom, osim što sjede u foteljama. Na tim pozicijama rade samo njima poznate stvari koje nikako nisu u interesu razvoja bh. rukometa", rekao je Branković za MONDO.

Iako nije po imenu prozvao nikoga, Branković je stavio jasno do znanja s čijim se stavovima slaže i šta vidi kao rješenje u zamršenom čvoru u Premijer ligi BiH.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"Svaka čast Umičeviču. On je otišao na sastanak uprkos svojim privatnim obavezama i zdravstvenim problemima, ali osim njega, Rukometni savez RS mora da promijeni ostale članove koji se vode ličnim interesima. Uvjeren sam da iza ideje o vanrednoj izbornoj skupštini stoji 90 odsto rukometnih klubova u Republici Srpskoj. Takođe, jedno od rješenja je da formiramo udruženja klubova Premijer lige Bosne i Hercegovine", zaključio je direktor banjalučkog kluba.

Naredna sjednica Upravnog odbora RS BiH biće održana u ponedjeljak, 14. februara na Rostovu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC