• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novakova istorija, prvo mjesto, finale od pet sati i metalni kuk: Sprema se teniski klasik koji nismo vidjeli 5 godina!

Autor Dragan Šutvić

Meč Novaka Đokovića i Endija Mareja nekada je bio teniski klasik, ali metalni kuk, povrede i porazi su to promijenili.

 đoković protiv mareja u madridu  Izvor: Profimedia

Novak Đoković se vratio i savladao svoju omiljenu "mušteriju"Gaela Monfisa, a Endi Marej je poslije nekoliko godina pauze prvi put dobio meč na šljaci, a onda to ponovio! Nakon dva trijumfa u Madridu sada će prvi put od 2017. godine dobiti priliku da igra protiv najboljeg na svetu.

Bivši svjetski broj 1, čovek koji je u novembru 2016. godine skinuo Novaka sa vrha sada ne živi u zabludi, jasno mu je kako stvari stoje.

Možda će vas zanimati

"U teoriji ja ne bi trebalo da imam nikakve šanse u tom meču. On je svjetski broj 1, a ja imam metalni kuk", iskren je bio Marej nakon što je savladao Denisa Šapovalova u drugom kolu Madrida.

Britanac je veliki Đokovićev prijatelj, ali i veliki rival! Do sada su u karijeri igrali 36 puta, a srpski teniser za sada vodi 25:11 u međusobnom skoru. Najveći broj tih mečeva je zapravo bio u finalima, pošto su igrali 19 puta za titulu, a Novak u tim mečevima vodi sa 11:8.

A tih se finala Endi Marej najviše sjeća!

"Igrali smo u prošlosti na nekim od najvećih turnira na svijetu, mislim da smo igrali finala sva četiri grend slema ovdje smo igrali u finalu. Nisam dugo imao šansu da igram sa njim i nisam znao da li ću ikad ponovo dobiti tu šansu. Radio sam mnogo za ovu priliku, uživaću u tome, daću sve od sebe i vidjeti gdje sam", prokomentarisao je Marej. 

KUTLNO FINALE OD 5 SATI I NAJVEĆA TITULA NA ŠLJACI

Izvor: Profimedia

Zapravo smo ovu dvojicu nevjerovatnih tenisera najmanje gledali na šljaci, samo šest puta, a prethodnog meča na zemljanoj podlozi se svi dobro sjećamo. Desio se 2016. godine, kada je Novak osvojio svoj prvi Rolan Garos. Marej je tu uzeo prvi set, a onda je Novak preokrenuo i pobijedio 3:1. 

Zapravo su svoj prvi međusobni duel ova dva tenisera imala u Madridu i to davne 2006. godine kada je u trećem kolu sadašnji broj 1 dobio meč u tri seta. A jedinu pobjedu nad Novakom na šljaci Marej ima u finalu Rima 2016. godine. 

KULTNA FINALA

Sedam puta su se sastajali u finalima grend slemova! Prvi put je Novak dobio finale Australijan opena 2011. godine, a potom je naredne godine Marej dobio petosatnu dramu za trofej na US Openu. Nakon toga je Novak redom osvajao finala Australijan opena i protiv Mareja je uzeo svoj prvi Rolan Garos, dok je Marej imao pobjedu na Vimbldonu 2013. godine u tri seta. 

Ipak, posljednji put su igrali baš davno. Taj meč se odigrao u Dohi 2017. godine i Đoković je savladao svog velikog rivala 6:4, 5:7, 6:4. 

U te posljednje četiri godine u kojima su se sastajali, od 2013. do 2017. godine Novak je dobio 13 od 17 mečeva i već tada pokazao ko će na kraju biti "pobjednik" ovog rivalstva. Sada je situacija nažalost mnogo drugačija i rivalstvo se izgubilo!

POVREDE, KRAJ RIVALSTVA I ŠTA SAD OČEKUJEMO? 

Izvor: Profimedia

Povrede muče Endija Mareja od momenta kada je 2016. godine postao svjetski broj 1. Jednostavno tempo jurenja za Federerom, Nadalom i Novakom ga je slomio i od tada nije bio onaj stari.

Sada je 78. igrač na svijetu i same pobede na šljaci, protiv bilo koga, mu mnogo znače. Ove sezone izgleda bolje nego bilo kada od 2017. do sada, a u proteklih nekoliko godina često je bio na ivici povlačenja iz profesionalnog tenisa.

Sada mu se daju male šanse da iznenadi. Iako je pokazao protiv Dominika Tima i Denisa Šapovalova da može da igra, ovaj meč Novaku može biti još jedna odlična odskočna daska.

Sa jedne strane prilika da se "odlijepi" na 90 bodova razlike od Danila Medvedeva na ATP listi, ali i šansa da još jednom pobjedom dodatno uhvati ritam u sezoni u kojoj još uvijek ima jednocifren broj odigranih mečeva. 

Duel dva velika rivala očekuje se u četvrtak, a do tada gledaćemo meč Miomira Kecmanovića sa Rafaelom Nadalom!

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC