• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKO SU BJELORUSIJI UZELI OVU TITULU, ŠTA ĆEMO SA AMERIČKIM TROFEJIMA? Ratovali od Koreje i Grenade do Libije - pa ništa!

Autor Haris Krhalić

Dvostruki aršini nisu ništa novo. Ako Bjelorusiji neće biti upisana titula Arine Sabalenke, šta ćemo sa američkim trofejima?

 Australijan open SAD titule Izvor: Profimedia

Arina Sabalenka je prije pet godina ismijana na Australijan openu, a sada je uzela titulu! Sjajnom igrom u finalu došla je do trofeja, ali na njemu će nešto nedostajati. Zbog propisa Australijan opena teniserke iz Rusije i Bjelorusije su nastupale bez svoje zastave i imena zemlje na ovom turniru.

Zbog ruskih zastava problema su imali Novak Đoković i njegov otac Srđan, a za razuliku 2012. i 2013. godine kada je Viktorija Azarenka osvojila Austalijan open sada bjeloruska zastava nije smjela da se vijori tokom turnira i tokom proslave. Razlog za to je rat u Ukrajini u kome učestvuju Rusija i Bjelorusija, ali da se ovoga turnir pridržavao i ranije morao bi samo Ameriku da uskrati za dvadesetak titula.

Recimo 1950. godine titulu u Australiji uzela je Lujsa Brou, a 1953. Morin Konoli - za sve to vrijeme buktao je Korejski rat u kome je SAD učestvovala. Čekala je novu titulu Amerika do 1957. kada je titulu osvojila Širli Fraj, a njena država je tada bila do lakata upletena u ratove u Vijetnamu i Laosu

Kada su 1967. i 1968. godine titule uzele Nensi Riči i Bili Džin King rat u Vijetnamu je još trajao, ali američke snage su ratovale i u Drugom korejskom ratu kao i u građanskom ratu u Kambodži!

Deceniju kasnije Barbara Džordan је osvojila titulu 1979. godine, a onda su se od 1981. do 1985. godine smjenjivale Martina Navratilova, tada već pod zastavom Amerike i Kris Evert. Za to vrijeme Amerika ratuje u Libanu, 1983. godine pokreće bizarnu intervenciju na malenoj Grenadi pod izgovorom da se tamo krije kubanska vojska...

Monika Seleš je nakon ratova devedesetih uzela američko državljanstvo, vratila se poslije jezive povrede i ubadanja u leđa, a kada je 1996. godine osvojila Australijan open Amerikanci su bili dio snaga koje su Iraku nametnule zabranu preleta. 

Od 2000. do 2003. Lindzi Devenport, Dženifer Kaprijati i Serena Vilijams uzimaju titule, a pored pehara stoji zastava SAD iako traju ratovi u Avganistanu i Jemenu, intervencije od strane Amerike i njenih saveznika.

Serena Vilijams je dominirala pa je redom 2005, 2007, 2009 i 2010. godine uzimala titule, dok je SAD ratovala u Somaliji i Libiji, a kada je 2015. uzela trofej još je trajao sukob u Siriji i Libiji. Posljednja američka titula došla je 2020. godine, a sada ova treća bjeloruska upisana je - bez obilježja.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC