• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će Rusi i Bjelorusi učestvovati na Olimpijskim igrama? Oglasio se Međunarodni olimpijski komitet!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Kakva će biti konačna odluka o Rusiji i Belorusiji u Parizu 2024?

 Rusi i Bjelorusi na Olimpijskim igrama 2024 Izvor: Profimedia/Vladimir Gerdo/TASS

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je danas da se njegove preporuke o povratku ruskih i bjeloruskih sportista za sada odnose samo na takmičenja u Aziji, ali ne i na Olimpijske igre u Parizu naredne godine, prenijela je agencija FoNet.

"Odluka o učešću sportista sa ruskim ili bjeloruskim pasošem na Olimpijskim igrama u Parizu još nije donijeta i za sada je rano o tome govoriti. Riječ je o njihovom učešću na međunarodnim takmičenjima u Aziji u predstojećoj ljetnjoj sportskoj sezoni. Ni u jednom dokumentu MOK-a nećete naći pominjanje Olimpijskih igara u Parizu za sportiste sa ruskim ili bjeloruskim pasošima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su kvalifikaciona takmičenja za Pariz već održana u nekoliko sportova i da MOK neće tražiti od međunarodnih federacija da retroaktivno prilagode svoje kvalifikacione sisteme i da dodjeljuju dodatne kvote sportistima sa ruskim ili bjeloruskim pasošem koji su propustili kvalifikacije zbog rata.

Ističe se, međutim, da u ovom, trenutku ne postoje sankcije Ujedinjenih nacija protiv Rusije, koje bi bile pravna osnova za isključenje ruskih sportista.

Na Olipijskim igrama u Barseloni 1992. godine postojale su sankcije UN protiv Savezne Republike Jugoslavije, ali čak i u toj situaciji njihovi sportisti su mogli da učestvuju na tim Igrama u pojedinačnoj konkurenciji bez nacionalnih obilježja. Isto važi i za sportiste iz Južne Afrike, koji zbog sankcija UN nisu učestvovali na Olimpijskim igrama sedamdesetih i osamdesetih godina, navodi MOK.

U ovom trenutku, dodaje se, ne možemo da spekulišemo da li će ruski sportisti bez nacionalnih obilježja moći da učestvuju na Igrama u Parizu, ali jedna stvar mora da bude jasna: ne govorimo o ruskim ili bjeloruskim sportistima, već o neutralnim sportistima koji ispunjavaju ulove koje smo postavili - prije svega da ni na koji način ne predstavljaju svoje države i da ispunjavaju sve antidoping uslove.

MOK je istakao i da u slučaju učešća ruskih i bjeloruskih sportista na OI u Parizu svi nacionalni komiteti moraju da se pridržavaju Olimpijske povelje, kada je riječ o odbijanju da se bore protiv njih.

Proteklih mjeseci smo više puta vidjeli da se ukrajinski sportisti sastaju sa ruskim ili bjeloruskim. Na grend slem turniru u Melburnu pobijedila je neutralna teniserka sa bjeloruskim pasošem, a u prvom kolu se sastao sportista iz Ukrajine sa neutralnim sportistom koji ima ruski pasoš, podsjeća MOK i navodi da se to već dešavalo i u biciklizmu.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC