• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istorija! Nema više Magnusa, on je šampion svijeta: Kinez postao PRVI U ISTORIJI, pa zaplakao za tablom! (VIDEO)

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Osvojio je Deng Liren titulu, a onda i zaplakao! Ovako napeto finale nikada nismo gledali, a on je ispisao istoriju!

 Kinez Deng Liren novi šampion svijeta u šahu Izvor: Tweet/Chess.com/Screenshot

Istorija!

Kina je dobila prvpog šampiona svijeta u šahu u istoriji nakon što je Deng Liren savladao Jana Nepomniačnčnog u finalu Svjetskog šampionata. Nakon što je dosadašnji šampion svijeta Magnus Karlsen odustao od odbrane titule zbog, kako je rekao, nedostatka motiva, 30-godišnji Deng Liren je u dramatičnom finalu osvojio titulu. 

Nakon neriješenog rezultata 7:7 nakon 14 partija sve se svelo u jednu brzopoteznu partiju koju je Kinez dobio, a onda zaplakao! Na kraju meča iznervirani Rus je napustio sto, a Deng Liren je ostao u stolici, pokrio lice rukama i zaplakao!

Nepomniačnčni je i prošli put izgubio u finalu i to od Magnusa Karlsena, a sada će za svoj poraz od Lirena dobiti 900.000 evra. Sa druge strane prvi Kinez na šahovskom vrhu na svijetu dobiće 1.100.000 evra. 

Deng Liren je rođen 1992. godine i postao je velemajstor 2009. godine. Šira javnost ga je upoznala 2019. godine kada je osvojio nekoliko važnih turnira i postao prvi igrač od 2007. godine koji je uspio da savlada Magnusa Karlsena. On je takođe i prvi Kinez koji je uopšte igrao na turniru kandidata za svjetsku titulu. 

U periodu od avgusta 2017. do novembra 2018. godine bio je neporažen na 100 mečeva, što je bio najveći niz nepobjedivosti na najvećem nivou sve dok nešto kasnije Magnus Karlsen nije oborio i taj rekord. 

Kina sada ima svjetskog šampiona u šahu Denga Lirena i svjetsku šampionku Ju Venjun. Za razliku od muškog šaha odavno su u ženskoj konkurenciji Kineskinje bez premca. Ksi Jun je osvojila titulu u ženskoj konkurenciji 1991. godine, a do sada su iz Kine šampionke bile i Žu Čen, Hu Juhua, Hou Jifan i Tan Žongi. 

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC