• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ovo je Srbin, ovo je Hrvat" - prvi put o ratu! Morao je da napusti Banjaluku, djetinjstvo mu uništeno!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Trofejni sportista Ivan Ljubičić pričao o teškom odrastanju u Banjaluci.

 Ivan Ljubičić o Banjaluci Izvor: JB Autissier / imago sportfotodienst / Profimedia

Nekadašnji hrvatski teniser i svojevremeno jedan od najboljih sportista koje je njegova zemlja imala Ivan Ljubičić (44) biće glavna tema dokumentarca koji treba da ugleda svjetlost dana do kraja 2023. godine. Na platformi "Now", nakon što se njime bavio "Sky", dokumentarac o Ljubičiću pričaće nepoznate detalje iz karijere slavnog tenisera.

U jednom od inserata koji su objavljeni prije zvaničnog puštanja filma, Ivan Ljubičić govori o teškom odrastanju u Banjaluci, gdje je rođen. Kako kaže hrvatski teniser, od malih nogu osjetio je podjelu jer su mu već u školi govorili ko je Srbin, a ko Hrvat.

"Rođen sam u Banjaluci i sjećam se da su nam u školi od prvog dana govorili 'ovo je Srbin, ovo je Hrvat'. Dvadeset i više godina sanjao sam o domu, osjećao se kao da mi je djetinjstvo ukradeno. Sjećam se osjećaja usamljenosti, da se nikom nisam mogao obratiti. Mislim da sam u tenisu došao tamo gdje jesam zahvaljujući teškoćama koje sam doživio", rekao je Ivan Ljubičić, koji je svojevremeno potkačio Novaka Đokovića.

Ivan Ljubičić je rođen u Banjaluci, ali se sa porodicom preselio u Hrvatsku tokom građanskog rata. Prvo je zajedno sa majkom i bratom prešao u Opatiju, a zatim se porodica skrasila u Rijeci kada je i otac uspio da napusti Banjaluku. Ubrzo nakon toga Ljubičić se odselio u Italiju, gdje je na akademiji ozbiljnije počeo da trenira tenis.

U karijeri je osvojio 10 ATP titula i stigao do treće pozicije na listi. Najveći grend slem rezultat mu je polufinale Rolan Garosa davne 2006. godine, a od ostalih takmičenja ima bronzu sa Olimpijskih igara 2004. godine, kao i Dejvis kup godinu dana kasnije. Nakon igračke karijere, bio je trener Miloša Raonića i Rodžera Federera.

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

stavrogin

Ivane, ti si mogao i otisao... I neka si. Ne seri vise. Da li su takav izbor imali moji sunarodnici u Šargovcu i Motikama 1941-42, u mjestima koja su blize Banjaluci, od samih Zaluzana, Kuljana i Barlovaca. Pitaj taju, kako su se organizovali i kojim duhom su bili poneseni, da ponove 40-e?

СА

Сви они су одавде отишли да им длака није фалила, док знамо како је завршила породица Зец у Загребу, као и још много сроских породица. Овде никад ни једна породица није ликвидирана, дакле нисмо исти, стоп хрватском кмечању и претварању кад знамо добро ко су они...

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC