• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inicijativa RK Borac m:tel: Na kružne tokove postaviti skulpture istaknutih sportista

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

"Cilj ovog projekta je promocija sporta i našeg grada te vrhunskih rezultata naših sugrađana", poručili su iz banjalučkog kluba.

 Inicijativa RK Borac m:tel kružni tokovi i olimpijci Izvor: Gradska uprava Banjaluka

Rukometni klub Borac m:tel pokrenuo je Inicijativu za dodjelu imena kružnim tokovima u Banjaluci, te izgradnju skulptura/natpisa na njima.

U Inicijativi se navodi sljedeće:

Polažeći od značaja sporta za zdravlje građana, socijalnu integraciju, međunarodni prestiž i afirmaciju, nacionalni ponos, osjećanje pripadnosti, moral i druge vrijednosti od opšteg interesa, neophodno je da se šira zajednica ne samo održi, već i otvori nove perspektive razvoja sporta i učestvuje u stvaranju uslova za njegov razvoj. Istorija sporta u Banjaluci doživjela je pravu ekspanziju nakon Drugog svjetskog rata, kada su osnovani brojni sportski klubovi i udruženja. Iz njih su kasnije proizašli svjetski asovi koji su pronijeli slavu našeg grada širom svijeta. Zbog toga sport u Banjaluci ima, ima i imaće posebno mjesto kao važan segment u razvoju i napretku grada na Vrbasu.

Grad Banjaluka oduvijek je bio prepoznatljiv kao grad sporta i mladih koji ima dugu sportsku tradiciju. Zavidne uspjehe na sportskim takmičenjima postizali su i banjalučki sportisti, koji su svom gradu podarili 13 medalja sa Olimpijskih igara.

Izvor: Screenshot

Igra, sport i takmičenje su jedno od najefikasnijih sredstava razvoja mlade ličnosti. Cilj ovog projekta je promocija sporta i našeg grada te vrhunskih rezultata naših sugrađana. Takođe, za cilj imamo reklamiranje/stavljanje sporta i grada u funkciju brige za konstituisanje sportskog društva kao prikladnog oblika društvenog organizovanja.

Zbog svih pobrojanih rezultata i titula koje posjeduje, grad Banjaluka bi trebalo na udarnim tačkama postaviti obilježja koja će informisati goste, a Banjalučane svakodnevno podsjećati na uspjehe naših sugrađana, kako na olimpijskim, tako i na evropskim i svjetskim takmičenjima. Uspjesi naših rukometaša, boksera, košarkašica, fudbalera... moraju da budu vidljivi svima koji dolaze u naš grad. Sa ovakvim vidom promocije sporta, vrhunskih sportskih rezultata i zdravog života, dodatno ćemo motivisati naše mlade sportiste da se bave sportom, a one koji se ne bave sportom podstaknuti da i oni krenu u tom pravcu.

Pošto je Banjaluka postala prepoznatljiva po kružnim tokovima, naša inicijativa bi imala za cilj da se na četiri kružna toka postave skulpture koje bi podsjećale na uspjehe naših sportista i da isti ponesu imena sportova. Zbog frekvencije saobraćaja i pozicija kružnih tokova, a uzimajući u obzir gore navedeni tekst, naš prijedlog je sljedeći:

  1. Кružni tok kod Centruma (OLIMPIJSКI КRUGOVI)
  2. Кružni tok kod Lesnine (FUDBALSКA SКULPTURA)
  3. Кružni tok kod Alternativne televizije (RUКOMETNA SКULPTURA)
  4. Кružni tok kod Gimnazije (BOКSERSКA SКULPTURA)

КRUŽNI TOK KOD CENTRUMA (OLIMPIJSКI КRUGOVI)

Izvor: Grad Banja Luka

Zbog svoje pozicije, kao i najveće frekvencije vozila koji prolaze pored njega, ovaj kružni tok bi bio idealan da prenese jednu zajedničku poruku za sve sportove i uspjehe naših sportista. Ova poruka bi se prenosila kako našim građanima, tako i gostima i prolaznicima, jer se kružni tok nalazi na Zapadnom tranzitu našeg grada. Prijedlog za ovaj kružni tok su olimpijski krugovi, ispod kojih bi pisalo: "DOBRO DOŠLI U GRAD OLIMPIJSКIH POBJEDNIКA" (srpska i engleska verzija). Sa navedenim logom skrećemo pažnju na olimpijski duh našeg grada, sjećanje na naše sportiste koji su osvojili najvrijednija sportska odličja i promovisali naš grad, ali i dali podsticaj mladim generacijama sportista da ostvaruju vrhunske rezultate.

КRUŽNI TOK KOD LESNINE (FUDBALSКA SКULPTURA)

Izvor: Grad Banja Luka

Zbog svoje veličine, pozicije, kao i velike frekvencije saobraćaja, ovaj kružni tok bi bio idealan da prenese informaciju našim građanima, kao i gostima i prolaznicima, o evropskim titulama koje su proslavile Banjaluku. Prijedlog za ovaj kružni tok je instalacija skulpture fudbalera ili fudbalske lopte, a ispod toga da piše: "FК Borac osvajač Mitropa kupa 1991. godine, Osvajač kupa Jugoslavije 1988. godine." Sa navedenom skulpturom i natpisom, skrećemo pažnju na najvrednija sportska odličja banjalučkog fudbala, promovišemo sportski uspjeh, sport i fudbal, te vraćamo sport na vrijednosnu ljestvicu, koja je u zadnje vrijeme uveliko narušena.

КRUŽNI TOK KOD ALTERNATIVNE TELEVIZIJE (RUKOMETNI KRUŽNI TOK)

Izvor: Mondo/Slaven Petković

Zbog svoje blizine SD Borik (banjalučki rukometni hram), kao i velike frekvencije saobraćaja, ovaj kružni tok bi bio idealan za prenošenje informacija našim građanima, gostima i prolaznicima o evropskim rukometnim titulama koje su proslavile Banjaluku. Predlažemo instaliranje skulpture rukometaša u skoku ili ruku koja drži rukometnu loptu, uz natpis "RK Borac - prvak Evrope 1976. godine". Ovom skulpturom i natpisom skrećemo pažnju na najvrednija rukometna dostignuća, promovišemo sportski uspjeh, sport i rukomet, te vraćamo sport na vrijednosnu ljestvicu, koja je u posljednje vrijeme uveliko narušena.

КRUŽNI TOK KOD GIMNAZIJE (BOKSERSKI KRUŽNI TOK)

Izvor: Dušan Volaš, mondo.ba

Zbog svoje pozicije, kao i velike frekvencije saobraćaja, ovaj kružni tok bi bio idealan za prenošenje informacija našim građanima, gostima i prolaznicima o bokserskim olimpijskim i evropskim titulama koje su proslavile Banjaluku. Predlažemo instaliranje skulpture bokserskih rukavica, uz natpis: "Anton Josipović - olimpijski pobjednik 1984. godine, Los Anđeles; Marjan Beneš - prvak Evrope 1979. godine", navodi se u Inicijativi.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

IXI

Odlična inicijativa! Bravo!

Mile

Kakva glupost!

Mejdan

Kružni na Mejdanu kod Dulcinee može SANKE za sankanje

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC