• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija uzela dvije medalje: Novinari skijaši u dalekom Kazahstanu pokazali klasu!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Dvije medalje za Srbiju sa Svjetskog prvenstva novinara skijaša u kazahstanskom Šimbulaku.

 Dvije medalje za Srbiju sa Svjetskog prvenstva novinara skijaša Izvor: SCIJ Srbija

Na 69. Svjetskom novinarskom prvenstvu koje je održano od 3. do 10. marta ove godine u dalekom Kazahstanu, a koje organizuje Međunarodni klub novinara skijaša “SCIJ”, a koje je osnovano još za vrijeme Hladnog rata kao faktor povezivanja između Istoka i Zapada, srpski novinarski skijaški tim je osvojio dvije medalje. Fotoreporter Marko Đurica u kategoriji seniora osvojio je srebrnu medalju u veleslalomu, a drugi je bio i u kombinaciji alpskog i nordijskog skijanja. U Kazahstanu se na 69. mitingu novinara skijaša ove godine okupilo više od 120 novinara iz 23 zemlje.

"Veliki uspjeh za našu zamlju i nove medalje, nakon prošlogodišnjih prvih medalja iz kanadskog skijaškog centra Korner Bruk. Veleslalomska trka je bila dosta zahtjevna zbog leda i kasnog startnog broja kada je staza već postala jako teška za vožnju. Srećan sam pogotovo kad se pogleda kakva je konkurencija bila i iz kojih velikih skijaških zemalja dolaze kolege”, objašnjava Đurica koji je zajedno sa Mirkom Milićevićem činio srpski tim.

Skijalište Šimbulak nalazi se u neposrednoj blizini kazahstanskog najvećeg grada Almatija i ušlo je u Ginisovu knjigu rekorda za noćno skijanje na najvećoj visini. Najviša staza sada je na 3.200 metara, a skijalište će se još širiti pa će najviša staza za nekoliko godina biti na više od 4.000 metara.

Izvor: SCIJ Srbija

Kazahstan ima velike planove za razvoj cijele mreže skijališta što bi se u budućnosti moglo pokazati kao velika prednost jer mnoga evropska skijališta zbog klimatskih promjena imaju problem sa snijegom, a Kazahstan na svojim visokim planinama za sada nema tih problema.

Ispod samoga skijališta nalazi se još jedan Ginisov rekorder. Klizački ring Medeu je na najvišoj nadmorskoj visini na svijetu, 1.691m i sa nevjerovatnih 10.500 kvadratnih metara ledene površine na kojem se istovremeno može klizati čak 3000 ljudi. Od 1972. Kada je izgrađen na njemu je srušeno 170 svjetskih rekorda u brzom klizanju. Medeu je danas ne samo omiljeno mjesto za rekreaciju stanovnika Almatija nego i pravi mamac za turiste. Turistima najviše nude svoju nomadsku tradiciju. Tako na svakom koraku možete da predahnete u jurti – njihovom šatoru, možete da jašete konje obučeni u kazačke nošnje ili da se ponosno slikate sa orlom. 

Izvor: SCIJ Srbija

Trenutno godišnje Kazahstan posjeti oko 1.400.000 turista, najviše iz Rusije, zatim iz SAD-a, Turske I Kine. Najveći adut im je nevjerovatna priroda s neobičnim krajolicima, ali i izvrsna gastronomska ponuda.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC