• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko je trenera promijenio Đoković? Radio sa legendama i Srbima, jedan ga je odbio!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Novak Đoković rastao se sa Goranom Ivanišević i sada traži novog trenera.

 Svi treneri Novaka Đokovića Izvor: Joly Victor/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković odlučio je da prekine saradnju sa Goranom Ivanišević, pa će u nastavak sezone ući sa novim trenerom! Srpski sportista je posljednje četiri godine sarađivao sa hrvatskim stručnjakom, ali mijenjanje trenera nije mu strano - kroz trofejnu karijeru prošlo je mnogo bivših tenisera koji su ostavili manji ili veći trag na Novaka.

Sve je počelo još u dječačkim danima, pod komandom bivše sportistkinje Jelene Genčić, koje je Novak nekoliko puta nazvao "drugom majkom". Ona mu je održala prve teniske lekcije, ali i bila prva osoba koja je priznala da njegov talenat nadmašuje njene trenerske kapacitete i da bi bolje bilo da se o mladom teniseru brine neki od najboljih svjetskih trenera. Uslijedila je selidba u Njemačku, gdje je Đoković nastavio da se usavršava na akademiji bivšeg jugoslovenskog tenisera Nikole Pilića.

Na početku seniorske karijere Novak Đoković je sarađivao sa bivšim srpskim teniserom Dejanom Petrovićem, koji mu je pomogao da uđe među 100 najboljih igrača planete. Uslijedio je italijanski stručnjak Rikardo Pjati, ali ta saradnja nije potrajala - umjesto da bude stalno posvećen Novaku Đokoviću Italijan je to shvatao samo kao usputni posao dok je trenirao Ivana Ljubičića. Istorija će reći da je napravio veliku grešku.

Najduže je potrajala saradnja sa Marijanom Vajdom, koji je u dva navrata bio glavni trener Novaka Đokovića. Počeli su da sarađuju davne 2006. godine i u prvom mandatu potrajali su duže od decenije! Usput je Novak povremeno radio sa nekim bivšim teniserima, poput Marka Vudforda sa kojim je vježbao voleje ili Toda Martina koji je bio zadužen za korekciju servisa.

Povremeno su sa Novakom radili i nekadašnji srpski teniser. Dušan Vemić je u jednom momentu promovisan u pomoćnog trenera u timu, a sparing partner bio je Bojan Božović, prijatelj iz juniorskih dana i nekadašnji saigrač u dublu. Te saradnje nisu dugo trajale, a kada je Marijan Vajda najavio da bi želio manju ulogu u timu u narednim godinama, baš po njegovoj preporuci angažovan je Boris Beker.

Nakon rastanka sa Vajdom početkom 2017. godine, Novak Đoković je u tim pozvao legendarnog Andrea Agasija, ali ta saradnja nije donijela dovoljno dobrog. Odnosi nisu bili na zavidnom nivou, pa je Amerikanac nakon manje od godinu dana napustio Đokovićev tim. Istina, treba imati u vidu da su sarađivali u najtežem periodu Novakove karijere, dok se srpski teniser borio sa povredama i jakim bolovima u laktu. U novembru 2017. godine Đoković je pokušao sa novom promjenom u timu, pošto se saradnicima priključio svježe penzionisani Radek Štepanek.

Ipak, najbolje je bilo kad se vratio Marijan Vajda! Drugi dio saradnje Novaka Đokovića i njegovog najdužeg trenera počeo je u aprilu 2018. godine, da bi se nešto više od godinu dana kasnije Goran Ivanišević priključio timu. Dvojica trenera paralelno su radili sa Đokovićem sve do novog rastanka sa Vajdom. Dugogodišnji sparing partner Karlos Gomez-Erera dobio je šira ovlašćenja nakon Marijanovog odlaska, a nakon rastanka sa Goranom Ivanišević jedan je od kandidata za mjesto prvog trenera.

Gotovo sigurno će on i na svim narednim turnirima pratiti najboljeg svih vremena, a priča se da bi ulogu glavnog trenera mogao da dobije Nenad Zimonjić! Nekadašnji srpski teniser već je radio kao selektor dok je Đoković igrao za Srbiju, a u u torak je primijećen na Đokovićem treningu. Zajedno su radili na terenima na Košutnjaku, gdje se Novak priprema za sezonu na šljaci! 

(MONDO - D. N.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC