• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odlazi "lična karta" kluba: Damir Doborac nakon sedam i po godina napušta Gračanicu!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Perspektivnom stručnjaku polufinalni meč Kupa BiH protiv Borca, po svemu sudeći, bio je posljednji na klupi Gračanice.

 Damir Doborac Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Damir Doborac, aktuelni selektor rukometne reprezentacije BiH, u narednoj sezoni neće s klupe predvooditi Gračanicu.

Gračanica je saopštila da Doborac nakon sedam i po godina odlazi iz kluba u koji se, nakon odigrane šampionske sezone 2000/01, kao igrač vratio početkom 2017. godine.

Već od naredne sezone Doborac je igrao i istovremeno obavljao funkciju trenera, sa željom da klubu donese plasman iz prve federalne lige u Premijer ligu BiH, što je i ostvareno. Nakon povrede, 2018. godine odlučuje da završi igračku karijeru i posveti se trenerskom poslu.

S mnogo uspjeha vodio je Gračanicu, koja je zaigrala i na međunarodnoj sceni, ali čini se da je sada došao kraj i da dvije strane neće nastaviti zajednički put.

"Bez adekvatnog naslova, koji bi trebalo da obilježi rastanak, a ne želeći da iz poštovanja prema liku, djelu i imenu našeg trenera koristimo riječi koje bi imale takav kontekst, a opet iz poštovanja i obaveze prema sportskoj javnosti, zvanično ćemo indirektno objaviti da u narednom prvenstvu našu ekipu sa klupe neće predvoditi dosadašnji trener Damir Doborac", navodi se na početku saopštenja kluba iz Gračanice.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Zatim se, nakon retrospektive dešavanja u prethodnim sezonama, navodi sljedeće:

"Došao je trenutak kada se zahtjevi i očekivanja trenera i mogućnosti Kluba mimoilaze. U svom obraćanju Upravi kluba na sjednici održanoj 16. maja 2024. godine Doborac je tražio bolje infrastrukturne uslove, profesionalca zaposlenog u Klubu po uzoru na druge klubove, veći budžet za stručni i igrački kadar itd. U cijelom svom izlaganju do juče jedan od najorganizovanijih klubova možda i nespretno i nenamjerno od strane trenera, predstavljen je kao klub u kojem skoro ništa nema, a istina je kao i obično vjerovatno negdje na pola. Istina je da recimo nemamo trenera golmana jer jednostavno nema tog kadra, nemamo kondicionog trenera, nemamo adekvatnu prostoriju za fizioterapeuta, istina je da godinama nismo otišli na pripreme, istina je…

Odgovor Uprave je bio da će se otvaranjem nove Gradske sportske dvorane mnogi infrastrukturni uslovi popraviti (parking, multimedijalna sala, kancelarije, dodatne prostorije), ali da Uprava i pored najbolje volje ne može obezbijediti veći budžet od dosadašnjeg i da će ambicije Kluba biti kao i do sada bez ikakvog imperativa za ekipu i trenera.

Zajednički zaključak je bio da generalno ovaj potentni Grad svojim odnosom ne zaslužuje ovaj Klub, da su se mnogi oglušili o uspjehe koji su postizani svih ovih godina, o reprezentativce koji su stvarani mukotrpnim radom, o omladinske selekcije koje djeluju, a sa druge strane bilo je i onih koji su 'otrovnim strelicama' sadistički nasrtali i nasrću na sve što se uradilo, likujući nad svakim neuspjehom.

Konstatovano je da nažalost, naš Klub nema generalne sponzore (osiguranja, mobilni operateri, elektroprivreda, rudnici i slično), da nema upliv u politiku i da pored sredstava Grada koje čine 1/3 budžeta preživljava od članarina koje nisu dostatne ni za potrebe omladinskih kategorija, prodaje ulaznica, te od sponzorstava i donacija jednog malog broja poslodavaca koji su zapravo 'žila kucavica Kluba', ali koja po iznosima ne prate galopirajuću inflaciju i sve veće potrebe.

Ostali koji se oglušuju o molbe i vapaje, dobro znaju šta je i šta znači rukometni klub u ovom Gradu, a uz to mogu pomoći, ne zaslužuju pomen, nego prezir.

Nakon toga, Damir Doborac je zaključio da nema više snage da se suočava sa za njega nerješivim problemima koji mu uzimaju vrijeme, energiju i snagu, te se zahvalio na daljoj saradnji. Tačno je da je Damir Doborac bio puno više od trenera u našem Klubu. Bio je i ekonom i intendant i direktor i menadžer i doktor i najbolji igrač i animator i medijska ličnost i lična karta, a to zaista jednog dana umori.

Istovremeno, Uprava u vrijeme kada se volonterizam koji još pojedinca-volontera košta, graniči sa ludilom, a koja je godinama izgarala i davala sve od sebe u svojim mogućnostima, gledajući svog trenera kao u ikonu, primila je trenerov stav k znanju. Nakon što ni dodatni razgovori na istoj sjednici nisu dali rezultata i promjenu stava, u normalnom tonu i bez ikakve gorčine, došlo je do raskida dugogodišnje saradnje. Tehnički je dogovoreno da trener prvo upozna igrače sa svojom Odlukom, a da se nakon toga Klub obrati javnosti, što danas po okončanju takmičenja za sezonu 2023/24 i činimo.

Damir Doborac nije u svom radu bio nepogrešiv, ponekad nije bio ni dosljedan u svojim stavovima, najčešće je učio na najgori mogući način - na vlastitim greškama, nije lako prihvatao tuđa mišljenja i sugestije o opštim stvarima, po prirodi tvrdoglav, oprezan i nepovjerljiv, ali beskrajno požrtvovan i vrijedan.

Njegov rad priznat je i nagrađen od gradskih i kantonalnih instanci, a kao trener RK Gračanica postao je pomoćnik, a zatim i selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Damir Doborac, zlatnim slovima ispisao je istoriju rukometnog kluba Gračanica. Boljeg nismo imali. Do nekog ponovnog viđenja, hvala, Damire…"

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Gračanica je nedavno završenu sezonu okončala na trećoj poziciji, dok je u Kupu BiH zaustavljena od Borca m:tel u polufinalu završnog turnira.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC