• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva grupa sportista Republike Srpske otputovala na Igre BRIKS-a u Kazanj (FOTO)

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Prva grupa reprezentativaca Republike Srpske otputovala je u utorak iz Banjaluke u Kazanj, gdje će učestvovati na Sportskim igrama zemalja BRIKS-a.

 Reprezentativci RS otputovali na Igre BRIKS-a u Kazanj Izvor: RTRS

Reprezentacija Republike Srpske će od 12. do 23. juna učestvovati na Igrama BRIKS-a u Kazanju, respektabilnom takmičenju na kojem je učešće potvrdilo 97 zemalja.

Među više od 4.000 stranih učesnika i sportista koji će odmjeriti snage u 27 disciplina su i predstavnici Republike Srpske, u nekoliko sportova.

Republiku Srpsku će u Rusiji predstavljati 84 člana sportske delegacije, od čega 64 sportista, koji će se takmičiti u osam disciplina.

U Banjaluci je sinoć održana svečanost na kojoj su predstavljeni sportisti iz Srpske, a kojoj su prisustvovali zvaničnici Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je "istorijski trenutak učešće sportista iz Srpske na Igrama BRIKS-a u Kazanju, gdje će pod zastavom i himnom Republike Srpske prvi put predstavljati svoju zemlju".

Pomoćnik ministra za sport Srpske Mario Đuran rekao je da je danas otputovala prva grupa, a naredna će put Rusije krenuti 15. juna.

"Ovo je veliki značaj ne samo za sport Republike Srpske, već uopšte Republiku. Prvi put se pojavljuje reprezentacija Srpske na tako velikom događaju", rekao je Đuran i pohvalio organizaciju ovog sportskog događaja.

BRIKS je udruženje između Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republika (od decembra 2010. godine), a od 1. januara ove godine im se pridružio Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija.

Organizacija je osnovana u junu 2006. na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, a skraćenicu BRIK (eng. cigla) izvorno je skovao britanski ekonomista Džim O' Nil 2001. godine koristeći izraz za četiri države (Brazil, Rusija, Indija, Kina).

On je tada istakao da će ove zemlje i njihove ekonomije da rastu brže od ostatku svijeta, te da će se dalji rast globalne ekonomije bazirati upravno na njima. O'Nil je takođe predvidio da će zemlje BRIKS-a do 2050. godine postati globalno dominantne ekonomije na planeti.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC