• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maestralni Viktor srušio Nadala!

Autor mondo.rs

Fantastičnu igru prikazao je Viktor Troicki u Šangaju, gde je prvi put u karijeri pobedio Nadala. Igrao je zaista impresivno.

Pobeda, konačno!

Viktor Troicki odigrao je jedan od najboljih, najhrabrijih i najzrelijih mečeva u karijeri, uprkos skoru 0:5 u mečevima i 1:12 u setovima, izašao je na centralni teren u Šangaju rešen da pobedi 14-strukog gren slem šampiona i uradio je to na impresivan način.

U 2. kolu Mastersa u Šangaju: (4) Rafael Nadal – Viktor Troicki 3:6, 6:7 (3:7)!

Troicki je do vođstva u setovima stigao sa svega četiri izgubljena poena na svoj servis, u tri od pet gemova na servis levorukog Španca stizao je do brejk lopti, a dve iskoristio za 0:1 već posle 36 minuta igre, u kojoj je Nadal u malo čemu mogao da mu parira.

Samo jednom do sada, Troicki je igrao set u kojem je mogao da pobedi Nadala, u Tokiju, i nije se dobro završilo, tako da je svima u Šangaju, ali i širom sveta, bilo jasno da će biti odigran neizvestan set u kojem će odlučivati sitnice. I odlučile su, u taj-brejku, nakon što je pri reuzltatu 4:5 srpski teniser, trenutno 31. na ATP listi, neiznuđenom greškom propustio meč loptu protiv, u tom trenutku, već savladanog protivnika.

Tako nešto poremetilo bi ga u većem delu mečeva koji je odigrao u karijeri, ali ne i danas, kada je delovao kao da je on zapravo favorit, bolje plasirani, trofejiniji, iskusniji teniser...

Troicki je tokom celog drugog seta bio precizniji, uspešniji, igrač koji je lakše osvajao svoje servis gemova i pravio više problema rivalu kada bi vraćao servis, ali nije uspeo da dovrši posao bez drame.

Posle propuštene šanse za meč u devetom gemu drugog seta, za narednu je morao mnogo da radi i – isplatilo se!

U taj-brejku, teniseri su razmenili tri "mini brejka" na startu za 1:2, kada je Troicki namestio ruku kod servisa i osvojio dva lagana poena za 1:4, a odatle se Nadal nije vratio iako je prišao na 2:4 i 3:5. Tada, Srbin i Španac odigrali su maratonski poen, sa mnogo razmena i trčanja, promena tempa i stila udaraca, a stvar je hrabro i odlučno rešio da prekrati Troicki koji je u stilu Novaka Đokovića "uhvatio" perfektnu bekhend paralelu i ostavio Nadala u čudu – 3:6.

Iako je servirao u narednom poenu, Nadal je mogao samo da odgleda kako Troicki skraćenom bekhend dijagonalom, posle sat i 35 minuta igre, samostalno završava meč, ne čekajući grešku rivala ili neku srećnu okolnost.

Pogledajte završetak meča.

Troicki - Nadal , kraj meča
Izvor: YouTube



To ovoj pobedi, koja ga vodi u 3. kolo gde će se sastati protiv boljeg iz meča (15) Raul Bautista Ahut – (Q) Tejlor Hari Fric, daje poseban šmek, jer je Troicki prikazao tenis kakav je zaista bilo zadovoljstvo gledali – ofanzivno, hrabro, "na" poen, bez respekta prema teniseru od kojeg je uglavnom trpeo ubedljive poraze.

U prvom kolu pretposlednjeg Mastersa u sezoni, Troicki je rezultatom 6:2, 6:4 deklasirao kvalifikanta Lukasa Rosola i tako izbrisao kiks na prethodnom turniru, u Pekingu, kada je već u prvom kolu izgubio od Italijana Fabija Fonjinija.

Troicki je u Kini već nekoliko nedelja i ima jedno polufinale, u Šenženu, gde ga je savladao mladi Rus Karen Kačanov.

TOK MEČA

Dve šanse za brejk imao je Beograđanin još u prvom gemu, potom su serveri bez problema "držali" svoje gemove do rezultata 3:3, kada je teniser s Majorke promašio neke prve servise i pružio rivalu šansu da mu poremeti ritam odličnim ritern udarcima, što se i dogodilo. Troicki je iskoristio prvu brejk loptu za 3:4, potom majstorski odservirao za potvrdu brejka i pokazao pravi pobednički mentalitet kad nije "čekao" svoj servis da završi set, već je odmah potražio novi brejk i pronašao ga u nervoznim i nesigurnim udarcima slavnog tenisera.

Troicki će servirati prvi u drugom setu, koji će možda - sudeći prema raspitivanju glavnog sudije kod organizatora turnira - biti odigran pod krovom.

Na startu drugog seta, pri rezultatu 1:1, Nadal je uspeo da osvoji prvi poen na meču kada bi Troicki pogodio prvi servis, uveo je Španac gem u "đus", ali je potom napravio jeftinu grešku i potom odgledao Viktora kako igra perfektan servis-volej poen za novo vođstvo. To je bio uvod u dva gema u kojima serveri nisu izgubili ni poen, a naročito efektan i publici atraktivan poen bio je poslednji Viktorov za 2:3, kada je iz "Đokovićeve poze", špage s osnovne linije, pronašao "pasing šot" pored ofanzivnog Nadala.

Nadal je imao mnogo sreće u devetom gemu drugog seta, kada je prilikom igre na "đus" jedna njegova paralela samo "okrznula" liniju i zbunila Troickog, koji je "čekao" aut. Tako je propuštena prilika za brejk i vođstvo od 4:5, posle čega bi naš as servirao za meč, ali to nije poremetilo srpskog Dejvis kup šampiona koji je novim sigurnim servisima sabio Rafu uza zid i naterao ga da servira za opstanak u meču - 4:5.

Meč bi bio gotov da Troicki, posle dva olako propuštena poena na 0:15 i 15:30, nije požurio da završi meč na 30:40. Sjajno je ušao u poen, preuzeo inicijativu, posle nekoliko razmena poslao fantastičnu forhend dijagonalu na liniju i naterao Nadala da samo prebaci loptu preko mreže, ali je onda zapeo iz sve snage i pogodio mrežu za 40:40, što ga je poremetilo i u naredna dva poena, pa se Rafa spasao - za sada - 5:5.

Ono što ga nije krasilo često tokom karijere, demonstrirao je u narednom gemu kada je uprkos kiksu odservirao maestralno i bez izgubljenog poena vratio Nadala u poziciju iz koje se, nekoliko minuta ranije, nekako izvukao - 5:6.

U drugom pokušaju, Nadal se mnogo lakše vratio u egal, tako da je drugi set ušao u taj-brejk.

Taj-brejk drugog seta:

1:0, Nadal - brejk

1:1, Troicki - brejk

1:2, Troicki - brejk

1:3, Troicki

1:4, Troicki

2:4, Nadal

2:5, Troicki - brejk

3:5, Nadal - brejk

3:6, Troicki

3:7, Troicki – brejk, MEČ!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC