• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spektakl u Budimpešti: Srbi opušteni, Mađari bi da im "skinu krunu"

Autor mondo.rs

Budimpešta je čak peti put domaćin Evropskog prvenstva u vaterpolu. Titulu brani Srbija, za olimpijsku vizu bore se Mađarska, Hrvatska, Grčka, Crna Gora... Mađari čak 20 godina bez evropske titule!

 Evropsko-prvenstvo-u-vaterpolu-u-Budimpesti-u-januaru-2020.-godine Izvor: MN PRESS

Rekordan, peti put, Budimpešta je domaćin Evropskog prvenstva u vaterpolu. Glavni grad Mađarske do sada je organizovao završne turnire za najbolje evropske ekipe 1926, 1958, 2001. i 2014. godine.

Titulu u Budimpšeti brani Srbija, koja je čak četiri puta uzastopno osvajala evropski tron. Ono što je takođe značajno jeste činjenica da je Srbija, osvajanjem Svetske lige, prošle godine u Beogradu, automatski obezbedila učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju (koje će biti održane kasnije ove godine), baš kao i svetski šampion i vicešampiona - Italija i Španija.

Možda će vas zanimati

Dakle, vaterpolo velesile, Mađarska, Hrvatska, Grčka, Crna Gora... još nisu osigurale učešće na najvećem sportskom događaju na planeti, tako da će im to sigurno biti dodatni motiv na Evropskom prvenstvu u Budimpešti, koje počinje u nedelju, 12. januara (pet najbolje rangiranih ekipa ide na OI).


Mađari su naoštreni da u svom bazenu ne samo dođu do olimpijske vize, već i da najvećem sportskom rivalu - Srbiji - skinu krunu, koju Filip Filipović, Andrija Prlainović, Branislav Mitrović, Dušan Mandić, Duško Pijetlović, Stefan Mitrović i drugi već četiri turnira uzasopno (a EP se održava svake druge godine), ne dozvoljavaju nikome da je pipnu.

"Delfini" će u Budimpešti igrati u najačem sastavu i sigurno je, bez obzira na to što zlato nije imperativ, neće tek-tako, olako prepustiti nekom od rivala da se popne na tron. Uostalom, iako srpski vaterpolisti ne idu sa pritiskom, postoji poseban motiv - izjednačiti mađarski rekord od pet uzastopnih evropskih titula.

Mađari su od 1926. do 1938. godine pet puta uzastopno bili evropski prvaci. Srbija je pobeđivala na prethodnih četiri evropskih šampionata (Ajndhoven 2012. godine, Budimpešta 2014. godine, Beograd 2016. godine i Barselona 2018. godine).

"Još se nismo kvalifikovali za Olimpijske igre i jasno je da nam je to cilj. Ali, nije jedini. Želimo titulu ovde. Osećam da je tim spreman za to", rekao je kapiten mađarskog tima Deneš Varga na konferenciji za novinare uoči početka šampionata.

Mađari su svetska velesila u vaterpolu, ali, zanimljivo je, da još od 1999. godine, dakle više od 20 godina, nemaju evropsku krunu! A mađarski vaterpolo je prvi na večnoj listi sa čak 12 zlatnih medalja na evropskim prvenstvima.

Turnir će biti održan u velelepnoj "Duna Areni" i ugostiće 16 muških i 12 ženskih selekcija. Na plivalištu se radilo čak 10 meseci i zaista izgleda spektakularno i Mađari se nadaju da će ovo biti najbolje Evropsko prvenstvo do sada održano.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC