• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Super Bowl LIV: Dobrodošli u Majami!

Autor Vladimir Ćuk

Pred nama je najveća utakmica američkog sporta!

 MONDO-Superbol-najava-NFL-kolumna-Vladimir-Cuk Izvor: Guliver/Getty images/Peter G. Aiken Contributor, Joe Robbins Contributor

U nedelju nas čeka najveći sportski događaj na svetu za ovo doba godine.

Super Bowl odavno nije samo sportska manifestacija. On je mnogo više od toga. Više od 100 miliona gledalaca čeka ispred svojih ekrana početak finala lige.

Ovog puta nema Toma Brejdija i njegovih Patriota. S obzirom na to da je najmanji broj gledalaca zabeležen u poslednja dva finala u kojima su učestvovali Patriotsi, sada zadovoljno trljaju ruke svi koji žele da njihova reklama bude pogledana više od 100 miliona puta.

U noći između nedelje i ponedeljka videćemo nemilosrdna udaranja pedova, jaka obaranja, rovovska trčanja i raznovrsnu pas igru. Bar se nadamo da će tako biti. Lovci na zlato pokušaće da obore na leđa Poglavice, koji su dovoljno ratoborni i motivisani da od toga mogu da naprave spektakl u kome ćemo svi uživati.

Ali, da se pre toga podsetimo pet najboljih finala po izboru Mondo portala. Nisu rangirani po brojevima, jer su svih pet bili jednako uzbudljivi. Idemo na popularnu Top 5 listu.

- Super Bowl LI (2017)

Patriote su nadoknadile 25 poena minusa protiv Falkonsa. I to kako. Na kraju su dobili utakmicu rezultatom 34-28. Falkonsi su vodili 59 minuta. Pre toga su 45 minuta dominirali nad Patriotama. Svi su mislili da su Patriotsi bespomoćni i da poraz kuca na vrata.

Tom Brejdi je predvodio svoj tim ka 31 poenu, bez odgovora druge strane. Time su se cementirali kao najveća frašiza u ovom veku. To je bio deveti Superbowl u istoriji franšize i sedmi u kome je učestvovao tandem Bil Beličik - Tom Brejdi. Da nije bilo Ilaja Meninga, sada bi čak sedam titula stajalo uz njihova imena.

Mislim da su samo Patriote verovale da mogu da se vrate kada su ušli u poslednju četvrtinu rezultatom 28-9. Pored najvećeg povratka u istoriji finala, to je bio i prvi put da se igrao produžetak. To je bio i prvi put da neko baci toliki broj jardi.

Brejdi je bacio čak 466 jardi te večeri.

Izvor: Guliver/Getty Images, Icon Sportswire/Icon Sportswire

Patrisija je skovao odbrambeni plan u kome je blistao Donta Hajtauer. Leteo je po terenu. Met Rajan je ostavljen na milost i nemilost lajnbekeru Patriota. Met Rajan i Falkonsi su imali loptu i osam poena prednosti. Kada je Hulio Džons napravio nerealnu konverziju trećeg pokušaja svi su mislili da je to definitivno kraj.

Rajan, predvođen Šanahanom sa klupe, okreće se i dalje pas igri. Tada na scenu stupa Trej Flauers koji sekuje Rajana i vraća ga previše nazad. Greška ofanzivne linije vraća Falkonse i oduzima im mogućnost da šutem reše utakmicu.

Patriote imaju ceo teren. Moraju da postignu tačdaun i konvertuju za dva poena. Edelman hvata loptu kakva se hvata jednom u stotinu slučajeva. Patriote postižu tačdaun i konvertuju za dva poena. Svi na klupi Falkonsa izgledaju kao su se našli usred apokalipse.

Svima je bilo jasno po osvajanju novčića da će Patriote završiti posao. Tako je i bilo. Najveći povratak i spektakularna pobeda najvećeg tima ovog veka

- Super Bowl XLIX (2015)

Sijetl je samo godinu ranije dominantno osvojio Superbowl protiv Bronkosa. Rasel Vilson i “Legion of Boom” su želeli da odbrane titulu. Teško je stići ponovo do prilike da braniš titulu, posebno u NFL-u, ali eto bili su tu.

Na drugoj strani stajali su Patriotsi. Legendarni Brejdi i njegova ekipa. Ovo je bio tek treći put da su se dve najbolje ekipe u regularnom delu srele u finalu, u poslednjih 20 godina. Patriote su se pridružile Dalasu i Pitsburgu kao jedni od tri tima koji su imali osam nastupa u Super Bowlu.

Na poluvremenu je rezultat bio nerešen 14-14. Sihoksi su se odlepili na 10 poena razlike na kraju treće četvrtine. Patriote su morale da stižu rezultat. Okrenuli su rezultat postižići 18 poena bez odgovora od strane odbrambene legije Sihoksa.

Sijetlu je ostalo tek malo više od 2 minuta da se vrati u igru. Tačdaun je značio pobedu. Tačdaun je značio da titula ostaje u kišnom gradu. Rasel Vilson je gradio napad za napadom. Vreme je polako isticalo. Na 26 sekundi pre kraja Sijetl je stajao pred vratima velikog sna.

Izvor: Focus On Sport/Getty Images North America, Gulive

U to vreme Maršon Linč i njegov beast mode je funkcionisao besprekorno. Linč je bio Pro Bowl igrač, jedan od igrača koji je kao od šale pretvarao kratke deonice u tačdaune. Vilson i ofanzivna filozofija koja je dolazila se klupe odlučila se za pas.

Posle bitke je lako biti general. Ali u ovom slučaju, zaista nije bilo jasno zbog čega Linč nije dobio loptu kojoj bi verovatno doneo tačdaun Sihoksima. Imao je dovoljan broj pokušaja. Pokušaj pasa Vilsona presekao je ruki Malkom Batler i tako izrastao u junaka Super Bowla u svojoj prvoj sezoni u ligi.

Ovo je bio najgledaniji Super Bowl u istoriji, posle kog su verovatno mnogima dosadili Patriotsi, pa je broj gledalaca opao. Ovaj meč je počelo da gleda preko 114 miliona gledalaca, da bi broj porastao na poluvremenu kada je muzički šou gledalo 118 miliona gledalaca. Maksimum je dosegnut tokom povratka Patriota u poslednjoj četvriti kada je zabeležena brojka od 121 milion gledalaca.

Kritike su bile žestoke. Pozivanje pasa na razdaljini od jarda do end zone smatran je ludošću. Niko od novinara, niko od voditelja raznih televizija nije mogao da veruje kada je Vilson krenuo rukom ka napred. Išlo je do toga da je ovo nazvan najgorom igrom u istoriji i to od strane Emita Smita.

Kako bilo, Patriote su osvojile titulu. Sihoksi su omanuli u odbrani titule. Na kraju, svima nama pored televizora i onima na tribinama, priredili su jedno od nezaboravnih finala.

- Super Bowl XLVII (2013)

Susret dva brata, ali na na terenu nego na mesto trenera. Džim i Džo Harborou našli su se jedan preko puta drugog. Posmatrajući iz ugla franšize Rejvensa ovom titulom Rej Luis i Ed Rid su se na najlepši način oprostili od dresa tima iz Baltimora.

Rej Luis, kome je ovo bila druga titula, kao predstavnik prethodne šampionske generacija želeo je oproštaj kao šampion. Najnersi su kao motivaciju imali rekord Stilersa u broju osvojenih titula koji su nameravali da izjednače.

Baltimor je napravio vođstvo od 28-6 rano u trećoj četvrtini. Nestanak struje u Superdomu koji je trajao 34 minute kao da je hipnotisao ekipu Rejvensa. Najnersi su zabeležili seriju od 17 uzastopnih poena, bez odgovora strašnih Rejvensa.

Jureći vođstvo Baltimora od pet poena prednosti, Najnersi su stigli na sedam jardi do tačdaun zone. Fantastični Gor ih je dugačkim trčanjem doveo na korak do preuzimanja vođstva. Imali su momentum na svojom strani. Na satu je zvonilo dve minute.

Izvor: Guliver, Al Pereira/Getty Images North America

Najnersi su imali četiri pokušaja da unesu loptu u end zonu. Prvi pokušaj trčanjem je završen već posle 2 jarde. Tada Kapernik pokušava da iz tri pokušaja pronađe Krebtrija, ali nijedan pokušaj nije bio uspešan.

Panter Rejvensa je zadržao loptu i trošio vreme skakajući po end zoni, čekajući da igrači protivničkog tima naprave sejfti. Izguran je sa terena. Rejvensi su ispucali loptu i zaustavili vraćanje Najnersa čime je slavlje moglo da počne.

Džo Flako je osvojio nagradu za najkorisnijeg igrača finala, što je bilo četvrto priznanje zaredom koje je otišlo u ruke kvoterbekova. Dru Bris, Eron Rodžers, Ilaj Mening i onda Džo Flako. Iako osporavan, Flako je odigrao perfektnu utakmicu bacivši 287 jardi uz tri tačdauna, bez presečene lopte.

CBS koji je prenosio finale naplaćivao je čak 4 miliona dolara 30 sekundi reklame tokom emitovanja utakmice, što je najveći iznos u istoriji Super Bowl utakmica. Maksimum od 109 miliona gledalaca je stigao na poluvremenu kada je Bijons nastupala ujedinjena sa članicama njene grupe Destiny’s Child. 

- Super Bowl XLIII (2009)

Meni omiljeni Super Bowl. Prvo, zato što simpatišem Stilerse više nego bilo koji drugi tim. Drugo, zato što su tada postali prvi tim koji je osvojio šest titula. Ovo su bile nove zlatne godine Pitsburga, još iz vremena kada je Francisko rasturao protivničke odbrane.

Samo dve godine pre toga, Stilersi su osvojili titulu u rodnom gradu Džeroma Betisa. Kardinalsi su ušli u finale tražeći novu titulu još od ‘47, što je najduži šampionski post u istoriji. Do finala su stigli uz sigurnu ruku veterana Kurta Vornera i bivšeg ofanzivnog koordinatora šampionskih Stilersa, Kena Vizenhanta.

Vorner je znao kako se titule osvajaju, ali isto tako kako se gube u poslednjih sekundama utakmice. U to vreme, to je bio najgledanije finale u istoriji sa skoro 100 miliona gledalaca, dok su kasnije finala pomerili te granice.

Izvor: Guliver, Michael Zagaris/Getty Images North America

Ofanzivni arsenal Kardinalsa je bio strašan. Edžerin Džejms, Leri Ficdžerald i Ankuan Boldin. Na strani Stilersa je stajala čelična odbrana. Upravo je odbrana izvela jedan od ključnih momenata na utakmici.

Na 18 sekundi pre poluvremena, dok su zaostajali tri poena, Stilersi su izveli blic. I to na samo jard od linije tačdauna. Pas je bio upućen ka Boldinu, ali je Džejms Herison namirisao potez Vornera. Presekao je loptu i vratio za tačdaun od 99 jardi.

Na samom kraju, Lamar Vudli je napravio fambl koji je pokrio defanzivni end Kizel čime je stavljena tačka na ishod finala. Svemu tome je prethodio finalni drajv Stilersa kada je Sanantonio Holms nestvarno uhvatio pas u samog uglu end zone. Zadržavši obe noge na zemlji odveo je Stilerse na korak do pobeda, koju je kasnije odbrana potvrdila.

Holms je uhvatio 131 jardu uz taj presudni tačdaun. Na drugoj strani, partija Vornera mu je samo zacementirala mesto u Kuću slavnih, iako nije uspeo da donese predugo očekivanu titulu u Arizonu. 

- Super Bowl XLII (2008)

Samo sezonu pre u finalu su se sastali Džajantsi i Patriotsi. Izabrao sam ovo finale, jer su Patriote do finala došli bez poraza. Završili su regularni deo uništavajući sve rivale na terenu. Ako je neko bio nekad apsolutni favorit u finalu, to su bili Patriotsi.

Sa suprotne strane imao je mlađeg od braće Mening. Ono što Brejdiju nije išlo na ruku je činjenica da ima negativan rekord protiv Pejtona. Svi koji ne vole Patriote nadali su se da će i mlađi brat krenuti stopama starijeg.

Džajansi su želeli da postanu prvi NFC tim koji je od Wild carda stigao do titule. Takođe, Njujork je već dugo čekao titulu, punih 17 godina. Želeli su revanš za tesan poraz u regularnom delu sezone kada je Nju Ingland dobio sa 38-35.

Izvor: Guliver, Rob Tringali/Sportschrome/Getty Images North America

Sve do poslednje četvrtine videli smo rovovsku borbu koja nije bila nagrađena velikim brojem poena kao što je bilo u regularnom delu sezone. Sve do poslednje četvrtine kada se rešavalo pitanje šampiona.

Džajantsi su gubili 14-10 kad su krenuli u poslednji pohod na titulu. Na 17 jardi od svoje zone i 2 i po minuta pre kraja desilo se jedno od najboljih hvatanja u finalima lige. Dejvid Tajri je napravio čuveni “Helmet Catch” na trećem pokušaju.

U skoku je desnom rukom uhvatio pas Meninga postavljajući loptu kao krunu na svoju kacigu. Uspeo je da uhvatio 32 jarde za nova četiri pokušaja. Posle njega je Stiv Smit ponovo na trećem pokušaju osvojio nova četiri. Na kraju je bivši Stilers, Plaksiko Bures, uhvatio pas od 13 jardi za tačdaun prevarivši Hobsa.

To je bila i poslednja sezona Majkla Strahana u dresu Džajantsa, koji se oprostio titulom i simbolično - sekom nad Tomom Brejdijem.  

________________________________

Toliko o nekim najboljim finalima u poslednjih desetak godina. Kladionice igraju na kartu Mahomsa koji će biti testiran od strane defanzivne linije Najnersa kao nijednom tokom plejofa. U ovom momentu se čini da su ekipe jako blizu po šansama.

Džimi Garapolo ima priliku da pokaže šta je naučio od Brejdija tokom sezona uz njega, a da se ne tiče ispuštanja lopti. Velika prednost Najnersa leži u tome što ima podjednako vešte trkače koje mogu naizmenično da koriste, uz ogradu da Kolmen nije siguran za finale.

Udariće jedan na drugog, verovatno dva najbolje tajtenda lige — Džordž Kitl i Trevis Kelsi. Obojica ove sezone imaju preko 1000 uhvaćenih jardi. Obojica su jako pokretni i važni za svoje timove. Dosta toga će odlučiti njihove partije.

Hvatači su podjednako dobri u obe ekipe, iako se može reći da je Tajrik Hil svestraniji od svih hvatača koji će se pojaviti u obe ekipe. Njegova brzina i trik akcije mogu smanjiti pritisak na Mahomsa.

Izvor: Guliver, Michael Reaves/Getty Images North America

Kada pričamo o glavnim pokretačima tima, Mahoms je za koplje ispred Garapola. Ali ne samo njega, nego se čini ispred svih hvatača u ligi. Iako mlad, igra jako zrelo i pametno. Nekada saigrači ne mogu da ga isprate i upravo tu može ležati ključ.

I na kraju odbrana. Tu nema mnogo dileme, jer je odbrana Najnersa u svakom segmentu kvalitetnija od odbrane Čifsa, a posebno defanzivna linija koja je strah i trepet za protivničke kvoterbekove. Mahoms neće imati previše sekundi da razmišlja i bira opcije. Držanje njega u džepu može biti ključna stvar za Najnerse.

Sve u svemu, nema sumnje da nas čeka novi spektakl. Možda i finale koje će biti upisano među najbolja finala koja su odigrana u istoriji lige. Sunčana Florida je spremna da kruniše novog šampiona.

Najnersi se mogu izjednačiti sa Stilersima i Patriotsima po broju Super Bowl titula. Čifsi mogu dodati još jednu, na onu koju davnih dana osvojili. Tradicija je na strani San Francisko, ali kome je tradicija donela pobedu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Valeyellow46

U top 5 SB niste stavili nijedan iz 20-og veka,recimo 90te izmedju billsa i giantsa ili iz 69te izmedju coltsa i jetsa,nijedan Montanin SB sa 49ersima,redskinsi 1983

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC