• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRVI put u istoriji: Odgođen maraton u Bostonu

Autor mondo.ba, agencije

Bostonski maraton nikada nije odgođen od prvog održavanja 1897. godine, pa čak ni 1918. godine, kada su kraj Prvog svjetskog rata i globalna pandemija gripa natjerali organizatore da pređu u format štafetne trke.

 Koronavirus odgođen maraton Boston Izvor: Kayana Szymczak/Getty Images North America

Organizatori Bostonskog maratona odlučili su da, zbog globalne pandemije korona virusa, odgode takmičenje prvi put u istoriji, koja seže do daleke 1897. godine.

Možda će vas zanimati

Tako će poslije 124 godine Bostonski maraton biti pomjeren i to za 14. septembar, iako je prethodno bilo planirano da se održi 20. aprila ove godine.

Atletskoj asocijaciji Bostona nakon velikog pritiska javnosti nije preostalo ništa drugo nego da pomjeri maraton za jesen ove godine.

Naime, mnogi su izrazili zabrinutost ne samo za zdravlje 31.000 registrovanih trkača, već i za oko milion gledalaca koji tradicionalno budu uz rutu maratona, te pružaju sportistima ruke kako bi ih pozdravili dok prolaze.

Bostonski maraton nikada nije odgođen od prvog održavanja 1897. godine, pa čak ni 1918. godine, kada su kraj Prvog svjetskog rata i globalna pandemija gripa natjerali organizatore da pređu u format štafetne trke.

Posljednjih dana otkazan je maraton u Rimu, pariški maraton prolongiran je sa 5. aprila na 18. oktobar, a maraton u Barseloni s 15. marta na 25. oktobar, sve zbog zabrinutosti oko COVID-19.

Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila "globalnu pandemiju".

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 4.900 ljudi, a potvrđeno je više od 130.000 slučajeva zaraze korona virusom u više od 120 zemalja, naveli su iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC