• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako Vučić kaže "vanredno stanje", evo šta to konkretno znači za sport

Autor Mladen Šolak

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u nedjelju će se oglasiti i objaviti naredni potez države. Šta će se dogoditi sa sportom?

 Vanredno-stanje-sport-MONDO-tekst Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Kao i čitav zapadni svijet, Srbija ovog marta vodi najžešću borbu protiv virusa korona.

Predsjednik Srbije u nedjelju uveče će održati konferenciju za novinare, na kojoj bi mogao da proglasi vanredno stanje ili vanrednu situaciju u zemlji, što će se odnositi na sve aktivnosti u državi i društvu, pa i na sport.

Možda će vas zanimati

Za razliku od vanrednog stanja, Zakonom je pandemija izričito kategorisana kao elementarna nepogoda zbog koje se može proglasiti vanredna situacija. Isti zakon propisuje da je u zonama neposrednog rizika zabranjeno okupljanje većeg broja ljudi i održavanje manifestacija, osim ako to ne dozvoli Ministarstvo.

Prema članu 200 Ustava Republike Srbije, vanredno stanje može da važi najduže 90 dana, poslije čega Narodna skupština može da ga produži za još 90 dana, većinom glasova ukupnog broja narodnih poslanika.

Kako bi takva situacija mogla da se odrazi na sport?

Sjećanje na velike poplave u proljeće 2014. vraća "film" na tada proglašenu vanrednu situaciju u zemlji, tokom koje je reagovalo Ministarstvo omladine i sporta i na čelu sa ministrom Vanjom Udovičićem preporučilo da se odlože sva sportska takmičenja do daljnjeg.

"Ministarstvo omladine i sporta preporučuje svim sportskim organizacijama da u cilju sprovođenja ove odluke odlože sva sportska takmičenja do prestanka važenja vanrednog stanja", izjavio je Udovičić dok se čitava Srbija borila sa nabujalim vodama.

Sada je protivnik nevidljiv, bešuman i opasan za čitav svijet, zbog čega su zaustavljena, odložena ili otkazana sva sportska takmičenja na najvišem nivou - od NBA lige, preko Lige šampiona, Evrolige, Lige Evrope, Evrokupa...

Koja god mjera bila proglašena, vanredno stanje ili vanredna situacija, naravno da će sport biti daleko od prvog plana u borbi za zdravlje građana. Zato se u tom slučaju očekuje i potpuno prekid svih aktivnih takmičenja, počev od fudbalske Superlige, Košarkaške lige Srbije i nižih liga, koje se i dalje igraju.

Ovog puta u odnosu na prošle krizne trenutke, razlika je ta da je sport zamro globalno, a ne samo lokalno.

Prije šest godina, vanredna situacija zbog poplava trajala je osam dana. Nezahvalno je prognozirati, ali moguće je da ovog puta vanredne mjere budu na snazi duže, što bi moglo i da dovede do toga da neka takmičenja budu duže odložena do daljnjeeg, neka naglo završena, a neka i potpuno otkazana, poput Superlige u košarci. 

Dogodilo bi se to prvi put u njenoj istoriji.

Prema tom primjeru, Amerikanci su ove godine potpuno otkazali NCAA završni turnir "Martovsko ludilo", pa koledž košarka neće imati šampiona prvi put od osnivanja lige, 1939. godine.

Što se tiče takmičenja koja su započeta, pa obustavljena, u prvom planu je regionalna ABA liga, koja je u nedjelju izašla sa najnovijom idejom - da sezona bude završena Fajnal-forom, a ne plej-ofom

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

U tom takmičenju se lider Partizan zalaže da se odigra posljednje kolo, pa da mu se uruči titula na osnovu tabele nakon ligaškog dijela (isti princip kao u ligi SR Jugoslavije tokom ratnog stanja 1999), dok se trećeplasirana Crvena zvezda tome očekivano protivi i ističe da je kao predstavnik ABA u Evroligi bila pod značajno većim opterećenjem od ostalih.

Bez ili sa uvođenjem vanrednih mjera, sigurno je da sport trenutno apsolutno nije i ne može biti u prvom planu tokom borbe za zdravlje građana. Proći će još vremena prije nego se steknu uslovi da sportisti bezbedno igraju, a navijači bezbjedno gledaju igru i igrače koje vole.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC