• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''MOK nas prisiljava da rizikujemo zdravlje''

Autor mondo.ba, agencije

U ime sportista, Katerina Stefanidi i Katarina Džonson-Tompson izrazili su veliku zabrinutost zbog činjenice da je MOK odlučan da uprkos pandemiji koronavirusa Ljetne olimpijske igre mogu početi 24. jula.

 Sportisti MOK nas prisiljava da rizikujemo zdravlje Izvor: Matt Roberts/Getty Images AsiaPac

Grkinja Katerina Stefanidi, olimpijska pobjednica u skoku motkom, istakla je da su sportisti prisiljeni da rizikuju zdravlje nakon što organizatori Ljetnih olimpijskih igara i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) insistiraju na tome da se Olimpijske igre održe u ranije zakazanom terminu - između 24. jula i 9. avgusta.

Možda će vas zanimati

U ime sportista, Stefanidi i britanska sedmobojka Katarina Džonson-Tompson izrazili su veliku zabrinutost zbog činjenice da je MOK odlučan da uprkos pandemiji koronavirusa Ljetne olimpijske igre mogu početi 24. jula.

Čak je i članica MOK-a Hejli Vikenhajer, Kanađanka sa četiri zlatne medalje u hokeju, napomenula da je trenutna zdravstvena kriza "veća od Olimpijskih igara".

Rukovodstvo MOK-a opisala je kao "neosjetljivo i neodgovorno", dodavši da sportiste očekuje težak period dok nastoje da se pripreme za Olimpijadu u vrijeme globalne zdravstvene krize s novim koronavirusom.

Stefanidi, jedna od najistaknutijih grčkih sportistkinja, trebalo je da svečano preda olimpijski plamen japanskim organizatorima prije nego što je grčki dio ceremonije olimpijske baklje otkazan zbog pandemije virusa SARS-COV-2.

''MOK rizikuje zdravlje svih nas, sportista, zdravlje naših porodica i javno zdravlje, kada nas primorava da treniramo svakodnevno. Izlaže na nas velikom riziku sada, a ne samo četiri mjeseca'', objavila je Stefanidi.

U utorak, samo nekoliko minuta prije izjave MOK-a o Olimpijskim igrama, Evropska fudbalska federacija odgodila je Evropsko prvenstvo za godinu dana zbog krize koja je paralisala ne samo Evropu, već i cijeli svijet.

Olimpijske kvalifikacije u Tokiju se otkazuju ili odgađaju jedne za drugim, a do sada samo 57 posto sportista ima osigurano mjesto za nastup na OI.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC