• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gledali smo Drive to Survive: Za sve kojima nedostaje Formula 1

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Deset sati mog života otišlo je na odgovor na pitanje "vredi li gledati dokumentarni serijal o Formuli".

 Sportski-dokumentarac-Formula-1-Drive-to-survive-serijal-gledali-smo-na-Mondu Izvor: YouTube/Netflix

Dve sezone serijala "Formula 1: Drive to survive" u Netlix produkciji predstavljaju priliku da uronite u svet trka na nekoliko sati, u trenutku kada je neizvesno kada ćemo ponovo gledati F1.

Epizode traju u proseku oko pola sata, najkraća je 27 minuta, najduže su po 40. Ima ih deset po sezoni, dakle da zaokružimo da je "Drive to survive" deset sati vašeg života. Nešto manje od sva tri dela "Gospodara prstenova" zajedno. O-ho-ho duže od cele poslednje sezone serije "Igra prestola".

Vredi li? Dala sam deset sati svog života da vam odgovorim na to pitanje.

Izvor: YouTube/Netflix

MONDO PRIKAZUJE: KILLER INSIDE - THE MIND OF AARON HERNANDEZ (PONEDELJAK UVEČE)

Po epizodi uvek gledamo dva tima, ali dok je prva sezona koliko-toliko hronološka, druga "meša" dešavanja, trke i staze da bi zaokružila priče o vozačima, što je čini malo komplikovanijom za praćenje. Narativ je, dakle, zaokruženiji u prvoj sezoni.

U kojoj je Mercedes odbio da učestvuje, Ferari je obrađen samo kroz potpisivanje ugovora sa Leklerom, dakle prvih deset epizoda, gledamo praktično osam timova. I ne može se reći da se oseća odsustvo najuspešnijih, jer su ostali dobili priliku da pred kamerama zasijaju, kakvu retko dobijaju tokom sezone. Kada je serijal postao hit, Ferari i Mercedes su se ipak predomislili.

Zabavan podatak - Mercedes je inicijalno pristao da snimi samo jednu epizodu. Odabrano je da ih kamere prate na VN Nemačke gde su slavili 125 godina, ali se ta trka pretvorila u takav fijasko da su zamolili Netflix za još jednu priliku. I tako je nastala jedna od boljih epizoda, posvećena Nikiju Laudi.

Serijal je urađen tako da odaje utisak da bi trebalo da ga gledate iz ugla prošlosti ili budućnosti. Veliki je akcenat na karijerama i životima vozača koji su na izmaku, jednako kao i na onima koji tek dolaze, a od kojih mnogi 2018. i 2019. nisu ostvarili neki zapaženiji uspeh. Kao da je pomalo pravljen i da bi Formuli privukao novu publiku, jer često objašnjava neke stvari koje su svakome je ikada gledao opšte poznate. Najmanji je fokus na onome što se dešavalo u samom trenutku snimanja - trci i subsekventnoj frci.

A dešavalo se svašta, ovo je ipak Formula 1. I barem u drugoj sezoni serijala, neke od najvažnijih stvari koje smo videli na stazi, kao da se nisu ni dogodile.

Možda sam veoma subjektivna, ali mene je ipak baš zanimalo kako je razrešena, recimo, drama u Kanadi 2019. kada je Sebastijan Fetel besno sklonio "keca" ispred Hamiltonovog bolida i optužio stjuarde za krađu. 

Daleko više nego da li Kevin Magnusen u slobodno vreme jedri, koje igrice igra Pjer Gasli i koliko duboko može da zaroni Šarl Lekler u tirkiznim vodama oko Monaka u suton, pre nego što mora da izroni po vazduh. Ili ko godinu završava sa titulom "najbržeg vozača vozića", Kler Vilijams, Robert Kubica ili Džordž Rasel.

Izvor: YouTube/Netflix

Neću vam prepričavati svih 20 epizoda redom, pređimo odmah na dodelu nagrada.

Najveći hit obe sezone - Gunter Stajner

Ako je Kristijan Horner najveći gospodin Formule 1, Gunter Stajner je ona druga strana, na najurnebesniji način. Šefovi Red bula i Hasa su dušu dali za jedan od onih "expectation vs. reality" mimova, kako očekuješ da se postaviš u nekoj situaciji visokog pritiska, a kako si se zapravo postavio.

Serijal i počinje pričom o Hasu, najboljim kvalifikacijama koje pamte u Australiji 2018, i kataklizmom koju su doživeli DVA puta u pitu tokom promene guma obojici vozača. Beni Hil ga ne bi onako zamislio.

Samo neki od Stajnerovih citata, protkanih sočnim psovkama, iz druge sezone.

Izvor: YouTube/Netflix

"Nije tim bankrotirao, odnosno, nije još, zavisi koliko ćete vi bolida da razlupate do kraja godine".

Has se 2019. susreo sa problemima presporog bolida, koji su Stajneru zadali ogromne glavobolje, ali i vozača koji su se slagali kao rogovi u vreći i više puta imali "kontakt" na stazi. Na Silverstonu su se već u prvom krugu "čuknuli", a onda se svađali ko je kriv.

Stajner ih postrojava, ne dozvoljava da kamere uđu u prostoriju, ali su svi još uvek ozvučeni pa slušamo ribanje.


"Dosta mi je obojice! Izneverili ste je*eni tim. Neću da se je*eno bavim time ko je pogrešio, a ko nije. Neću da čujem 'on se nije pomerio' i sva ta s*anja. Džin (Has, vlasnik tima) potroši sto je*enih miliona svog je*enog novca, sada je*eno preti da će da nam zavrne slavinu, zbog vas dvojice je*enih idiota. Nemam više ništa je*eno da vam kažem, izađite napolje i nemojte da se vraćate," kaže on i izbacuje ih iz kancelarije. Magnusen treska vratima i lomi ih.

"Razbio mi je je*ena vrata. Briga me gde je otišao, može da od*ebe. Je*eni pakao. Dva je*ena idiota voze za naš tim".

Moj omiljeni - koliko puta ste bili toliko upljuvani od besa, da ste mogli samo da kažete "sve se je*eno sje*alo"?

Serijal se u obe sezone bavi Romanom Grožanom, kojem nikako da krene. I ne prikazuje ga u baš fer svetlu, jer stalno gledamo samo kako se Grožan žali da je uvek neko drugi kriv za njegove neuspehe. "Provučena" je samo jedna scena u kojoj vidimo koliko mu je teško zbog samog sebe.

Najveći bedak - Pjer Gasli

Talentovani klinac nije 2019, po Hornerovoj proceni, koristio instinkt već je najveći deo vremena posvetio analiziranju beskrajnih podataka i upoređivanju sebe i Maksa. To ga je, u šestoj epizodi, koštalo mesta u Red Bulu - zarotiran je sa Aleksandrom Albonom iz Toro Roso tima.

Gasli ima samo 23 godine u trenutku kada seda pred kamere i postavlja ekipi Netflixa pitanje, umesto obrnuto.

Izvor: YouTube/AstonMartinRedBullRacing

"Sada hoćete da razgovaramo o mom mestu u timu? Hoću odgovor, jer hoću da znam da li ste sve ovo vreme iskreni sa mnom".

Nešto kasnije, neprijatna scena - Albon dolazi na set da bi ga fotografisali za promotivni materijal. Fotograf mu daje veoma precizne instrukcije kako da stane, kako da stavi ruku, da postavi glavu...

Ne da bi ispao super na slici, već da bi ga što bolje uklopili u Fotošopu "preko" Gaslija.

"Ovu drugu osobu ćemo samo obrisati sa fotografije," nehajno mu kaže fotograf. Kakav šamar za Gaslija. Nema više mesto u timu, sad je izgubio i ime i prezime.

Daleko veselija je Ferarijeva "PR mašina", koja se u drugoj sezoni bori sa problemom rivaliteta Fetela i Leklera. Uoči Velike nagrade Amerike, dobijaju ovaj savet.

Izvor: YouTube/Netflix

"Momci, opet se piše o vašem odnosu, ali verovatno nečim moraju da popune novine. Mi znamo da se vi volite, pa samo recite to ljudima. Možete povremeno da se ljubite ako želite," kaže im Silvija zadužena za komunikacije.

"Ne moramo tako daleko da idemo, možemo, za početak, da se držimo za ruke," kaže Fetel u sedmoj epizodi druge sezone.

Ali, da se vratimo na Gaslija i bedak za trenutak. Serijal nam otkriva i da je Gasli, a ne Lekler, bio najbolji drug vozača Formule 2 po imenu Antoan Iber, mladog Francuza koji je preminuo posle strašne nesreće na stazi u Belgiji. U zvaničnim prenosima trka, fokus je uvek stavljan na veliko prijateljstvo Šarla Leklera sa "Toniom", čije je ime bilo ispisano na njegovom volanu ostatak sezone.

Najveći "rivalitet koji će se kad-tad završiti pesničenjem"

Zaboravite šta se dešava na stazi. Spremite veeeeliku činiju kokica i gledajte odnos Kristijana Hornera i Sirila Abitbula iz Renoa.

Izvor: YouTube/Netflix

Najuvrnutiji lik Formule 1

Nekadašnji šef Fors Indije, sadašnjeg Rejsing Pointa, "kontroverzni biznismen" Vidžej Malija. Trenutno u bekstvu.

Najveći "Televisa presenta" momenat

Fokus tabloida na "čeprkanje" priče o Albonovoj majci, koja je pre njegovog dolaska u Formulu odrobijala nekoliko godina zbog prevare o kojoj bi trebalo snimiti potpuno drugi film, ili serijal.

Najbolji citati

Je l' mogu ja sad da se parkiram i da idem kući? (Luis Hamilton)

Lakše bi mi bilo s dva magarca, nego s dva vozača (Kristijan Horner)

Najzabavniji lik Formule 1

Danijel Rikardo, bez premca. A u serijalu čak ni nema one scene kada pita Landa Norisa da li su počele da mu rastu dlake na, pa, pogodite čemu.

Izvor: YouTube/Netflix

Počasna nagrada

Ili, vozači koji su najmanje zastupljeni, ko zna zašto. Antonio Đovinaci se možda slučajno pojavio u kadru dok su snimali nekog drugog. Kimi Raikonen i Valteri Botas takođe. Čak je i Maksu Ferstapenu posvećeno začuđujuće malo vremena (da, Ferstapenu, nema "š", nije me mrzelo da prošle godine pitam Holanđane, dok sam se raspitivala i koliko je daleko Sandfort, ali sve je to bilo pre korone).

Ima još super trenutaka. Brazil, u kojem Gasli osvaja prvi podijum, za Albona navijamo urlajući celu trku dok se Hamilton ne zakuca u njega. Hamilton potom dobija kaznu zbog koje Meklaren i Karlos Sajnz slave treće mesto, ali ne na podijumu. Kler Vilijams pokazuje zube, ali i slučajno otkriva da timovi itekako dobijaju pitanja unapred, iako Netflix pristupa serijalu kao da je prilično spontan. Na kraju intervjua, podseća ekipu, "niste mi postavili ono pitanje o tome da li Vilijams ima budućnost". Ako nastavim da nabrajam, biće vam kraće da odgledate serijal nego da pročitate sve.

Izvor: YouTube/Netflix

Dakle, deset sati programa - vredi li?

Pa, to umnogome zavisi od vaših očekivanja. Ako očekujete potpuni "behind the scenes" doživljaj, gde ćete bez cenzure videti prave i iskrene reakcije ljudi iz sveta Formule 1, proživeti s njima svaki uspon ili pad, i nakon tih deset sati izaći sa osećajem kao da ste bili uz njih kroz svaku od trka, onda ne. U pitanju su višedecenijski biznis i mašinerija, iste su šanse da tu zavirite "pod haubu" kolike i da vas neko pusti sa šrafcigerom da priđete bolidu.

Preciznije, ako očekujete da bude veoma informativno, razočaraćete se, ako očekujete zabavno, na momente i dirljivo, pun pogodak.

Strani kritičari su "Drive to survive" nazvali i rijalitijem, i dokumentarcem, i sapunskom operom, odnosno "španskom serijom" smeštenom u svet sporta. I nije da nisu u pravu.

Izvor: YouTube/Netflix

Ako vam nedostaje Formula 1, kao meni, vredi da gledate, kako god da okrenete. Jer, ko zna kada ćemo je opet gledati uživo. Poslednje okvirne procene su da bi sezona mogla da počne u oktobru, samo mesec dana pre nego što bi se, po regularnom kalendaru za 2020. godinu, završila.

Do tada, gledamo sportske dokumentarce. Ako ste se uželeli baš trkačkih, F1 TV je zbog korona virusa besplatan mesec dana, pa izvolite.

Sutra uveče: "Killer Inside - The Mind of Aaron Hernandez". Gledala: Bojana Zimonjić Jelisavac.

Do gledanja!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC