• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preškrabao mržnju: Poslije užasnog grafita stigla ova poruka iz Splita

Autori Slobodna Dalmacija Autori Mirjana Šegan

Najboljeg tenisera svijeta mnogi vole u Hrvatskoj, što je jasno potvrdio i novinar "Slobodne Dalmacije"

 Pismo Novaku Đokoviću iz Splita Izvor: Guliver/Getty Images/Shaun Botterill, SHAUN BOTTERILL/GETTY IMAGES EUROPE

Novak Đoković posljednjih dana nalazi se u medijskoj žiži, nakon što se na humanitarnom turniru Adria Tour koji je organizovao, pojavio korona virus, pa je nekoliko učesnika zaraženo, uključujući i njega.

To je izazvalo kritike javnosti. Neki su bili veoma oštri smatrajući da u vreme pandemije i suspenzije teniske sezone nije ni trebalo organizovati takav događaj, dok su drugi smatrali da je Novak samo imao namjeru da učini nešto dobro tokom pauze.

U Splitu nisu kritikovali, već otišli mnogo dalje, pa je u centru grada u četvrtak osvanula bolesna poruka. Nadležni u gradu, brzo su je uklonili.

Možda će vas zanimati

Ipak, pokazali su u najvećem gradu Dalmacije da je to bila poruka pojedinca, lični stav, a ne ono što taj grad osjeća i misli o najboljem igraču svijeta.

Novinar "Slobodne Dalmacije" Saša Ljubičić jasno i glasno poručio je Novaku Đokoviću da ga Splićani vole.

"Ne treba citirati autora još jedne gadarije koja je, uobličena u repom našvrljanom grafitu, osvanula na splitskim ulicama. Meta joj je bio jedan od najvećih sportaša današnjice - Novak Đoković.

U domovini njegove majke, do koje mu je podjednako stalo kao do rodne mu Srbije, kliču mu milijuni; no, eto, našao se i taj jedan kojem Nole nije po guštu, i zato mu želi - najgore. Poruka nije ništa manje 'suptilna' od one koju su ispisali dečki s Kustošije, a sumnjam da su Zagrepčani bili u dosluhu s ekstremistom iz Splita.

Ispada tako da možda već vrata-dva od nas živi neki fašist koji bi iz čista mira klao, silovao, slao u logore, koga mu se ćefne: Srbe, Židove, Hrvate, Muslimane, crnce i homoseksualce... Split, Zagreb, Beograd, Banja Luka, Evropa i SAD..., sve vam je to manje-više isto kad je šovinizam u pitanju.

On je baš poput koronavirusa: ne poznaje rase, nacije, države ni granice, luduje čas na jednom pa na drugom kontinentu, a vakcina za njega još nije pronađena.

Danas su nas tako zgrozile poruke mržnje iz Dalmacije, a već sutra ćemo ih pročitati negdje drugdje i zaključiti da su se 'idioti svih zemalja ujedinili'.

Ruku na srce, uvijek je bilo bolesnih umova koji su ostavljali 'trag u beskraju' šarajući po javnim WC-ima ili mračnim zakutcima u strahu od narodne vlasti koja je takve slala u pržun. No, tek je svanućem demokracije njihov 'kreativni genij' došao do punog izražaja.

Ukidanje verbalnog delikta najgori između nas shvatili su banalno, pa postupaju po onoj 'što na umu, to na virtualnom i/ili na stvarnom zidu'. Takvi se rukovode vrednotom da u demokraciji možeš izreći što te volja, makar pri tome sijao mržnju, prijetio i pozivao na linč manjina bilo koje vrste. Kukavice vole napadati iz potaje, svoju mizeriju skrivaju iza nicknamea i lažnog profila, pa udaraju po komu stignu, uvjereni da im nitko ništa ne može.

Pitanje svih pitanja jest: 'Jesu li sijatelji mržnje koji pozivaju na ubijanje drugih i drugačijih iznimke?' Hm... U svakom od ratova koji su prešli preko nas, a prevalilo ih se toliko da nije teško izvući zaključke, takvih je krvnika bilo na desetke tisuća. To bi značilo da nikada nisu predstavljali većinu, ali nije ni da se radilo o šaci jada, kako se to prikazuje kad želimo sprati ljagu sa sredine u kojoj se ta i takva mržnja zakotila.

Tad nije šaka jada mogla skriviti ni Srebrenicu, ni Vukovar, Jasenovac i Bleiburg, sve su to bili sustavno provedeni zločini iza kojih su stajali istomišljenici 'navijača' s Kustošije i mrzitelja iz Splita, koji je krivca za pandemiju COVID našao upravo u jednoj svjetskoj veličini, tenisaču kojeg će po njegovim rezultatima, ali i humanosti, upamtiti povijest.

Svakodnevno svjedočimo izljevima mržnje ne samo zdesna već i slijeva, jer i jedni i drugi podjednako dobro barataju govorom mržnje, kao i onda kad politika s tim nema ama baš nikakve veze. Salve psovki i prijetnji koje se izreknu nakon banalnog prekršaja u prometu i fizički obračuni zbog istog ili žučne rasprave o 5G mreži, svejedno, svjedoče da u ljudima čuči zlo kojemu malo treba da se raspomami pa poput koronavirusa odluči zaraziti cijeli ljudski rod.

No, niti će to uspjeti zloćudnom virusu, niti fašisti svih vela zajedno mogu nadjačati njihove protivnike.

Ovi su redovi ispisani srcem. Nema te tinte koja ih može zacrniti. Đokoviću, legendo, vole te tvoji Splićani! I samo ozdravi nam ti...", stoji u kolumni novinara "Slobodne Dalmacije".

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC