• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Postoji razlog što Mercedes farba bolide u crno

Autor Nikola Janković

"Srebrne strele" pojavile su se na pisti ovog leta u daleko tamnijoj nijansi metalik sive boje, a takvi će biti Bencovi bolidi i kada bude nastavljen šampionat Formule E. Razlog?

 Postoji razlog što Mercedes farba bolide u crno Formula 1 Izvor: Guliver, Mark Thompson/Getty Images Europe

Piloti Mecedesovog F1 tima iznenadili su autmobilsku javnost ovog leta, kada su iz garaže "isterali" bolide ofarbane u daleko tamniju nijansnu metalik sive boje u odnosu na originalnu, pod kojom su započeli 2014. započeli surovu dominaciju nad konkurencijom.

Srebrna strela postala je gotovo crna, ali je u isto vreme to bila jedina upečatljiva promena u šampionatu, pored naravno praznih tribina i "mukle" tišine kraj autodroma u Austriji i Mađarskoj. 

Možda će vas zanimati

Izvor: Guliver, Pool/Getty Images Europe

Rezultati su ostali identični - prvu trku dobio je Valteri Botas, naredne dve šampion Luis Hamilton, tako da će gigant iz Štutgarta narednu priliku za poraz imati na "dupliranoj" Velikoj nagradi Britanije u prvoj nedelji avgusta.

Otprilike u isto vreme, samo u Berlinu, u roku od osam dana biće održana cela polusezona u Formuli E, šampionatu u kom vlada još veća tišina od pojave virusa COVID-19, utoliko što su pored praznih tribina i sami električni motori "nemi".

Izvor: Guliver, Hector Vivas/Getty Images South America

Sezona 2019/20 u Formuli E prekinuta je posle četiri trke, a narednih osam je otkazano kada se pojavila mogućnost da kompletan ostatak šampionata bude održan na pisti kraj Aerodroma "Tempelhof". Tamo će se voziti 5, 6, 8, 9, 12. i 13. avgusta. Vodi Antonio Feliks da Kosta iz Mercedesovog najvećeg rivala na tržištu, mihnenskog BMW. Belgijanac Vandorn zaostaje 19 bodova, dok Holanđanin de Vris ima 20 manje od kolege.

U toj konkurenciji, međutim, Mercedes ima protiv koga da se trka, a kada 5. avgusta bude počela prva od šest uzastopnih trka, i tandem Stofej Vandorn/Nik De Vris upravljaće crnim, umesto srebrnim vozilima.

Zbog čega se Mercedes, jedan od retkih konstruktora u svetu automobila koji pedantno i pažljivo čuva tradiciju, ne dozvoljavajući trendovima da tek tako potisnu istoriju u zaborav, odlučio na ove poteze?

Razlog je podrška borbi protiv rasizma, u kojoj je prva zvezda Bencovog sportskog sektora, Hamilton, bio i ostao veoma aktivan i direktan.

Kada je nekolicina vozača iz rivalskih timova odbila ideju o klečanju, kao vidu protesta zbog represije nad stanovništvom SAD afro-američkog porekla, Britanac poreklom sa Jamajke nije preterano birao reči.

Njegovi šefovi jesu...

"Snažno stojimo protiv rasizma. Protiv smo bilo kakvih oblika diskriminacije", navodi se u saopštenju Mercedesa.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC