• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sad i Hamilton antivakcinaš?! Ipak ne, mada - možda...

Autor Pavle Knežević

Podijelio je takav post, povukao, objasnio, a onda opet bacio sumnje

 Luis-Hamilton-antivakcinas-Bil-Gejts-vakcina-cipovanje-teorija-zavjere-korona-virus-Formula-1 Izvor: Tanjug/Mark Thompson/Pool via AP

Zvijezda Formule 1 Luis Hamilton podijelio je na Instagramu antivakcinaški post u kome optužuje Bila Gejtsa da "laže" oko vakcine za korona virus.

Tako je izazvao žestok odgovor da je morao daobriše post, a onda i da se izvinjava. I sve to uz ogradu koja na kraju nije uvjerila nikog da i on "kupuje" teorije zavere.

Možda će vas zanimati

Internet zvjezdica Endru Bačelor, poznat kao "King Bach" podijelio je video od 13 minuta intervjua sa Gejtsom oko vakcinacije protiv korona virusa.

Gejts je umanjio strahovanja oko potencijalnih nuspojava vakcine u intervjuu za CBSN, gdje je govorio i o teoriji zavjere da će vakcinacija poslužiti kao metod čipovanja!

"Ne, nema nikakve veze između vakcina i bilo kakvog tipa praćenja. Uopšte ne znam odakle to. Neke od tih tvrdnji su duboko ironične. Najčešće se pominjemo dr (Entoni) Fauči i ja. Osnova našeg rada je smanjenje smrti u svijetu i donošenje jednakosti kad je zdravlje u pitanju. A ideja da da stvaramo čipove i viruse… Mislim da samo treba da govorimo istinu", rekao je Gejts.

Osnivač Majkrosofta do sada je potrošio više od 50 MILIJARDI dolara svog bogatstva u dobrotvorne svrhe, promovišući vakcinaciju u siromašnim dijelovima svijeta, kao i čistu vodu i obrazovanje.

Sa mjesta šefa Majkrosofta se povukao 2000, a u martu 2020. je napustio upravni odbor kompanije. Od 2010. se sa investitorom i milijarderom Vorenom Bafetom trudi da ohrabri sve druge milijardere da doniraju veći dio svog bogatstva u dobrotvorne svrhe, bilo tokom života, bilo poslije smrti.

Gejts lično se odrekao 98 odsto svog bogatstva, rekavši tada čuvenu izjavu: "Ovo nije porodično bogatstvo, Majkrosoft nije porodični biznis".

Naravno, teoretičare zavjere ne zanimaju činjenice, tako da je "King Bach" podijelio taj video uz komentar: "Sjećam se kad sam ja rekao svoju prvu laž".

Hamilton je odlučio da tu sliku podijeli sa svojih 18,3 miliona pratilaca na Instagramu.

Izvor: Instagram/Lewsihamilton

Šestostrukog osvajača F1 titula dočekao je žestoki odgovor što propagira antivakcinaške stavove.

Među burnim reakcijama našli su se komentari tipa da je "prevara", da je "opasan", da dijeli "s*anja", a vjerovatno najsadržajniji je bio: "Dobijaš previše para da bi bio ovoliko glup. Obrazuj se".

Ubrzo poslije toga, obrisao je video, a onda i pružio "objašnjenje".

"Prvo, nisam vidio komentar uz sliku, što je apsolutno moja greška. Imam mnogo poštovanja prema dobrotvornom radu Bila Gejtsa. Hoću i da budem jasan da nisam protiv vakcine i nema sumnje da je ona važna u borbi protiv koronavirusa. Nadam se da će se razviti i da će spasiti živote", napisao je Hamilton.

Sve to zvuči dobro, ali onda je uslijedio dodatak:

"Ipak, poslije gledanja ovog videa, osjetoi sam da ima još mnogo nesigurnosti oko nuspojava prije svega, i oko toga kako će se finansirati", rekao je Hamilton o vakcini koju kontroliše američki Centar za kontrolu zaraza (CDC) i Uprava za hranu i lijekove (FDA), koji predstavljaju zlatni standard kada su lijekovi u pitanju.

Hamilton je pokupio mnoštvo pohvala u borbi protiv rasizma ovog proljeća i ljeta, ali se izgleda malo "zanio".

Antivakcinaš ili ne? Da li vas je ubijedio?

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC