• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan ima novog predsednika - Milorada Vučelića

Autor mondo.rs

Milorad Vučelić novi predsednik Partizana! Ivan Ćurković izabran za počasnog predsednika kluba. Ekspresni predlozi, glasanje...

 Partizan ima novog predsednika - Milorada Vučelića Izvor: MN PRESS

Fudbalski klub Partizan danas je, iz četvrtog pokušaja, dobio novo rukovodstvo. Posle deset meseci, nekoliko neuspelih pokušaja, uključujući i onu skupštinu na kojoj je bila atmosfera kao u nekakvom odvratnom rijaliti programu, Skupština Partizana danas je za 20-ak minuta završila ceo posao!

Milorad Vučelić je izabran za predsednika FK Partizan, pa je tako, poput nekih političara iz prošlosti (a i on je to bio), "nagomilao" funkcije, jer je i aktuelni predsednik Jugoslovenskog sportskog društva Partizan.

"Nadam se da je ovo kraj haosa oko Partizana, jer u Partizanu prethodnih meseci nije ni bio haos, zahvaljujući privremenoj upravi, struci i igračima", rekao je Vučelić odmah posle izbora i najavio "organizaciono jačanje kluba", širenje sponzorskog pula...

"Pozivam sve koji vole Partizan da se pridruže i učestvuju u daljim obavezama koje klub ima i da pomognu da dođu bolji dani", rekao je Vučelić.

OSNOVNE PORUKE VUČELIĆA:

- "Nastavak procesa finansijske konsolidacije i pronalazak sponzorskih ugovora i u tom cilju očekujem podršku članova Skupštine, nove uprave, ali i društvenih faktora u gradu, republici i FSS".

- Modernizacija u organizaciji kluba.

- Da se izborimo za status stadiona, koji je sudski naš.

- "Da radimo dalje na unapređenju SC Teleoptik i da što pre pristupimo izgradnji Internata. Da to bude oslonac na Omladinsku školu.

- "Na terenu će se Partizan boriti za titule, kup i igranje u evropskim takmičenjima. Sportski. Ne po svaku cenu. Nego na legalan i sportski način. Kao i uvek kroz istoriju".

- Kraj "specijalnog rata" protiv Partizana (kako ga je nazvao): "Svim partizanovcima su vrata Partizana otvorena. Očekujem udruživanje naših snaga. Očekujem da prestane mali specijalni rat koji smo vodili. Nemam iluziju da će to tek tako da prestane. Sa nadom da će tako biti, da ojačamo naš Partizan, mi pristupamo ovom poslu. Živeo Partizan!".

SKUPŠTINA UŽIVO:

Snažna poruka najstarijeg delegata: Partizane, ovo ti ne treba!



17.42 - Ivan Ćurković je pročitao izveštaj o radu kluba dok je bio na odgovornosti, a Vučelić i Vazura su svoje izveštaje priložili, jer su "preopširni, pa da se ne čitaju". Još nema reči o finansijama...

17.34 - Za počasnog predsednika FK Partizan predložio je Ivana Ćurkovića. Predlog je usvojen aplauzom. On je treći počasni predsednik u istoriji kluba.

Ćurković i Vučelić
Izvor: MN PRESS



17.27 - Milorad Vučelić novi je predsednik Partizana, uz tri uzdržana glasa. Kada je izabran, neko je slučajno polomio čašu, a pojedini delegati su povikali: "To je za sreću! Berićetno!".

Vučelić je šesti novi predsednik Partizan u novijoj istoriji kluba, ujedno 28. od 1945. godine. Evo liste svih predsednika

"Ovo je velika čast i obaveza kojoj ću u narednom periodu pokušati da odgovorim na najbolji mogući način", rekao je Vučelić i u novi Upravni odbor predložio:

Vladimir Vuletić, pravnik
Milan Obućina, sportski radnik
Nebojša Petrović, ekonomista
Zoran Rajić, prof. dr
Branko Brnović, preduzetnik
Dragoljub Trailović
dr Dušan Jovanović, lekar iz Urgentnog centra
Dejan Bukvić, preduzetnik
dr Goran Škoromađ

Novi UO je usvojen.

Izvor: MN PRESS



MILORAD VUČELIĆ - BIOGRAFIJA

Vučelić je šesti predsednik Partizana u novijoj istoriji (posle 2000. godine), ujedno i 28. u njegovoj istoriji, ako se u funkcije predsednika ubraraju i neke druge koje jesu sadržale elemente i mandate koji ima predsednik danas, prema važećem Statutu. Milorad Vučelić, koji je rođen u Crvenki, ima 68 godina i nekada je bio jedan od viđenijih ljudi režima Slobodana Miloševića. Bio je istaknuti funkcioner Socijalističke partije Srbije u to vreme, a koliko je on bio Miloševićev čovek od poverenja govori i to što je bio generalni direktor Radio-televizije Srbije. Poslednjih godina nije politički aktivan, ali i dalje koristi svoje političke veze, što je očigledno i po dešavanjima u FK Partizan. Što se tiče trivija iz privatnog života Milorada Vučelića, najupečatljiviji trač svojevremeno je bio da je bio u ljubavnoj vezi sa folk pevačicom Vesnom Zmijanac.

17.25 - Ivan Ćurković obrazlaže kandidaturu Milorada Vučelića za predsednika Partizana. "On nikada nije napuštao Partizan, uvek je spreman da pomogne i daje dopprinos. Bio je član Izvršnog odbora kluba 90-ih godina i pamtim ga kao aktivnog i posvećenog, on je privržen i voli crno-belu boju... Bio je tada direktor RTS, u teškim vremenima sankcija, značajno je pomagao klubu i sportu".

17.22 - Žarko Zečević, kao predsedavajući Radnog predsedništva, ekspresno sve rešava. Usvojene su već tri tačke dnevnog reda, uključujući ostavke cele bivše uprave! Rekordno!

17.20 - Od 65 delegata prisutno je 33. Dakle, kvorum postoji! U odnosu na majsku skupštinu (onu prekinuto) ima 14 novih delegata!

17.13 - Milomir Gligorijević, koji je bio u nekim ranijim upravama, predložen je za člana Radnog predsedništva skupštine, ali je prethodno osetio da se obrati Skupštini. Rekao je da mu je čast što je predložen da bude član Radnog predsedništva, ali je istakao da delegati treba da znaju da "nije ni za jednu, ni za drugu opciju".

"Ja sam u noći između 10. i 11. decembra, kada smo ispali od Augzburga, bio inicijator da podnesemo kolektivnu ostavku. Negde oko 3 sata po ponoći ja sam potpisao neopozivu ostavku. Tada sam rekao: "Imali smo ovlašćenja, menjali smo trenere, dali im pravo da dovode igrače, plaćali te igrače. Sve smo uradili, nismo uspeli. Jedino što nismo uradili jeste da promenimo nas".

Nastavio je: Svi su dostojanstveno i svi smo potpisali neopozive ostavke, osim Popovića. Cilj je bio da se raspiše vanredna skupština, da se izaberu novi organi, ali to nije učinjeno. Sada se Partizan nalazi u halicuiodnoj situaciji.

Da znate, ne podržavam ni jednu, ni drugu stranu! Ovo je apsolutno borba za vlast, što je legitimno. Ja, međutim, ni u jednoj, ni u drugoj opciji ne vidim ono što je najbolje za Partizan. Šansa je propuštena.

Da su se Nenad Bjeković i Žarko Zečević dogovorili, a obojicu znam dugo, poštujem ih, i volim i jednog i drugog, sada ne bismo bili u ovoj situaciji. Njih dvojica mi liče na onu dvojicu 'Mapetovaca', kojima su svi krivi za sve. Da su se oni dogovorili mi danas ne bi bili ovde".

Gligorijević je još rekao: "Ja prisustvujem svim skupštinama kao odgovoran čovek, jer sam IZABRAN da na njima prisustvujem, učestvujem, diskitujem".

17.10 - Skupštinu je otvorio Milorad Vučelić. Od bivših igrača na sednici su Branko Rašović, Lazar Radović, Ivan Ćurković, Ivica Iliev...

17.05 - Bivšeg predsednika, tačnije predsednika u ostavci, Zorana Popovića opet nema na sednici. On je, nakon što je podneo ostavku pod pritiskom, nakon poraza od Augzburga u Ligi Evrope prošle sezone, najavio da će na Skupštini podneti izveštaj o radu i reći "pod kakvim je sve pritiscima spolja, van kluba, bio izložen". Ali, nije došao. Iako je on trebalo da govori "pod tačkom 3", prema predloženom dnevnom redu.

Izvor: MN PRESS



16.40 - Detaljan pregled na ulazu u "Zemunelo", kao i pre 30-ak dana.

16.45 - Nezvanično, kvorum za današnju Skupštinu je obezbeđen.

- Očekivano pristalice, uslovno rečeno, "opozicije, sa Nenadom Bjekovićem na čelu, nema. Pogledajte fotografiju koju je iz "Zemunela" poslao reporter MONDA.

Na praznim stolicama trebalo bi da budu Bjekovićeve pristalice. Dakle, ponovila se situacija od 14. septembra, kada "opozicija" nije došla, pa nije bilo kvoruma.

Izvor: MONDO/V. Sukdolak


HRONOLOGIJA i OSVRT NA STANJE U PARTIZANU

Ova današnja sednica je, zapravo, nastavak one prekinute sednice još od kraja maja ove godine, kada su se delegati svađali kao na pijaci, a umalo nije izbio i fizički obračun pripadnika dve struje - jedna koja je bila uz tadašnjeg kandidata za predsednika Ivana Ćurkovića i druge koja je stala uz Nenada Bjekovića, kandidata, uslovno rečeno, "opozicije". Savo Milošević, koji je uz Bjekovića, tada je bio najratoborniji.

Skupština Partizana bila je, najpre, zakazana za 12. april, pa pomerena na 24. maj (kada je prekinuta posle pravog cirkusa), a 14. septembra se dogodio novi pokušaj održavanja Skupštine. Opet bezuspešno, jer tada nije bilo kvoruma. Na toj Skupštini se ni Bjeković, ni njegove pristalice, nisu pojavile. Nisu ni danas.

U međuvremenu, JSD Partizan uvelo je privremene mere u klub, pa od kraja maja fudbalski klub vodi privremena uprava, u kojoj je bio i Vučelić. A u smirivanju tenzija učestvovao je i Fudbalski savez Srbije. U toj privremenoj upravi je, bar na papiru, i Nenad Bjeković, ali nijednom nije došao na sastanak.

FSS je posredovao u vezi sa čuvenim ovlašćenjima za delegate. Bio je široko rasprostranjen manir prebacivanja ovlašćenja jednog delegata na druge, što je, opet, bilo podložno manipulacijama. Obe strane u Partizanu su se tada dogovorile da nema prenošenja ovlašćenja, odnosno delegatskog mandata, pa su oni koji bi ostali bez članstva u Skupštini (iz raznih razloga) morali da budu zamenjeni.

U međuvremenu, zbog sukoba interesa, članstvo u Skupštini je "izgubio" i Gordan Petrić, koji je od nedavno trener Čukaričkog.

Partizan je bio u opasnosti da ako ni ova Skupština ne izabere predsednika i rukovodstvo, u klub bude uvedena prinudna uprava, koju bi postavio Fudbalski savez Srbije. Navijačima Partizana to se, svakako, ne bi dopalo, mada je mnogo onih koji ni u sadašnjim rukovodiocima crno-belih ne vide neku posebnu snagu i energiju da bi klub mogli da postave na zdrave noge.

Nešto slično je danas rekao i član Skupštine Milomir Gligorijević (pogledati gore u tekstu)

Šta će se u klubu promeniti izborom Vučelića za predsednika FK Partizan?

Praktično, ništa.

Manje-više, ista ekipa koja je i do sada rukovodila klubom, odnosno od decembra 2015. godine, kada je umesto Dragana Đurića za predsednika imenovan Zoran Popović, i dalje će upravljati Fudbalskim klubom, s tim što više neće imati prefiks "privremena uprava", već izabrana uprava.

Koliko legitimna? To već treba da procene oni koji vole Partizan i oni koji bi da participiraju u upravljanju klubom.

Partizan je organizaciono posrnuo. Prosto je neverovatno da je posle samo jednog poraza, ma koliko on bio bolan, a reč je o onom od Augzburga u Ligi Evrope, koji je značio i kraj evropskih ambicija crno-belih u prošloj sezoni, sve urušeno "u sekundi".

Na sve to nadovezuju se problemi sa “organizovanim navijačima”, koji su čas protiv uprave (pre svih generalnog direktora Miloša Vazure), koju su gađali jajima, pa su čak hteli da biju Vazuru ispred klupskih prostorija, a onda su opet uz upravu i ne diraju je…

Ni na drugoj strani, uslovno rečeno "opoziciji", ništa jasnije. Evo primera: uz gomilu bivših asova kluba, koji podržavaju Bjekovića, tu je i Dragan Đurić, nekadašnji predsednik Partizana, koji je baš tog Bjekovića izbacio iz kancelarije kada je legendarni “Bik”, otišao u penziju.

Još jedan slikovit opis šizofrenije u FK Partizan!

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Ta "bitanga" je i dosad bio samo v d

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC