• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drama u Norveškoj, Srbija u Poljskoj!

Autor mondo.rs

Mlada reprezentacija Srbije poražena u Dramenu od Norveške 0:1, ali je zahvaljujući pobedi u Beogradu 2:0 obezbedila nastup na EURU 2017. u Poljskoj. Žreb 1. decembra.

 Drama u Norveškoj, Srbija u Poljskoj! Izvor: MN PRESS

Srbija je poslednja reprezentacija koja je izborila plasman na Evropsko prvenstvo mladih selekcija naredne godine u Poljskoj. "Orlići" su poraženi od Norveške 0:1 u revanšu koji je odigran u Dramenu, ali su zahvaljujući beogradskom trijumfu od 2:0 izborili nastup na šampionatu Evrope.

Jedini gol u revanšu postigao je Mohamed Eljunusi u 70. minutu. Prilika je bilo mnogo, na obe strane...

Uprkos tome što je tim Tomislava Sivića krenuo odlično, vrlo brzo, već posle 20-ak minuta, Srbi su ozbiljno strepili. Ređali su se napadi domaćina, na sreću, i promašaji. "Vikinzi" nisu uspevali da kazne bojažljivu igru evropskih i svetskih prvaka, kojima je očigledno bio cilj da sačuvaju lepu prednost iz prvog meča.



Posle nekoliko obećavajućih napada "orlića", velike prilike propušta Eljunusi. Prvi put ne uspeva da sa "druge" stative uklizavanjem smesti loptu u praznu mrežu, da bi nekoliko minuta kasnije sve dobro uradio, čak i prebacio Vanju Milinkovića Savića, ali udarac nije bio dovoljno jak, pa je Milan Gajić uspeo da otkloni opasnost.

Bolju i hrabriju igru Norvežani su krunisali u 70. minutu. Previše opuštenu reakciju odbrane Srbije iskoristio je Eljunusi i konačno pogodio za 1:0. Do kraja je ostalo savim dovoljno vremena za domaćina, tako da se očekivalo da će svim silama krenuti napred. U međuvremenu je Uroša Đurđevića zamenio Ognjen Ožegović i ta promena bila je najava serije promašaja "orlića".

Srbija je počela znatno bolje da igra u svim pravcima. Norvežani više nisu stvorili šansu, a na drugoj strani ređali su se promašaji. "Orlići" su imali četiri-pet prilika iz kojih su jednostavno morali da postignu gol i obezbede prolaz, ali nisu uspeli. Na sreću, ni domaćin više nije imao snage.

Žreb za EURO je 1. decembra.

Evropsko prvenstvo održava se od 16. do 30 juna 2017.

Plasman na EURO obezbedili su Poljska kao domaćin, devet pobenika grupa i dve iz baraža: Portugal, Danska, Engleska, Slovačka, Nemačka, Češka, Švedska, Italija, Makedonija, Španija i Srbija .

NORVEŠKA: Rosbah - Haraldsajd, Grener (od 90’ Samuelson), Selnes, Meling - Trondsen, Fosum - Zahid (od 55’ Beriša), Edegard, Deli (od 76’ Serlot) - Eljunusi

SRBIJA: V. Milinković Savić - Gajić, Lazić, Jovanović, Antonov (od 92’ Ristić)- Maksimović, Grujić - S. Milinković Savić, A. Živković (od 46’ Gaćinović), Čavrić - Đurđević (od 72’ Ožegović).

Izvor: MN PRESS







Reprezentacija za velika dela...

Jer, kako drugačije nazvati selekciju koja je 2013. postala šampion Evrope, a onda se dve godine kasnije okitila titulom omladinskog prvaka sveta na Novom Zelandu. Prethodni selektori Ljubinko Drulović i Veljko Paunović uspešno su završili misije stvorivši "zlatnu generaciju". Red je došao i na Tomislava Sivića - da "orliće" prvo odvede na Evropsko prvenstvo, a onda da sledeće godine sa nejperspektivnijim srpskim fudbalerima zablista na EURU u Poljskoj.

Prvi deo posla, pre četiri dana u Beogradu, uspešno je odrađen. Srbija je pobedila Norvešku 2:0 i sa vrednim kapitalom otputovala na istok Norveške, gde je u Dramenu od 19 sati očekuje revanš sa mladim Vikinzima. Pobedu našem timu doneli su najbolji strelac Srbije Uroš Đurđević i Kristofer Haraldsajd.

Sivić je izmenio sastav u odnosu na onaj koji je od prvog minuta nastupio u Beogradu. Saša Lukić, Nikola Ninković i Mijat Gaćinović nisu u prvoj postavi, a umesto njih selektor "orlića" se opredelio za Aleksandra Čavrića, Marka Grujića i Andriju Živkovića.

SASTAVI:

NORVEŠKA: Rosbah - Haraldsajd, Groner, Selens, Meling - Trondsen, Zahid, Fosum, Deli - Odegard, Eljunusi.

SRBIJA: V. Milinković Savić - Gajić, Jovanović, Lazić, Antonov - Maksimović, Grujić - A. Živković, S. Milinković Savić, Čavrić - Đurđević.



UČINAK SRBIJE NA EP (U-21):

Posle raspada SRFJ punih 14 godina čekali smo da se mlada reprezentacija plasira na završni turnir. Te 1990. Jugoslavija je poražena u finalu od SSSR, a skoro deceniju i po kasnije selekcija Srbije i Crne Gore igrala je finala na EP u Nemačkoj. Italija je bila bolja...

NEMAČKA - 2004, finale: Italija - Srbija i Crna Gora 3:0
PORTUGAL - 2006, polufinale: Srbija i Crna Gora - Ukrajina 0:0, 4:5 penalima
HOLANDIJA - 2007, finale: Srbija - Holandija 1:4
ŠVEDSKA - 2009, ispali u grupi
DANSKA - 2011, nismo učestvovali
IZRAEL - 2013, nismo učestvovali
ČEŠKA - 2015, ispali u grupi

*Jugoslavija je bila prvak Evrope 1978. godine.

17. juna 2015. izabran je idealan tim (u formaciji 4-4-2) evropskih prvenstava za igrače do 21. godine. Među 11 najboljih našao se i jedan Srbin - Branislav Ivanović.

Manule Nojer - Mats Humels, Đorđo Kjelini, Alesandro Nesta, Branislav Ivanović - Frenk Lampard, Mesut Ozil, Andrea Pirlo, Ćavi - Frančesko Toti, Raul.

UŽIVO:

90+3' Trondsen dobija crveni, jer je povukao Ožegovića za dres kada je ovaj izbio sam ispred gola Norveške.

- Još dva minuta nadoknade.

90' Koliko prilika su Srbi propustili od kada je Norveška povela. Sergej je bio baš sebičan, šutirao je sa ivice kaznenog prostora, a levo je imao potpuno slobodnog Gaćinovića. Ristić je ušao umesto Antonova.


86' Bilo je potrebno da primimo gol da bismo napali. Nekoliko neverovatnih promašaja naših fudbalera, još jedan je upisao Ožegović. Ovaj put je sa svega nekoliko metara, posle kornera, prebacio gol.


82' Sergej je imao priliku da sve reši. Glavom je lepo zahvatio loptu, ali je ona završila pravo u rukama Rosbaha.

75' Rosbah nije dozvolio da ga iznenadi Ožegović.

74' VELIKA PRILIKA, najbolja za Srbiju. Ognjen Ožegović je bio sam, pokušao je da pogodi ugao, ali odlično odbranio Rosbah.-


71'
Đurđević izlazi, na terenu je Ognjen Ožegović.

GOOOL!

70'
Počinje drama u Norveškoj! Domaćin je poveo i tako smanjio prednost Srbije u ukupnom rezultatu na 2:1. Neshvatljivo očajna reakcija odbrane "orlića", pre svega štoperskog para, između kojeg se ušunjao Mohamed Eljunusi i pogodio mrežu.


- Čeka se još jedan učesnik EURA. Španija se plasirala na završni turnir posle dve nerešene utakmice sa Austrijom. U prvoj je bilo 1:1, a u Španiji 0:0.


- Izmena kod domaćina Zahid je izašao Veton Beriša ušao.

68' Sve je manje vremena za Skandinavce... Odegard je šutirao, odbranio je Milinković Savić.

54' Đurđević je imao šansu, sve je dobro uradio, ali je iskosa sa leve strane šutirao desnom nogom, što nije prevarilo Rosbaha.

49' Norvežani će uskoro sve karte baciti u napad, mada i do sada su igrali dosta ofanzivno. Videćemo da li će Srbi uspeti da iskoriste takvu priliku.

- Mijat Gaćinović je zamenio Andriju Živkovića.

- Počelo je drugo poluvreme...

0:0 - Završeno je prvo poluvreme. Negativne stvari našeg mentaliteta i shvatanja fudbala dolaze do izražaja. Selekcija sastavljena od odličnih igrača uglavnom se branila u prvom poluvremenu i uz pomoć sreće, kao i nesnađenosti domaćih fudbalera, uspela je da sačuva mrežu. Srbija je odlično počela, ali je Norveška brzo konsolidovala redove i krenula u napad. "Vikinzi" su stvorili nekoliko sjajnih prilika, ali nisu uspeli da smanje prednost "orlića" iz prvog meča.

JOŠ BOLJA ŠANSA ZA NORVEŠKU!

36' Imali smo sreće... Domaćin je imao sjajnu priliku da povede. Elyjunusi je posle fenomenalne asistencije Odegarda izbio sam ispred Milinkovića Savića, "bocnuo" je loptu, a Lazić uspeo da pritrči i otkloni opasnost.

34' Norveška je odavno preuzela inicijativu i uglavnom gledamo napade domaćina. Od kojih su neki vrlo opasni po gol Srbije, kao poslednji kada je Deli šutirao preko gola. Norveška je izvela četiri kornera.

Ne igramo dobro u ovim trenucima!

NAJBOLJA PRILIKA!

19' Ova je bila za Norvežane. Elijunusi nije uspeo da smesti loptu u mrežu posle uklizavanja na "drugoj" stativi, nakon niskog centaršuta sa leve strane. "Vikinzi" polako preuzimaju inicijativu i sve su opasniji.

13' Vrlo opasan napad Norvežana. Nisu se snašli ispred gola Srbije. Imali smo i sreće!

VELIKA PRILIKA!

12' I ova za Srbiju. Aleksandar Čavrić je "ukrao" loptu i krenuo silovito (sam) prema golu Norvežana, poslednji kontakt je ipak bio jač, pa mu je lopta pobegla prema gol-autu. Uspeo je Čavrić nekako da je zavrne u sredinu, na metar-dva od gol-linije, gde je bilo Đurđević, međutim napadač Partizana nije uspeo pored dvojice protivničkih igrača.

6' Početak utakmice je u znaku Srbije. "Orlići" napadaju i već su stvorili dve prilike. Razumljivo, Norvežani moraju da se otvore i napadnu gol protivnika, ali za sada ne uspevaju da se organizuju i svaki prostor na terenu koriste izabranici selektora Sivića. Antonov je centrirao, a Sergej Milinković Savić tukao glavom pored stative. Bila je to dobra prilika za Srbiju.

PRVA ŠANSA!

3' Srbija je imala priliku. Gajić je lepo prošao po levom boku, odložio loptu na 17-18 metara za Grujića, koji je pokušao plasiranim udarcem da pogodi gol, ali su centimetri nedostajali.

- Utakmica je počela. Napred, "orlići"!

- Posle 45 minuta revanš utakmice Španija - Austrija, rezultat je 0:0. Ako tako ostane do kraja "crvena furija" ide na EURO. U prvom meču bilo je 1:1.

- Igrači su spremni, čeka se njihov izlazak na teren. Upravo su krenuli...

- Na stadionu ima veća grupa navijača Srbije.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC