• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosančić protiv "vjetrenjača" za spas Slobode!

Autor mondo.ba

"Mnogi mi kažu da se borim protiv vjetrenjača. A ja im odgovaram da i vjetrenjače rade dok ima vjetra. A taj vjetar je sada stao", samouvjereno kaže Mladen Bosančić, nekadašnji fudbaler Slobode iz Novog Grada, borac za spas ovog kluba.

 Mladen Bosančić FK Sloboda Novi Grad Izvor: MONDO

Jedan od najistaknutijih fudbalera Slobode iz Novog Grada u njenoj poslijeratnoj istoriji, Mladen Bosančić, pokrenuo je priču o aktuelnom stanju u ovom klubu, koje nije bajno.

Dugogodišnji prvoligaš Republike Srpske pao je na veoma niske grane i trenutno vodi grčevitu borbu za opstanak u Drugoj ligi RS, grupa "Zapad".

Prema Bosančićevim riječima, stanje u klubu je alarmantno.

Seniorsku ekipu čine svega tri igrača starija od 21 godine, kojima je prirodata 12 kadeta i sedam juniora, pa je Bosančić odlučio da pokrene inicijativu kako bi se klub, koji će 2020. godine proslaviti 110. rođendan, postavio na zdrave temelje i praktično podigao iz pepela.

"Sloboda dogodine slavi 110 godina postojanja, najstariji smo klub koji nije prekidao rad tokom svog postojanja i tom činjenicom se dičimo. Bilo je izuzetno teško pokrenuti ovu inicijativu, jer sam ja privatno lice, imam svoju firmu i iza mene niko ne stoji. Radim, borim se i znam kako je raditi u ovom sistemu", počeo je priču Bosančić, legenda prvoligaških terena Republike Srpske, te prvi igrač iz Srpske koji je po završetku rata zaigrao u Federaciji BiH, tačnije u Jedinstvu iz Bihaća.

Izvor: MONDO

On je istakao da je prije petnaestak mjeseci bio spreman da pomogne Slobodi, ali su tada presudile neke nefudbalske stvari i izmaklo mu je mjesto predsjednika kluba.

"Bio sam spreman da pomognem Slobodi prije godinu i po, kada je bila posljednja skupština. Tog 11. januara 2018. godine bio sam predložen za predsjednika kluba, ali je politika spriječila da budem izabran za prvog čovjeka Slobode. Tada je odlučeno da na čelo kluba dođe Mirko Zgonjanin. Bio sam spriječen da izložim svoj program, za koji sam smatrao da treba Slobodi za njeno ozdravljenje. U Slobodi nisam bio od 2007. godine kada sam završio direktorsku karijeru i ostavio sam klub tada na prvom mjestu Prve lige RS. Borili smo se tada za ulazak u Premijer ligu BiH, pojavile su se nesuglasice, jer nisam htio da prepustim Slaviji da uđe u viši rang. Tada sam izašao iz sporta i do sada mu se nisam vraćao", naglasio je nekadašnji igrač novljanskog kluba, te nastavio.

"Na molbu nekih ljudi, koji su u meni vidjeli čovjeka koji može da popravi stanje, napravio sam program, ali u klubu nisu htjeli ni da me saslušaju. Program je bio usmjeren na ozdravljenje i omasovljenje fudbala u Novom Gradu, odnosno kluba koji je ogledalo ovog grada. Kada dođete u Novi Grad, tu imate samo tri pojma: Una, Sloboda i 'Sana'. Trikotaža 'Sana' više ne postoji, Una postoji i uvijek će postojati, kao i Sloboda", slikovito je Bosančić opisao stanje u gradu na ušću Sane u Unu.

Želio je tada da pomogne klubu da krene naprijed, ali čelnici Slobode nisu imali sluha.

"Klubu sam nudio finansijsku injekciju od 10.000 KM jer je bio u lošem stanju, kako bismo ga osposobili za dalji rad. Tada nisam uspio, ali nisam ni odustao. Pričali su mi o borbi sa vjetrenjačama, da neću uspjeti, ali svi koji me poznaju, znaju da sam Grmečlija i da ne dam na sebe. Gledao sam šta će se desiti, jer sam smatrao da taj predsjednik ima nešto da ponudi, a on je klub dotjerao na najniže moguće grane."

BORAC I VICO ZELJKOVIĆ

"Ako ikada budem predsjednik Slobode, prvi sastanak koji ću imati biće sa čelnicima banjalučkog Borca, jer treba da se vežem i učim od boljih od mene. Igrao sam u Borcu, on je perjanica fudbala i najveći klub u Republici Srpskoj i treba da imamo dobre odnose. Divim se Vici Zeljkoviću, momka lično ne poznajem, ali svaka čast mu na tome što ulaže novac u klub."

Bosančić je naglasio da Skupština kluba nije održana duže od godinu dana, te da je aktuelni predsjednik Mirko Zgonjanin izvještaje podnosio samo nekom portalu iz Novog Grada.

"Predsjednik kluba nije se udostojio već više od godinu dana da sazove sjednicu Skupštine kluba, nego je izvještaje podnosio nekom lokalnom portalu i 'ponosio' se činjenicom što ima 12 kadeta i sedam juniora koji igraju za seniorski sastav, dok druge selekcije ne postoje. Ta djeca igraju za prvi tim, dok se njihove selekcije ne takmiče, jer nema ko da igra. Te dječake uskoro očekuju maturske ekskurzije, tako da neće ko imati da igra Drugu ligu RS", objašnjava Bosančić.

"NAJBOGATIJI"  KLUB REPUBLIKE SRPSKE

Bosančić je zatim iznio teške optužbe na račun bivših i sadašnjih čelnika kluba, Ognjena Dašića i Mirka Zgonjanina, potkrijepljene dokazima za koje je istakao da će ih pokazati istražnim organima, kada i ako za to dođe vrijeme.

"Tadašnji neregularni predsjednik kluba Ognjen Dašić podnosio je finansijski izvještaj, koji nije bio usvojen od strane Skupštine. Otišao sam u APIF, platio 150 KM i podigao završne račune FK Sloboda. Tu sam došao do činjenice da je FK Sloboda najbogatiji klub u Republici Srpskoj, sa ostvarenom dobiti od 166.923 KM za 2017. godinu. Prihodi Slobode u 2017. godini iznosili su 332.652 KM, a rashodi 165.729 KM. Dašić je predao neki lažni izvješaj od 105.000 KM, dok se ovaj od 166.923 KM nigdje ne spominje. Ne postoji klub u BiH koji je ostvario toliku dobit. Na toj posljednjoj Skupštini, Dašić je podnio ostavku, a 'palicu' je preuzeo Zgonjanin, bez verifikacija. Iako nije bio ni potpisnik, Dašić je nelegalno skidao pare s računa pune tri godine. To bi trebalo da ispitaju organi kojima sam predao ovaj slučaj, SIPA, Poreska uprava, Ministarstvo porodice, omladine i sporta, načelnik opštine Novi Grad, te gradska skupština."

On se osvrnuo i na ostale nepravilnosti u radu kluba. Sabiranjem svig duhovanja, dolazi se do cifre od preko 200.000 KM.

"Godinu ranije, klub je takođe bio u dobiti, i to 12.589 KM. Poreskoj upravi klub duguje 85.000 KM, tu je još 57.000 duga za struju, 24.500 vode, razne izgubljene sporove sa dobavljačima u visini od 27.000 KM, te razna potraživanja bivših igrača i trenera, što iznosi više od 20.000 KM. Takođe, na tih 166 i nešto hiljada, klub je trebalo da plati porez državi, što nije učinjeno. Porez uopšte nije prijavljen od 2015. godine. Evidentno je da su prali pare, jer tih 166.000 KM nigdje ne postoji. Tolika dobit, a nemaju nijednog prijavljenog radnika. Možete li to zamisliti? Ja sam spreman da odgovaram pred bilo kojim sudom, jer su ovo sve zvanični podaci, koje su oni potpisali, ne ja. To su krivična djela utaje poreza, falsifikovanja potpisa, lažno predstavljanje, predstavljanje lažnih bilansa, stanja i uspjeha kluba i na kraju zloupotreba službenog položaja", iznosi Bosančić sve detalje.

Stadion "Mlakve" u Novom Gradu
Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

TRANSFERI

Osvrnuo se i na transfer Aleksandra Vojnovića u redove premijerligaša Zvijezde 09 iz Etno sela Stanišići.

"Na osnovu kompenzacije za treniranje, klubu je trebalo da pripadne 15.000 KM. Predsjednik Zvijezde 09, gospodin Boris Stanišić, ponudio je sportsku saradnju, pripreme, da se napravi kontakt među klubovima, ali ne. Predsjednik Slobode želio je samo pare i klubu je uplaćeno tih 15.000 KM. Momcima koji u klubu igraju za 100 KM podijeljene su plate od tog iznosa, što ukupno iznosi oko 2.500 KM za sve, dok trener Zlatko Jelisavac prima 1.500 KM. Dakle, 11.000 KM je predsjednik Zgonjanin prebacio na račun svoje firme 'Astorija Company' i tim iznosom platio kredit i dugove za Nicola's odijela. Stojim iza svega što sam rekao i spreman sam odgovarati za svoje riječi, da platim kaznu za klevetu ako treba. Pogledajte izvode iz banke i sve će vam biti jasno. To ću tražiti na gradskoj skupštini."

Slična situacija je i sa Danielom Graovcem, sadašnjim fudbalerom novosadske Vojvodine, koji je ponikao u Slobodi. Njega je kupio Apolon s Kipra, a zatim proslijedio u belgijski Muskron.

"I za njega je od kiparskog Apolona klub dobio 20.000 KM, a taj novac uplaćen je na strani račun, koji je otvorio Ognjen Dašić. U računima Slobode taj iznos nigdje nije upisan", ističe Bosančić.

Izvor: MONDO

KLADIONIČARSKA MAFIJA

Prema Bosančićevim riječima, veoma sumnjiva je utakmica šesnaestine Kupa BiH iz 2015. godine, za koju posjeduje dokaze da je namještena. Sloboda je u prvom meču slavila 2:1, a onda u revanšu doživjela debakl.

"Sloboda se upetljala i sa kladioničarskom mafijom. U pitanju je utakmica Kupa BiH protiv Mladosti, koju je ekipa iz Doboj-Kaknja dobila 7:0. Taj meč bio je dostupan u azijskim kladionicama, a igralo se na golove. To je predmet za organe SIPA-e. Igrao sam i ja sumnjive utakmice, ali nisam učestvovao u tome. Za namještene utakmice koje sam igrao, nisam to znao, tj. nisam bio plaćen za to. Igrači su podložna roba i prodaju se za 100 KM, jer igraju za sitniš. Tada je šest igrača dobilo po 500 KM, iako je ljudima iz kluba pripalo 20.000 KM. Kada istražni organi dođu, reći ću im njihova imena", poručio je nekadašnji fudbaler Slobode.

Nada se da će njegova priča konačno probuditi ljude kojima je stalo da Sloboda opstane i u zdravoj atmosferi proslavi veliki jubilej sljedeće godine.

"Gospodin Miroslav Lazić i ja pokrenuli smo inicijativu za sazivanje vanredne skupštine. Do subote skupljamo potpise. Skupština Slobode broji 35 delegata, od čega su dva u zatvoru, tri su odselila u Njemačku, a nama treba 13 članova, odnosno njihovih potpisa. Imam podršku ljudi u gradu, ali svi mi kažu da se borim sa vjetrenjačama. Ja im odgovaram da i vjetrenjače rade dok ima vjetra. A taj vjetar je sada stao", poručio je na kraju Bosančić.

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

SG

Ako se ti sestriću" diviš sve je jasno šta si i ko si!

Gradsko_dijete_sLausa

Ajmo boske kralju!!!

Sprdnja

Jos jedna postenjacina...

Tesla

Napred Boske!!!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC