• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje EURO za mlade, "orlići" - znate već kako!

Autor mondo.rs

Mlada reprezentacija Srbije ne pripada prvom krugu favorita za predstojeće Evropsko prvenstvo u Italiji i San Marinu, ali hladnokrvnost, iskustvo i organizovanost ove generacije navode na nadu. Ovo je vaš vodič za EURO2019!

 Evropsko-prvenstvo-2019-za-mlade-Italija-najava-Srbija Izvor: MN PRESS

Nema Mundijala, ali ima fudbala!

Ljeto nakon Svjetskog prvenstva u fudbalu zna da bude dosadno i neispunjeno, ali srećom po nas ove godine nas čekaju tri zanimljiva turnira.

Prvi je već počeo, u pitanju je Kopa Amerika, na kome smo već vidjeli dobar Brazil i očajnu Argentinu, od ove večeri ćemo gledati fudbal i na evropskom tlu u izvođenju najboljih mladih igrača "starog kontinenta", dok nas vrlo brzo (21. jun) očekuje i Kup afričkih nacija.

Prvi put u ljetnjem terminu...

Za svakog ponešto, ali jasno je da će nama u fokusu najviše biti Evropsko prvenstvo za mlade fudbalere na kome učestvuje i selekcija najtalentovanijih srpskih igrača.

Anketa

Šta očekujete od "orlića" na Evropskom prvestvu?

  • Ponovo nikoga nećemo pobediti

    5.56% (3)

  • Igraćemo dobro, ali to neće biti dovoljno za prolaz grupe

    7.41% (4)

  • Dobro izdanje i prolaz u polufinale

    40.74% (22)

  • Igraćemo finale!

    22.22% (12)

  • Ovo je odlična generacija, osvajamo titulu!

    24.07% (13)

"Orlići" su spremni da još jednom ostave dobar utisak, možda naprave i korak više u odnosu na neke prethodne turnire, a tim povodom u ovom tekstu smo sabrali sve ono što bi trebalo da znate uoči početka šampionata...

OSNOVNE INFORMACIJE - OLIMPIJSKE IGRE, PROLAZ, TERMINI

Ovo je 22. po redu Evropsko prvenstvo za mlade u organizaciji UEFA, a ove godine se održava u Italiji i San Marinu od 16. do 30. juna.

Mečevi se igraju u pet gradova na Apeninskom poluostrvu - Bolonji, Ređo Emiliji, Ćezeni, Trstu, Udinama i Seravaleu - i važno je upamtiti da će se utakmice igrati u terminima od 18.30 i 21 čas po srednjeevropskom vremenu.

Na turniru učestvuje 12 ekipa koje su podijeljene u tri grupe sa po četiri tima, a direktan prolaz u polufinale obezbijediće prvoplasirani timovi i ukupno najbolji drugoplasirani.

Ujedno, ekipe koje se plasiraju u polufinale obezbijediće učešće i na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, što je svakako dodatni motiv, dok je jedina mala konfuzija način "ukrštanja" nakon kompletiranja prve faze takmičenja.

Ako najbolja drugoplasirana ekipa bude iz grupe "A", ukrstiće se s pobjednikom grupe B, dok ako najbolja drugoplasirana bude iz grupa "B" ili "C", ukrštaju se s pobjednikom grupe "A".

A ko se sve takmiči?

Branilac titule je Njemačka, koja se nalazi u grupi "B" sa reprezentacijom Srbije, Danske i jedinog debitanta Austrije.

U grupi "A" je domaća selekcija Italije koja je u jakoj konkurenciji Španije, Belgije i Poljske, dok je veoma zanimljiva i grupa "C" u kojoj su Engleska, Francuska, Rumunija i Hrvatska, pa je već sada jasno da nas čeka "kidanje" za prve pozicije.

Važno je napomenuti da će se koristiti i VAR tehnologija, dok Srbija ima još jednog učesnika pored fudbalera - sudije Srđana Jovanovića, Milana Mihajlovića i Uroša Stojkovića.

GRUPA "A": Italija, Španija, Poljska i Belgija.
GRUPA "B": Njemačka, Danska, Srbija i Austrija.
GRUPA "C": Engleska, Francuska, Rumunija i Hrvatska.

KAKO SU SRBI ODIGRALI KVALIFIKACIJE? ODLIČNO!

Izvor: MN PRESS

Fudbaleri selektora Gorana Đorovića imali su veoma uspješne kvalifikacije, "odradili" su ih rutinski poput seniorske selekcije Njemačke, pošto su na vrijeme obezbijedili mjesto na završnom turniru bez ikakve drame ili kalkulacija pred sam kraj ciklusa.

Ovo će biti čak 11. učešće za "orlića" na prvenstvima mladih, kao Jugoslavija su bili šampioni 1978. godine, dok su imali uspjeha i u ovom vijeku.

Igrali su finala 2004. i 2007. godne, između toga (2006) bili zaustavljeni u polufinalu), dok su na prethodna tri učešća takmičenje završavali u grupnoj fazi bez pobjede, a nadamo se da će to ispraviti ove godine u Trstu - gdje igraju prvi dio takmičenja.

/"ORLIĆI" RASPOLOŽENI PRED EURO: MOŽEMO NA VRH/

Srbija je u prvih osam utakmica kvalifikacija upisala isti broj pobjeda, dok je potom protiv Austrije i Jermenije "spustila" gas i ubilježila dva remija na lošem terenu "Karađorđa".

Kvalifikacije za srpski tim počele su još u septembru 2017. godine na stadionu u Jagodini protiv Gibraltara, a kao ključna pobjeda u čitavom pohodu ka Italiji i San Marinu mogao bi se uzeti meč protiv Rusije u Nižnjem Novgorodu, kada su slavili poslije preokreta (2:1) za koji su zaslužni Luka Jović i Aleksandar Lutovac, kada su imali dosta izostanaka.

Rutina i hladnokrvnost koju su srpski igrači pokazali u ovim kvalifikacijama govori da imaju jednu od najzrelijih generacija, a to treba iskoristiti...

KOLIKO SU DOBRI? VEOMA! I JAČI NEGO U KVALIFIKACIJAMA...

Izvor: MN PRESS

Neće biti pretjerivanje ako kažemo da je Srbija potencijalno "iznenađenje iz sjenke".

Igrači koje je Goran Đorović poveo na Evropsko prvenstvo za mlade već dugo igraju zajedno, mnogi su bili dio uspjeha pre četiri godine na Novom Zelandu, dok su neki već osjetili i iskustvo igranja za "A" reprezentaciju u kojoj su i te kako važan faktor.

Ne bi trebalo "nabijati" pritisak ovoj generaciji koja je već obradovala navijače a Svjetskom prvenstvu za igrače do 20 godina, ali oni su navikli da pred sebe postave najviše ciljeve.

/MIROSLAV BOGOSAVAC: MOŽEMO DALEKO NA EP!/

U kvalifikacijama najčešće nisu igrali u najjačem mogućem sastavu, posebno od kada je Mladen Krstajić u "orlove" povukao Andriju Živkovića, Nikolu Milenkovića, Nemanju Radonjića, Sašu Lukića, nešto kasnije i Luku Jovića i Miroslava Bogosavca, ali lijepo je što će na završnom turniru imati najjači mogući tim na raspolaganju.

Jedino nedostaje Miladin Stevanović, koji je doživio tešku povredu, odnosno Marko Grujić koji nije u dobrim odnosima sa FSS od Mundijala u Rusiji.

Đorović je do sada najčešće igrao u formaciji 4-3-3, nekada i u modifikovanoj verziji 4-2-3-1, a naglasak je bio na dobroj saradnji čitavog veznog reda, odnosno probojnosti krilnih napadača koji su se odlično dopunjavali sa isturenim Lukom Jovićem.

Novi napadač Real Madrida je u kvalifikacijama postigao sedam golova i zbog toga će biti "udarna igla" mlade selekcije Srbije, ali dobra vijest je da "orlići" nisu "one man team".

/KALAJDŽIĆ: NEĆU SE RADOVATI AKO DAM GOL SRBIJI/

Izvor: MN PRESS

Ogroman značaj biće i "povratak" Andrije Živkovića, koji će nositi i kapitensku traku na EURO2019, kao i brzonogog Nemanje Radonjića koji nije imao dobru sezonu u Marseju, ali će vjerovatno biti izbor ispred Lazara Ranđelovića i Aleksandra Lutovca koji su igrali dobro u kvalifikacijama.

Važan "šraf" na sredini terena bio je Danilo Pantić, izvrsno je igrao i Uroš Račić, a pojačanje će dobiti u vidu Saše Lukića, što znači manje prostora za Erhana Mašovića.

Ogroman "plus" u zadnjoj liniji biće povratak Nikole Milenkovića koji ima DUPLO više nastupa za "A" tim od mlade reprezentacije, dok su u zadnjoj liniji sigurni i Milan Gajić, Vukašin Jovanović i Miroslav Bogosavac, dok dileme nema ni po pitanju golmana - Boris Radunović.

Već na papiru ovaj tim Srbije djeluje moćno, usudićemo se da kažemo kompletnije nego na dva prethodna učešća, a mnogo će zavisiti od prvog meča na turniru protiv Austrijanaca, s kojima su igrali i u kvalifikacijama, a u slučaju da startuju pobjedom sve bi bilo lakše u nastavku i igralo bi se s manje pritiska...

Goran Đorović je pokazao da dobro vlada "orlićima" i da njegova ekipa ima identitet, a zbog toga ni ne čudi što je kandidat i za selektora seniorske reprezentacije Srbije.

Do sada se nije isticao krupnim i velikim riječima, djeluje potpuno povučeno kao selektor, a riječ na terenu vode njegovi igrači koji izgledaju kao veoma ozbiljna selekcija u kojoj su organizacija i pravila raspored uloga najvažnijiji pojmovi.

KO SU FAVORITI NA TURNIRU? SRBI NISU!

Najveća očekivanja su od reprezentacije Engleske, šampiona svijeta na Svjetskom prvenstvu za igrače do 20 godina iz 2017. godine, a kvota na njih bila bi još "mršavija" da su poveli najbolje fudbalere koji imaju mogućnost da nastupaju na ovom turniru…

Oni su poveli vrlo mlad tim na prvenstvo i nedostaju im zvijezde poput Trenta Aleksander-Arnolda, Džejdona Sanča, Deklana Rajsa, Delea Alija ili Markusa Rašforda, ali je odluka FA bila da oni koji su već prešli u seniorsku reprezentaciju više ne igraju i za ovu selekciju, sa izuzetkom Dominika Solankija i Tejmija Ejbrahama.

Imaju već na koga da se oslone: Sesenjon, Medison, Foden, Čuduri, Van Bisaka…

Drugom krugu favorita, bar prema bukmejkerima, pripadaju selekcije Francuske i Španije, a zanimljivo je da "trikolori" na titulu na ovom takmičenju čekaju od 1988. godine.

I oni su se "odrekli" igrača koji su već zvijezde seniorske reprezentacije, poput Kilijana Mbapea, tako da će se sada osloniti na Musu Dembelea, dok Španci imaju nešto isusniji tim u kom su Fabijan Ruiz, Dani Sebaljos Miel Ojarzabal, Pablo Fornals, Borha Majoral i drugi.

Velika očekivanja su i od Nijemaca, branilaca pehara, kome sada nedostaje strijelac, ali se uzdaju u zvučinju odbranu (Ta, Henriks, Klosterman), dok nikako ne treba zaboraviti Italiju.

Domaćin turnira i najuspješnija selekcija koja je pet puta bila šampion Evropskog prvenstva je odlično vođena od strane Luiđija di Bjađa, a ima i jednu od najtalentovanijih generacija u posljednje vrijeme. U pitanju su sve igrači koji nastupaju u domaćim klubovima i već imaju bitne uloge u njima poput Nikola Barele, Nikola Zanijola, Lorenca Pelegrinija, Patrika Kutronea…

Ako je vjerovati kladionicama, tek poslije pomenutih gigantskih selekcija dolazi reprezentacija Srbije, ali najbolje su igrali kada Srbiju nisu uzimali toliko za ozbiljno.

NAJVEĆI TALENTI - I ZBOG TOGA PRATIMO EVROPSKO PRVENSTVO!

Od 276 fudbalera koji će igrati na Apeninskom poluostrvu u naredne dvije nedelje mnogi će postati zvijezde, a nije tajna da neki od njih to već jesu...

Stoga ne bi trebalo podsjećati na najskuplje igrače turnira poput Luke Jovića, Federika Kijeze, Fabijana Ruiza, Mikela Ojarzabala, Karlosa Solera, Ibrahima Konatea, Usema Auara, Mojza Kina i drugih, nego obratiti pažnju na one koji nisu još potpuno u fokusu javnosti.

Jedan od njih je Sandro Tonali (19, Italija) iz Breše koji je sa ovim timom ušao u Seriju A, a mnogi ga zbog stila igre i frizure porede sa Andreom Pirlom.

Zanimljivo će biti pratiti i igre Danija Olma (21, Španija) koji je briljirao u dresu Dinama i na pragu je velikog transfera, odnosno Dodija Lukebakija (21, Belgija) koga Votford nije uzimao previše za ozbiljno i prošle sezone ga je pozajmio Fortuni iz Dizeldorfa.

Zanimljivu ekipu imaju Danci za koje će pod lupom skauta biti prije svih napadač Robert Skov (23) koji je igrao nevjerovatno za Kopenhagen prošle godine, dok u srpskoj grupi iz Austrije vrijedi istaći Hanesa Volfa (20) - buduću "zlatku koku" Salcburga.

Janis Hadži (20, Rumunija), sin dobro poznatog Georgea Hadžija, trebalo bi da bude prva "perjanica" Rumunije, a biće zabavno ispratiti i Hrvate koji učestvuju prvi put od 2004. godine i djeluje da će nosioci igre kod njih biti prije svih Josip Brekalo i Nikola Vlašić, dok je svakako pohvalno što imaju veliki broj igrača i iz domaćeg prvenstva.

Od igrača koji ne spadaju u "mejnstrim" vrijedi izdvojiti i Mejsona Maunta (20, Engleska)

Da se ne bismo ponavljali, preporučujemo vam i tekst u kome je UEFA izdvojila po najtalentovanijeg igrača iz svake selekcije na ovogodišnjem turniru.

Izvor: MN PRESS

RASPORED I SASTAV SRBIJE NA EVROPSKOM PRVENSTVU

17. jun (18.30, Trst): Srbija - Austrija (RTS)
20. jun (21.00, Trst): Njemačka - Srbija (RTS)
23. jun (21.00, Trst): Danska - Srbija (RTS)
-------
27. jun - potencijalno polufinale (Bolonja ili Ređo Emilija)
30. jun - potencijalno finale (Udine)

GOLMANI: Boris Radunović (Atalanta), Dragan Rosić (Mladost) i Miloš Ostojić (Spartak).

ODBRANA: Miroslav Bogosavac (Čukarički), Aleksa Terzić, Milan Gajić, Srđan Babić (svi Crvena zvezda), Vukašin Jovanović (Bordo), Nikola Milenković (Fiorentina) i Svetozar Marković (Partizan).

VEZNI RED: Uroš Račić (Valensija), Erhan Mašović (Briž), Danilo Pantić (Partizan), Saša Lukić (Torino), Luka Adžić (Anderleht), Nemanja Radonjić (Marsej), Lazar Ranđelović (Radnički), Andrija Živković (Benfika), Igor Zlatanović (Radnik) i Aleksandar Lutovac (Partizan).

NAPAD: Luka Jović (Real Madrid), Ivan Šaponjić (Benfika) i Dejan Joveljić (Crvena zvezda).

SELEKTOR: Goran Đorović.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC