Šta je policajac bez brkova?

Nedavno se na društvenim mrežama dijelila fotografija američkog policajca koji, osim što je nabildan ima i bezbroj tetovaža, kada je u uniformi, izgleda prilično opasno.

To nam je i bio povod da istražimo koja pravila ponašanja i izgleda policajci moraju da poštuju u našim službama. Odgovori koje smo dobili od nadležnih institucija upravo su bili suprotni onome što se može vidjeti na Zapadu. Kratka kosa, nema brade, nema pirsinga....

„Instruktivnim aktom „Pravila ponašanja i međusobni odnosi zaposlenih u MUP-u Republike Srpske“ iz marta 2006. godine definisano je da kod radnika Ministarstva koji posao ovlaštenog službenog lica obavljaju u uniformi, kosa mora biti kratka, tako da ne pada na kragnu košulje, dužina zulufa u ravni jagodice ušne školjke, a brkovi ne smiju prelaziti liniju donje usne. Takođe, radnici Ministarstva koji obavljaju posao ovlaštenog službenog lica u uniformi ne smiju imati bradu“, rekli su nam u MUP-u RS.

U Zakonu o državnim službenicima BiH navodi se da državnom službeniku nije dozvoljeno imati tetovaže na vidljivim dijelovima tijela, te imati probušene pojedine dijelove tijela, osim ušiju (ovo se pretpostavljamo odnosi na žene).

Pojedini policajci koji rade u policijskim agencijama BiH dovijaju se na razne načine, pa kažu da u pravilniku ne piše da smiju imati bradu, ali ne piše ni da ne smiju.

Jedan od njih nam je rekao da smatra da policajac mora biti uredan, ali da pirsing, tetovaža ili sunčane naočale ne utiču na učinak rada.

U Hrvatskoj je situacija malo opuštenija pa njihovi „plavci“ smiju imati i brkove i bradu, ali uredno pošišanu.

Takođe, dozvoljeno je i da imaju tetovaže, ali im je iste zabranjeno raditi na vidljivim dijelovima tijela. Smiju nositi sunčane naočale, što je našim policajcima zabranjeno.

Nismo sigurni zašto su u RS, ali i regionu tako stroga pravila (možda je to zaostala navika iz vremena bivše Jugoslavije), ali smo ubijeđeni da njihova efikasnost u obavljanju poslova ne bi bila narušena ponekom tetovažom ili pirsingom.

Nerijetko se na mrežama dijele i komentari o višku kilograma od kojih pati nezavidan broj policajaca u Srpskoj.

Na Zapadu očito nemaju tih dilema pa im je lični izgled manje – više  prepušten na volju, ali smo sigurni da bi barem žene više voljele da i naši čuvari zakona izgledaju ovako...

TGIF...... Be safe this weekend everyone!

A photo posted by Miguel Pimentel Official IG ™ (@officialpimentel) on

Kažite nam u anketi vaše mišljenje.


Pratite MONDO na Facebooku, Twitteru ili Instagramu!

Ostale vijesti