• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JPEG format nepoželjan, menja ga HIEC

Autor mondo.rs

Apple želi da smanji upotrebu JPEG formata koliko god je to moguće, zbog čega će vlasnici novih iPhone modela imati problema na svojim PC uređajima.

 JPEG format nepoželjan, menja ga HIEC Izvor: Promo/Apple

High Efficiency Image File Format (HEIC) je nova vrsta fajla izvedenog od MPEG standarda i biće korišćen odmah s dolaskom iOS 11 operativnog sistema, što znači na svim kompatibilnim iPhone, iPad i iPod uređajima, kao i na novim iPhone 8, iPhone 8 Plus i iPhone X. HEIC je izbor Apple kompanije jer štedi prostor, a kvalitetom je blizak JPEG standardu.

Apple je obezbedio kompatibilnost HEIC i konvertovanje tog u JPEG format za neke aplikacije, ali ne za sve, pa neke, poput Google Photos, Dropbox ili OneDrive neće moći da ih otvaraju i rade s njima. Ono što je trenutno najveći problem jeste nekompatibilnost novog standarda sa Windows 10 platformom, pa HEIC ne može da se otvori pomoću Photos aplikacije i potrebno je preuzeti neku dodatnu aplikaciju samo za otvaranje tog novog formata.

Ukoliko želite na raspolaganju vam je HEIC to JPEG onlajn konvertor, a ako želite da isključite snimanje slika u HEIC formatu uradite to ovako: Settings >Camera >Formats, ali kompanija Apple to ne preporučuje, zbog efikasnosti iskorišćenja prostora kad se koristi HEIC format, piše The Verge.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS