• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se pravilno čišti tastatura - korak po korak

Autor Ilija Baošić

Naučite kako da tastaturu pravilno očistite od prašine, mrvica, masnoće i drugih nečistoća.

 Kako se čisti tastatura Izvor: Shutterstock

Tastatura je jedna od najprljavijih površina koje dodirujemo, bez obzira da li o riječ o tastaturi kao perifernom uređaju desktop računara ili u sklopu laptopa. Ujedno, tastatura je jedan od onih dijelova računarske opreme na kojima se i najmanja nečistoća lako primjeti.

Ukoliko redovno koristite računar, onda sigurno znate kojom brzinom prašina, mrvice, dlake, masnoća, kućna prašina i druge nečistoće mogu da se pojave na vašoj tastaturi. Vjerujemo da vam se barem jednom dogodilo da vidite sloj prašine na tastaturi samo jedan dan nakon što ste je obrisali, pogotovo ako vam se radni sto nalazi u blizini otvorenog prozora.

Iako su tastature laptop računara zaštićenije zbog ekrana koji ima ulogu poklopca kada se prenosivi računar ne koristi, praksa pokazuje da nivo zaprljanosti i brzina prljanja tastature gotovo uopšte ne zavise od vrste računara, već više od uslova rada i korisničkih navika.

Izvor: Shutterstock

Redovno čišćenje tastature je važno ne samo zbog toga što nakupljena prljavština može da utiče na funkcionalnost njenih tastera, što pogotovo nije idealno ako koristite laptop, već i da biste sebi obezbjedili rad u čistijem okruženju.

Zato je veoma važno da znate kako se pravilno čisti tastatura, a sve o tome možete pročitati u nastavku. Pa, hajde da počnemo.

Šta je potrebno pripremiti za čišćenje tastature

Za temeljno čišćenje tastature biće vam potrebna određena hemijska sredstva koja će omekšati ili razgraditi masnoće i druge nečistoće i omogućiti njihovo efikasno uklanjanje. Trebaće vam:

  • Manja posuda ili činija
  • Čista mikrofiber krpa
  • Štapići za uši
  • Destilovana voda
  • Sapun
  • Izopropil alkohol
  • Boca komprimovanog vazduha

Šta je potrebno uraditi prije čišćenja tastature

Nakon što pripremite sve što smo gore naveli, obavezno isključite računar. Ukoliko koristite laptop i ukoliko je to moguće, izvadite bateriju kako se tokom čišćenja tastature ne bi iznenada uključio. U slučaju da koristite desktop računar odnosno tastaturu koja se putem kabla povezuje sa računarom, isključite je iz priključka u koji je uključena.

Izvor: Shutterstock

Okrenite tastaturu tako da tasteri "gledaju" prema podu i blago je protresite kako biste se otarasili krupnijih čestica. Ukoliko je riječ o laptopu, budite posebno pažljivi i nežni, vodeći računa o tome da ne dođe do oštećenja ekrana i šarki koje drže ekran, ali i da ne ispustite računar.

Nemojte pretjerivati. Dovoljno je da istresete samo najkrupnije nečistoće kako vam ne bi ometale dalje čišćenje tastature.

Kako pravilno očistiti tastaturu

Izvor: Shutterstock

Ako ste najkrupnije čestice prljavštine istresli iz tastature, vrijeme je da uklonite nešto sitnije nečistoće, koje niste uspjeli da izbacite trešenjem, a za to će vam biti potreban vazduh pod pritiskom.

Imajte u vidu da su tastature osjetljivi uređaji i da ih previše snažan mlaz vazduha može oštetiti. Zato je najbolje da umjesto velikih i jakih kompresora koristite komprimovani vazduh u boci, koji možete kupiti u svakoj bolje snabdjevenoj prodavnici tehničke robe.

I ovde se preporučuje da tastaturu držite okrenutu nadole, kako bi čestice prljavštine lakše ispale. Usmjerite bocu sa komprimovanih vazduhom ka tastaturi i izduvavajte vazduh polako, u više kratkih navrata, dužinom cijele tastature. Trudite se da mlazom vazduha pogodite prostor između tastera. Ukoliko dizajn tastature to dozvoljava, vrh cjevčice prislonite između dva tastera i pokušajte da vazduh produvate s jedne ka drugoj strani tastature, kako biste izduvali i čestice koje su zaglavljene ispod tastera. Ovo će najčešće biti moguće kod mehaničkih tastatura.

Izvor: Shutterstock

Nakon izduvavanja, na redu je uklanjanje masnoće i sličnih nečistoća koje su se vezale za površinu tastera i tastature. Sipajte malo destilovane vode u činiju i dodajte malo sapuna kako biste napravili sapunicu. Potom vrlo blago nakvasite krpu sapunicom i prebrišite površinu tastature i tastera. Ukoliko ste krpu nakvasili više nego što je potrebno, ocjedite je kako višak vode ne bi ušao u prostor između tastera. Budite veoma pažljivi, pogotovo ako koristite laptop računar.

Umjesto "domaće" sapunice možete koristiti i neko namjensko hemijsko sredstvo za brisanje plastičnih površina, ali imajte u vidu da postoji mala mogućnost da na ovaj način oštetite neku od štampanih oznaka ili simbola na tastaturi. Sapunica koju sami napravite je blaža, a samim tim i bezbjednija. U svakom slučaju, ukoliko imate neko posebno sredstvo za čišćenje plastike tj. tastature, možete ga prvo isprobati na nekom skrivenom dijelu tastature i nikada ga nemojte prskati direktno na tastaturu.

Ukoliko na tastaturi imate tvrdokornije mrlje, na krpu možete da sipate malo izopropil alkohola i prebrišete tastaturu i tastere. Izopropil alkohol tj. izopropanol je odlično sredstvo za dezinfekciju, pa možete s vremena na vrijeme da ga koristite kako biste uklonili ne samo prljavštinu, već i bakterije sa površine tastature.

Prostor oko tastera očistite štapićima za uši, potopljenim u izopropanol. Nakon što završite sa čišćenjem, uzmite suvu krpu ili suvi dio mikrofiber krpe koju ste ranije koristili i pređite preko tastature i tastera kako biste uklonili vlagu koja se možda zadržala nakon čišćenja, a nakon toga ostavite tastaturu da se na sobnoj temperaturi dodatno prosuši.

Koliko često treba čistiti tastaturu

Izvor: Shutterstock

Detaljno čišćenje tastature možete obavljati jednom na svaka tri-četiri mjeseca, u zavisnosti od intenziteta i načina korišćenja odnosno od brzine prljanja. Uz to, tastaturu možete svakodnevno da prebrišete suvom ili blago vlažnom mikrofiber krpom, vlažnim maramicama ili maramicama za dezinfekciju, kako biste spriječili taloženje prašine i drugih nečistoća.

Sada na jednom jmestu imate sve informacije vezane za čišćenje tastature, kako biste što lakše, jednostavnije i sigurnije mogli da brinete o svom uređaju. Redovno čišćenje tastature uz periodično detaljno čišćenje, doprinosi tome da vaša tastatura funkcioniše bez problema, a da vama bude prijatnije dok radite.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS